Esra Şimşek
Esra Şimşek
Esra Şimşek

Prematüre bebeklerde uyku düzeni nasıl oluşturulur?

Türkiye’deki her 10 bebekten 1’i prematüre olarak doğuyor. Tıbbi olarak 37. Haftadan önce doğan bebeklere “prematüre” yani erken doğan bebek deniyor. Anne karnındaki gelişimini tamamlaması için bir süre hastanede uygun şartlarda bakım verilmesi gerekiyor.

Haberin Devamı

Prematüre anneleri en çok endişelendiren ve yoran kısım hastaneden eve bebeği olmadan dönmek. Neyse ki tibbi gelişmeler ve konforlu hastane şartları ile prematüre bebekler evlerine sağlıklı bir şekilde gönderiliyor ve annelerinin fedakarlıkları sayesinde yaşıtlarını yakalayabiliyorlar.

MİNİK MUCİZELERE UYKU EĞİTİMİ NASIL OLMALI?

Prematüre bebeklerde uyku düzeni nasıl oluşturulur

Peki, hayata erken başlayıp daha sıkı tutunmak zorunda kalan bu minik mucizelerin kahraman anneleri uyku düzenini nasıl kurmalı?

Bebeğiniz sağlığına kavuşup da eve geldikten sonra düzensiz bir uyku alışkanlığı edinmiş olabilir. Sallamaya veya başka bir desteğe ihtiyaç duyuyor olabilir. Bu nedenle bol bol ten teması, bol bol sarılma ve sevgi gösterileri ile bebeğe güven duygusu vermeye odaklanmalısınız.

Haberin Devamı

Prematüre bebeklerin gün içinde nisbeten daha çok ağladıkları ve daha huzursuz oldukları biliniyor. Bebeğinizi sakinleştirmek ve anne sıcaklığı hissettirmek ilk önceliğiniz olmalı.

Harvey’in 5S’si olarak bilinen kundak, emzik, kolda hafif hafif sallama, beyaz gürültü veya bebeğin kulağında "şşş" diye fısıldamak , günde bir kaç dakika karın üstü yatırma gibi tekniklerden faydalanarak bebeğinizi sakinleştirebilirsiniz ve daha rahat bir uyku sağlayabilirsiniz.

Bebeğiniz uzun bir süre gün içinde kısa ve daha sık uykuları olabilir. Normal süresinde doğan bebeklerle kıyaslayıp endişlenmeyin. Uyku penceresini takip ederek uyku saatlerini ayarlayabilirsiniz. Önemli olan kaç defa uyuduğu değil bebeğinizin bünyesine uygun olarak doğru bir şekilde uyuyor olması olacaktır.

Prematüre bebeklerde uyku düzeni nasıl oluşturulur

İYİ BİR UYKU RUTİNİ OLUŞTURMANIZ BEBEĞİNİZİN GÜVEN DUYGUSUNU DESTEKLER

Aynı zamanda bebeğinizin size ve evine olan adaptasyon sürecini de kolaylaştıracaktır. Ilık bir banyo, yumuşak bir masaj, bebeğinize sevgiyle söyleyeceğiniz bir ninni ile minik mucizenizin uyku kalitesini gözle görülür şekilde artırabilirsiniz.

Küvezde anneden ayrı geçirdikleri zamanın telafisi olarak anne bebek bağını güçlendirmek ve bebeğe ihityacı olan anne sıcaklığını daha yoğun sağlamak için uyku eğtimi için acele edilmemesi gerekir. Zamanında doğan bebekler için Tracy Hog yöntemleri gibi bol temaslı, güven veren yöntemler 4. ayda başlayabiliyor. Buna karşılık erken doğan preamatüre bebeklerde düzeltilmiş ayı 6 olmadan once tavsiye edilmiyor.