Tekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarında ne yapılmalı?

Tüp bebek gebe kalma problemi yaşayan çiftlerin hastaneye başvurduktan sonra yapılan değerlendirmelerinin ardından, kadından alınan yumurta hücreleri ile erkekten alınan sperm hücrelerinin laboratuvar ortamında suni olarak döllendirilip, elde edilen embriyonun belli bir büyüklüğe geldikten sonra anne rahmine yerleştirilme işlemine denir. Peki, tekrarlayan başarısız tüp bebek denemelerinde nasıl bir yol izlenmeli? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Fatih Şendağ anlatıyor.

Haberin Devamı

HANGİ TİP HASTALARA TÜP BEBEK TEDAVİSİ ÖNERİLİYOR?

Tüp bebek sadece bir çocuk sahibi olmak için değil sağlıklı bir çocuk sahibi olmak için de çok önemli. Anne veya baba genetik olarak bir hastalık taşıyorsa özellikle Akdeniz anemisi, çocuğa geçebilir.

Bunu şansa bırakmamak için tüp bebek tedavisinde geliştirdiğimiz embriyolarda, sağlıklı ideal olanı anneye transfer etme şansına sahibiz.

TÜP BEBEK TEDAVİSİNDE NORMAL BİR EMBRİYO NASIL SEÇİLİYOR?

İlerleyen teknoloji sayesinde daha rahat seçim yapabiliyoruz. Önceden mikroskopta bakıyoruz embriyoya gerçekten sağlıklı diyoruz fakat transfer ettiğimizde başarılı olamıyoruz.

Daha sonradan embriyo seçim yöntemleri geldi. Artık genetik olmak normal mi değil mi bilmek için biopsi yapıyoruz ya da 24 saat kamera ile (embriyoskop) izliyoruz. Embriyonun bölünme hızına, bölünme zamanına bakıyoruz buna dinamik görüntüleme yöntemi diyoruz.

TÜP BEBEK BAŞARISI NELERE BAĞLI?

Öncelikle iyi bir değerlendirme lazım. En önemlisi kadının yaşıdır. Doğurganlık en fazla 20-25 yaşlarında başlamaktadır ve 35 yaşından sonra azalmaya başlamaktadır. Biz tüp bebek tedavisinde 37 yaşı baz alıyoruz.

37 yaş öncesi kadınlarda daha iyi sonuçlar alıyoruz. Yaşı genç olan hastalarda şansımız daha iyi. Yumurta durumu iyiyse, eşinin sperm durumu iyi ise, kaliteli bir embriyo oluşturuyorsa ve rahimin durumu da iyi ise bunlar hep başarıyı etkileyen faktörlerdir.

TÜP BEBEK BAŞARISIZLIĞINDA NELER YAPILMALIDIR?

Bu durumda yaptığımız bazı testler oluyor. Rahim filmi çekiyoruz, gerektiğinde kamera ile rahim içerisine girip değerlendiriyoruz.

Eğer bir sorun varsa örneğin bir çikolata kisti, rahim içerisindeki yapışıklık gibi durumlar mevcutsa bunları çözmeye çalışıyoruz. Hem annenin hem babanın genetik yapısına bakıyoruz. Bazen bilmedikleri genetik bir bozukluk olabiliyor.

[fotogaleri=3518,2640]

Yazarın Tüm Yazıları