Yabani pirinç nedir?

Yabani pirinç, Zizania familyasından faydalı tahıllar olarak bilinen, dört farklı çeşidi bulunan bir bitki türüdür. Bunlardan üçü Kuzey Amerika'ya, biri ise Çin'e özgüdür. Yabani pirinç Hint pirinci, Kanada pirinci ve su yulafı olarak da bilinmektedir.

Haberin Devamı

Adı “pirinç” olmasına rağmen daha büyük taneli oluşu, yüksek besin değeri ve koyu rengi ile geleneksel Asya beyaz pirinci ile pek de bir alakası yoktur. Göl ve dere kenarları, karanlık bataklık gibi sığ sularda yetişen kısa saplı bir bitkidir. Taneler toplanırken, çoğu su altında çamurlu toprağa dökülür ve bir sonraki yıl için tekrar büyürler.

Yüksek besin değeri bulunan yabani pirinci, yüksek oranda antioksidan, protein, vitamin, mineral ve diyet lifi içermektedir. Bu yönüyle beyaz pirince göre önemli ölçüde fark oluşturmaktadır. Gluten içermez. Yağ oranı oldukça düşüktür.

Yabani pirinç nedir

YABANİ PİRİNCİN SAĞLIĞA FAYDALARI

SİNDİRİME YARDIMCI OLUR

İçerdiği yüksek lif sayesinde bağırsaklardaki peristaltik hareketleri arttırarak dışkılamaya yardımcı olur, kabızlığı önler ve sindirim sürecini kolaylaştırır. Şişkinlik, ishal, gaz krampı gibi gastrointestinal sorunları önleyicidir.

Haberin Devamı

KALBİ KORUR

 Yabani pirinç nedir 

Kalp sağlığını korur. Çok düşük miktarda sodyum içeren yabani pirinç, kan basıncının azalmasına yardımcı olur. Ayrıca LDL kolesterolü (kötü kolesterol) düşürerek kardiyovasküler sistemi destekler, aterosklerozun gelişme olasılığını azaltır. 

BAĞIŞIKLIĞI ARTIRIR

Bağışıklık sisteminini iyileştirerek genel sağlığımıza katkı sağlayacak önemli bir tahıldır. Yabani pirinçte önemli ölçüde bulunan yüksek C vitamini vücudun yabancı ajanlara, patojenlere ve mikroplara karşı ilk savunma hattı olan beyaz kan hücrelerinin üretimini uyarır. Kolajenin önemli bir bileşeni olan C vitamini ayrıca hücre, doku, organ ve damar duvarlarının yapımı ve onarımında rol oynar, hastalıklardan kurtulmamıza yardımcı olur. 

Yabani pirinç nedir

KEMİK GÜCÜNÜ ARTIRIR

Yaşlandıkça kemiklerimiz de güçsüzleşmeye başlar ve kırılmalar görülür. Fosfor ve çinko, kemik mineral yoğunluğunun ve yaşla birlikte azalan kemik, eklem sağlığının korunmasında oldukça önemlidir. Yabani pirinç fosfor ve çinko içeren bir besindir.. Osteopozu önlemek ve kemik sağlığınızı korumak için beslenmenizde yabani pirince yer açmalısınız

Haberin Devamı

KİLO KAYBI SAĞLAR

Esmer ve beyaz pirince göre kalorisi benzer olduğu halde, içerdiği daha fazla lif ve protein sayesinde tok tutar ve aşırı yemeyi önler. Glisemik indeksi daha düşüktür. Kan şekerini üzerinde olumlu etki gösterir. Diyabetin oluşmasını önler. Sağlıklı bir beslenme programında, zayıflamaya yönelik diyetlerimizde kullanabileceğimiz iyi bir tam tahıl arternatifidir.

    Yabani pirinç nedir    

YAŞLANMAYI VE KANSERİ ÖNLER

Yabani pirincin en önemli özelliği içerdiği yüksek antioksidan seviyesidir. Beyaz pirince göre 20-30 kat daha fazla antioksidan içerir. Antioksidanlar serbest radikalleri nötralize ederek vücudu temizler, sağlıklı hücrelerin zarar görmesini engeller, yaşla beraber ciltte oluşan kırışıklık ve lekeleri önleyerek yaşlanma etkilerini geciktirir. Ayrıca antioksidanlar kanseri, maküler dejenerasyonu ve katarakt oluşumunu da önlemeye yardımcıdır.

Haberin Devamı

BÜYÜME VE ONARIMI DESTEKLER

Yabani pirinçte bulunan yüksek miktardaki protein esasnsiyel aminoasitlerden oluşmaktadır. İyi kalitede protein içeren bu tahıl, kas kütlesinin artmasına, büyüme ve gelişmeye yardımcı olur. Özellikle de hayvansal protein tüketmeyen vejeteryanlar için mükemmel bir protein kaynağıdır. 

DOĞUM DEFEKTLERİNİ ÖNLER

Vitamin ve mineral içeriği yüksek olan yabani pirinç, hamilelikte önemi kanıtlanmış olan Folat (B6 vitamini) yani Folik asit içerir. Folat, yenidoğanlarda nöral tüp defektini önlemek için çok önemli bir B grubu vitaminidir. Bu nedenle hamilelik planlayan kadınların beslenmesinde yabani pirince de mutlaka yer açmasını öneririm. 

ÇÖLYAK VE GLÜTEN HASSASİYETİ OLANLAR İÇİN İYİ BİR ALTERNATİF

Diğer pirinçler gibi Glüten içermez. Çölyak ve Glüten hassasiyeti olan kişilerde kısıtlı olan tahıl tüketimi konusunda iyi bir alternatiftir.

Haberin Devamı

Tablo : Siyah Pirinç, Beyaz Pirinç ve Esmer Pirincin Makro Besin Değerleri Tablosu 

Yabani pirinç nedir

YABANİ PİRİNCİ NASIL PİŞİRELİM VE NE ŞEKİLDE TÜKETELİM?

Yabani pirinç, beyaz pirinç kadar kısa sürece pişmez. Siyah renkte olan yabani pirinç, yıkanıp pişirildikten sonra daha morumsu bir renge dönüşür. Kullanmadan önce 1 saat kadar suda bekletip suyunu birkaç defa değiştirin. Daha sonra pilav gibi suyunu çektirme yöntemi ile yaklaşık 45-55 dk kadar pişirin. Yemeklerinizin yanında beyaz pirinç pilavı yerine tüketebilirsiniz. Benim tercihim yabani pirinci genellikle somon veya hindi eti yanında, soğuk şekilde salatanın içine karıştırarak tüketmek. Ayrıca yaban pirincini çorbalarınızda kullanmanızı ve sebze yemeklerinize pirinç yerine eklemenizi de öneririm. Oldukça güçlü kokusu ve koyu rengi ile sofralarınıza farklılık katacağından ve sağlığınızı destekleyeceğinden emin olabilirsiniz.

Haberin Devamı

Uyarı: Yabani pirinç Ergot adı verilen bir mantar ile kontamine olup nadiren Ergot Zehirlenmesine sebep olabilir. Güvenilir bir markayı satın aldığınız sürece sorun olmayacaktır. Beyaz pirinçte de olabileceği gibi ağır metallerler içerebilir. Fakat yüksek dozlarda kullanılmadığı sürece sorun oluşturmaz. Hamileler de kullanımına dikkat edilmeli ve doktora danışılmalıdır.

Yazarın Tüm Yazıları