Emine Özge Ayabakan
Emine Özge Ayabakan
Emine Özge Ayabakan

Cildiniz Çok mu Hassas?

İşte, cilt hassasiyetinin nedenleri!

Haberin Devamı

Rüzgar esse cildiniz bundan etkileniyor mu? Beslenme, hastalıklar ve kullanılan bakım ürünleri bunun nedeni olabilir. Dermatoloji Uzmanı Dr. Emine Özge Ayabakan, ciltteki hassasiyetin nedenlerini anlatıyor.

[fotogaleri=81]

Hassas ciltler, koruma fonksiyonu bozulmuş, kızaran, yanan, kabuklanan bir cilt yapısıdır. Hassasiyeti ortaya çıkaran nedenler arasında sigara, alkol, az uyku, iklim, güneş ışınları, cildin en üst tabakasının zayıflığı, bağışıklık sisteminde bozukluklar, kalıtımsal hastalıklar sayılabilir.

Yaşam şartları, çevresel etkiler altında yorulan, yıpranan insanların ciltlerini gözlemlediğimizde, karşımıza hassas cilt çıkar. Sinir sistemi strese bağlı olarak aşırı gerildiğinde, cildin sinirlerinde de duyarlılık oluşur. Bunun sonucunda dağınık cilt kızarıklıkları ortaya çıkar, kılcal damarlar genişler.

Hassas cilt sağlıklı koruma yapamaz. Cilt kolayca morarır. Tahriş edici maddeler de hassas ciltleri yıpratır. Yaşı genç olduğu holde cildi kırışanlara en çok önlem alınmamış hassas cilt yapısında görürüz. Hastalıklar, iklim şartları, ruhsal durumların etkisiyle ortaya çıkan ya da irsi olan hassasiyet, zamanla ciltte lekeler, iltihaplı sivilceler kırışıklıklarla karşımıza çıkar.

Deri Alerji Testleri Yaptırılabilir

Hassas derinin dermatologlar tarafından ve cilt tayini yapılarak incelenmesi gerekir. Deri alerji testleri (yama testi) yapılarak sebep araştırılabilir. Hassas cilde sahip olan kişi uzun süreli bir programa alınarak cilt sağlığı yeniden kazandırılır. Bunun için öncelikle var olan damarlar lazer yöntemi ile yok edilip mezoterapi, PRP gibi yöntemlerle kollajen dokusu yeniden sağlamlaştırılır. Uygun dermokosmetik ürünlerle kişi takip edilir.

Hastalar, uygun ürünler, yumuşak temizleyiciler, su bazlı nemlendiriciler, kimyasal içermeyen koruyucularla takip edilmelidir. Makyaj ürünleri, kullanılan ojeler bile doktora danışılmalı duyarlılık yapmadığına emin olunmalıdır.

Beslenme ve Cilt İlişkisi

Genellikle kuru, alerjik reaksiyonlara eğilimli hassas cildin özel bakıma ihtiyacı vardır. Beslenmede aşırı acı, baharatlı yiyeceklerin, kızarıklık artırıcı etkileri vardır. İç bakım dediğimiz beslenme düzeni cilt sağlığı açısından çok önemlidir. Zeytinyağı, elma, balık, yoğurt gibi yiyecekler daha çok tercih edilebilir. Rahatlatıcı etkisi olan papatya, ebegümeci, anason çayları önerilebilir. Ayrıca aşırı sıcak, soğuk, rüzgarlı ortamlarda cilt koruyucu kremler ihmal edilmemelidir.