Bromelain nedir, ne işe yarar? Bromelain faydaları nelerdir?

Bromelain; taze ananas meyvesinde bolca yer alan, protein sindirimi sağlayan bir enzim bileşimidir. Ananas özü denilen bu enzim özütü pek çok farklı fayda sağlamaktadır.

Haberin Devamı

Özellikle son zamanlarda insanların oldukça dikkatini çekmeyi başarmış, sağlık açısından da oldukça faydalı bir içeriğe sahiptir.

Bromelain faydaları

Protein sindiren enzim olması sebebiyle; et ve tavuk ürünlerinden alınan protein maddelerinin vücut tarafından etkili bir şekilde kullanılmasını sağlar. Yani sindirimi kolay hale getirir. Buna bağlı olarak da mide yanması, mide ekşimesi, mide ağrısı gibi şikayetlerde azalmayı sağlayabilir.

Sindirimi rahatlatmasını diğer bir etkisi ise ödem atıcı oluşudur. Vücuttaki ödemi kolaylıkla uzaklaştırmayı sağlar. Fiziki nedenler, sporcu sakatlanmaları, ameliyat sonrası ya da başka sebeplerden oluşan ödemlerin kısa sürede iyileşmesini ve buna bağlı oluşan ağrıların azalmasını sağlar.

Aynı zamanda iltihap gidericidir. Enfeksiyon, yaralanma ya da fiziki zedelenme sonrası oluşan iltihaplanmayı tedavide yardımcıdır.

Haberin Devamı

Kardiyovasküler hastalıklara iyi gelir. Antikoagülan ve fibrinolitik özellikleri sayesinde kanın pıhtılaşmasını engelleyerek oluşabilecek pıhtıların topaklanmasını önler. Kanın vizkozitesini artırır.

Bromelain enzimi yağ hücrelerinin çevresini saran deforme olmuş kollajen dokuyu parçaladığı ve yağların depolanmasını önlediği için selülit sorununa karşıda faydalı olarak değerlendirilmektedir.

Ananasın çekirdek kısmı, meyvesinden 2 kat fazla bromelain içerir. Ayrıca sap kısmında ve kabuk kısmında da bromelain fazla bulunması sebebiyle marketten ya da manavdan alırken kabuklarıyla beraber alıp; kabuklarından kendinize içecek hazırlayabilirsiniz.

Hatta bir de bununla ilgili harika bir tarif verelim;

• 1/2 ananas kabuğu,
• 3-4 karanfil,
• Tarçın kabuğu (küçük bir parça olabilir)
• Yarım elma
• Yarım limon
• 1.5 litre su

Limon hariç hepsini 5-10 dakika kadar kaynatın. Kaynadıktan sonra limonu ekleyin ki çok acılaşmasın. Kabuğunun tatlımsı tadı sayesinde içimi kolay bir çay ya da içecek olacaktır. İster sıcak ister soğuk tercih edebilirisiniz. Dilerseniz bu çayın içerisine yeşil çay da ilave edebilirsiniz.

Günde 3 kez 80-240 mg arası bromelain kullanılabilir. İster besinlerden, ister takviye yoluyla bunu alabilirsiniz. Takviye alacak olursanız; gerekli onay ve kalite belgelerini almış, katkı maddelerinden uzak olmasına özen göstermelisiniz.

Ananas dışında; kivi, zencefil, kuşakonmaz, incir, papaya, kimchi gibi besinlerde de bromelain bulunur.

Oluşabilecek yan etkiler nelerdir?

Bazı durumlarda mide bulantısı, kusma, ishal ya da aşırı adet kanaması görülebilir. Bunlar çok ciddi sağlık sorunları olmasa da kişinin günlük hayat kalitesini bozabileceğinden eğer takviye kullanılıyorsa bu şikayetlere bağlı olarak kullanımın durdurulması gerekir. Çocuklarda, hamilelerde, emziren bireylerde önermiyoruz. Kronik hastalıkları olan ya da kan sulandırıcı ilaç kullanan bireyler, uzman bir doktor veya diyetisyene sorarak hareket etmesi gerekir.

Bir de hatırlatma yapalım. Sağlık; doğru beslenmek, düzenli uyumak, egzersiz yapmak, stres yönetimi ve kişinin laboratuar takibi (şeker hastalığı varsa ona uygun ilaç kullanımı ya da vitamin eksikliği varsa buna uygun takviye kullanması gibi…) ile olur. Tek bir takviyeden medet ummak, mucize beklemek, sonuç almak imkansızdır. Beslenme düzenlenmesi olmadan destekleyici ürünler kullanmanın hiçbir faydası olmayacaktır. Esas mesele; yaşam tarzınızı değiştirmekle başlar.

Yazarın Tüm Yazıları