Gözde Erdoğan
Gözde Erdoğan
Gözde Erdoğan

Gelişim sadece çocuklara mı mahsus?

Çocuğunuzun olmasına karar verdiğiniz andan itibaren hayatınızın odak noktası aniden değişir. Aklınızın hep bir köşesinde artık hep “o” vardır.

Haberin Devamı

Anne-baba adaylarının aklında çocukları doğmadan önce “acaba sağlıklı olacak mı?” “Cinsiyeti ne olacak?” “Kime benzeyecek”, “Yaramaz mı yoksa sakin mi olacak?” vb. sorularla doluyken onlar mutlu bir heyecan içinde tanrının onlara armağan ettiği sürprizi beklemeye koyulurlar. İşte o beklenen “an” geldiğindeyse her şey farklılaşmaya başlar.

Her ne kadar anne babalık doğuştan gelen reflekslerimiz gibi olsa da bu dürtü ve bilinçaltımızda kayıtlı bilgileri günümüze adapte etmekte zorlanabilirsiniz. İşte bu noktada sizin en güzel armağanınız olan çocuklarınıza en iyisini vermek adına arayış içine girersiniz. En iyi doktor, en iyi okul, en iyi öğretmen… Kısacası ona yararlı olabilecek her şeyin “en” iyisi. Peki nedir bu “en iyi”? Çocuğunuzun en iyi yiyeceklerle beslenmesi mi? Ya da en iyi okula gitmesi mi? Belki de sürekli doktor/psikolog kontrolleri mi?

Haberin Devamı

Bütün bunlar hayatınızı kolaylaştırsa ve yaşam kalitenizi yükseltse de yeterli olamıyor genellikle, çocuğunuzun ihtiyaçları kitaplarda yazılanlarla yeterli değil ya da 45 dakikalık bir görüşmeyle sihirli değnek sizin hayatınıza dokunamıyor. Sağlıklı ve tam bir birey olmak yaşamınızın ilk anında size eşlik eden bir durumdur.( tabiî ki özel anomali ve komplikasyonlar dışında).

Sağlığın içerisinde beden sağlığımıza eşlik edenlerse ruhumuz ve bilişsel düzeyimizdir. Tabiî ki çocuğumuzda da dikkat edeceğimiz temel noktalarda budur. Bedeninin gelişimiyle beraber ruhunu da beslememiz fakat dikkatten kaçan en önemli nokta ise çocuklarınızı ne derece etkilediğinizdir. Bu nedenle hayatınıza ve çocuğunuzun hayatına “en iyi”yi getirseniz dahi mucizevi bir gelişme olamamaktadır. Çünkü değişimi , her an büyüyen ve gelişen çocuğunuzda izlemeyi yeğ eyleyebilirsiniz.

Gerçek sağlık ve gelişim kendi içinizdedir. Çocuğunuz için “en iyisi” ise çocuğunuzla beraber sizin değişime ve gelişime ayak uydurmanızdır. Bu nedenle sağlıklı anne-baba = sağlıklı çocuktur.

Peki siz çocuğunuza eşlik ederek bedeninizle beraber ruhunuzu geliştirmeye ve bu değişim armonisine eşlik etmeye hazır mısınız?