Kerevizin 8 faydası

Mart ayı ile birlikte artık bütün bir kışı geride bıraktık. Artık gün geçtikçe çeşitlenecek olan sebze ve meyveler bu ay için şu şekilde sıralanıyor:

Haberin Devamı

Mart ayı sebzeleri: brokoli, kuşkonmaz, turp, havuç, pancar, marul, nane, maydanoz, kereviz, ıspanak, tere,

Mart ayı meyveleri: Muz, elma, limon

Bu sebzelerden özellikle kendine has kokusu ve tadıyla kerevizin belki seveninden çok sevmeyeni vardır. Hal böyle olunca çocukları kereviz tüketmeye teşvik etmek için yetişkinler için kerevizin efsane faydalarından bahsedeceğim. Mevsimi geçmeden sizi daha sık yemeye ikna edecek, kereviz hakkında bilmeniz gereken 8 özellik:

1- Yeşil saplarının da tüketilmesi durumunda özellikle hazımsızlık şikayetleri, karaciğer, böbrek ve barsak sağlığı için olumlu etki sağlar. Ağırlık kaybı programlarında sürecin daha düzenli ilerlemesine yardımcı olur.

2- Mevsimindeyken depolayabilirsiniz. Saplarını dilimleyerek, kök kısmını ise folyoya sararak derin dondurucuda 6-7 ay saklayabilirsiniz.

Haberin Devamı

3- İçeriğindeki sodyum ve potasyumdan dolayı vücudun sıvı dengesini korumaya yardımcı olur. Özellikle ishal, kusma gibi durumlarda elektrolit kaybının hızla yerine konulmasını sağlar. Potasyum tansiyonun dengelenmesine yardımcı olurken, içeriğindeki sodyumsa sebzenin kendine tuz eklemeye gerek kalmadan tüketebileceğiniz anlamına geliyor.

4- Diğer sebzeler gibi iyi bir lif kaynağı. 1 küçük kase kerevizde 2 gram lif bulunur.

5- Özellikle sap bölümü folik asit yönünden iyi bir kaynaktır. Anne adayları ve bebekler için oldukça besleyici.

6- C, A ve K vitaminlerinin iyi bir kaynağıdır. Bu da bağışıklık sistemini güçlendirip, enfeksiyon varlığında vücuttan uzaklaştırılmasını sağlar.

7- Daha eğlenceli bir hale getirmek için kerevizin saplarında soyacak yardımı ile hafifçe kıvırcıklar oluşturabilir yanında yoğurtlu veya sürme peynirli dip sos ile okul dönüşü atıştırmalık hazırlayabilirsiniz.

8- Kerevizin kök bölümünü zeytinyağlı pişirebileceğiniz ya da sebze çorbasına ekleyebileceğiniz gibi, aşağıdaki 2 farklı tarifle salata olarak da sunabilirsiniz. 

Kerevizin 8 faydası

BEYAZ KEREVİZ SALATASI

  • Rendelenmiş yarım kereviz,
  • 1 yeşil elma, çok az havuç
  • 2 dolu yemek kaşığı süzme yoğurt
  • 4 bütün ceviz
  • Kuru nane
  • İsteğe göre sarımsak ve dilimlenmiş kereviz sapları

Tüm malzemeleri yoğurtla karıştırıp, okul çağı çocuklar için fırın patates, köfte, balık ya da tavuk yanında salata olarak tüketmeye teşvik edebilirsiniz.

Haberin Devamı

PORTAKALLI KEREVİZ SALATASI

  • Rendelenmiş yarım kereviz, 1 ortaboy havuç
  • 1 portakal (suyu sıkılacak)
  • Maydanoz-dereotu-nane- kereviz yaprakları
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı

Bu tarifte de kereviz portakal suyu ve havuçla daha tatlı bir hal alıyor. İsterseniz ayva, taze kırmızı biber de eklenebilir. Mercimek çorbasının yanında keyifle tüketebilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları