Burundan aldığınız nefes yetmiyorsa dikkat!

Septum, burnun önündeki kıkırdak ve arkadaki kemiklerin birleşiminden oluşur. Çoğunlukla septum tamamen düz değildir ve yapısında bir miktar eğrilik vardır.

Haberin Devamı

Yani önemli sayıda insanda septum kesinlikle bir tarafa eğimlidir. Ancak çok az sayıda hastada bu durum şikayetlere neden olmaktadır. Örneğin burun boşlukları darsa septumdaki eğrilik küçük de olsa rahatsız olabilirsiniz. Bazı durumlarda burun boşluğu geniştir fakat eğriliği çok belirgindir ve hava yolu geçişini daraltarak hastada burun tıkanıklığına veya farklı şikayetlere neden olur.

Septum deviasyonu nedeniyle hastalarda ne tür şikayetler oluşur?

Septum deviasyonu burunda kuruluk, kanama, tekrarlayan veya uzamış rinosinüzite (sinüslerde iltihaplanma) neden olabilir. Septum deviasyonu, burun tıkanıklığı ve nefes alma güçlüğü olan hastalarda detaylı muayene gerekir. Hastalar endoskopi ile muayene edilir; deviasyonun derecesi, ek patolojiler ve pasajın daraldığı alanlar incelenir. Bu hastalarda ek şikayet ve bulgular yoksa görüntüleme işlemlerine gerek kalmayabilir.

Hangi aşamada cerrahi işlem gerekir?

Septum deviasyonu ancak nefes almayı engelliyorsa tedavi edilmelidir. Cerrahi işleme 'septoplasti' denir. Nazal septumdaki eğrilik genel anestezi altında belirli tekniklerle düzeltilir. Cerrahi işlemde burun çatısına dokunulmayacağı için operasyon sonrasında yüz ve göz çevresinde ödem, kızarıklık, morarma veya şişlik ortaya çıkması beklenen bir durum değildir. İşlem sonrasında tampon kullanılmaz, bazen içine silikon stentler konur. Bu stentler 1-3 gün sonra çıkarılır. Burun içi temizliği için hastaya bazı spreyler verilir ve hasta takibe alınır. Hastalar ameliyattan kısa bir süre sonra günlük işlerine dönebilir ve işlerine başlayabilirler.

Burun ameliyatı sonrasında yaşanan eğriliklerde nasıl bir yol izlenir?

Revizyon rinoplasti, rinoplasti yapılmış ancak çeşitli nedenlerle istenilen sonuca ulaşılamadığı durumlarda yapılan düzeltme işlemidir. Bunlar cerrahi olarak primer rinoplastiden daha zor operasyonlardır. Geçirilmiş ameliyat nedeniyle burun dokuları fibrozis dediğimiz sert iyileşen doku ile kaplanır. Burun yeniden şekillendirilirken burun içindeki kemik ve kıkırdak miktarı ve kalitesi yetersiz olabilir. Yine cilt kalitesinin bozulması ve burun derisinin daha önce geçirilmiş bir ameliyata bağlı incelmesi işlemi zorlaştırır. İlk ameliyatta olduğu gibi revizyon ameliyatlarında da başarı için iyi bir planlama şarttır. Kıkırdak, revizyon cerrahisinde kulak kepçesinden veya kaburgadan alınabilir ve gerekirse burunda kullanılabilir. Revizyon cerrahisinde hekimin tecrübesi ilk cerrahiden daha önemlidir.

Sekonder rinoplasti ne zaman gereklidir?

İkincil rinoplasti gerektiren yaygın sorunlar şunlardır:

Haberin Devamı
  • Burun hava yolu tıkanıklığı
  • Kıkırdak veya burun kemiklerinin çökmesi
  • Burunda suni kozmetik görünüm
  • İç ve dış nazal valv kollapsı
  • Kötüleşen asimetri
  • Dorsal yüksekliğin (köprü yüksekliği/kambur) aşırı küçültülmesi veya yetersiz azaltılması
  • Eksik şekillendirme (yeterli bir kozmetik değişiklik değil)
  • Aşırı veya yetersiz uç projeksiyonu
  • Aşırı daralmış burun ucu
  • Kalınlaşmış iç veya dış skar dokusu

Sekonder rinoplasti nasıl yapılır?

Sekonder rinoplasti açık veya kapalı teknikle yapılabilir. Açık teknik ameliyatı burun derisinin kaldırılması anlamına gelir. Kapalı olan teknikte ise burun deliklerinden küçük kesiler yapılır. Sekonder rinoplastiniz sırasında kullanılan spesifik teknikler neyin ne kadar düzeltildiğine bağlı olacaktır.

 

Yazarın Tüm Yazıları