Elma sirkesi diyeti hakkında bilmeniz gerekenler

Sağlıkla ilgili konular sosyal medya ve internette arama motorlarında sıklıkla aranır. Ancak ‘Elma sirkesi diyeti ‘ son zamanlarda oldukça rağbet gören bir anahtar kelime. Bu konuya şaşırmamak gerek çünkü elma sirkesi bağırsak temizliğinden zayıflamaya, diyabetten tansiyona pek çok sağlık sorunu için adeta sihirli bir iksir olarak gösteriliyor. Bu konuya bilimsel araştırmalarla yakından bakalım.

Haberin Devamı

Elma sirkesi diyeti hakkında bilmeniz gerekenler

DİYABET VE ELMA SİRKESİ

Yapılan araştırmalar elma sirkesinin kan şekeri seviyesini kontrol almaya yardımcı olduğunu gösteriyor. Bunun nedeni sirkenin nişasta sindirimini kısmen de olsa engellemesinden kaynaklanıyor. Aynı zamanda düzenli elma sirkesi tüketimi diyabet hastalarında mantar ve enfeksiyonuna karşı koruyucu etki gösterdiği görülmüştür.

Ancak her besinde olduğu gibi elma sirkesi de tek başına mucize yaratmıyor. Beslenme programını düzenli uygulayan diyabetli bireyler günlük beslenmesinde makul ölçülerde elma sirkesine de yer vererek kan şekerinin daha dengeli olmasına destek olabilir. Ama bilinçsiz / fazla tüketimi insülin kullanan diyabet hastaları için risk oluşturabilir.

Elma sirkesi diyeti hakkında bilmeniz gerekenler

SİNDİRİM VE ELMA SİRKESİ

İçeriğindeki asetik asit nedeniyle bazı mide rahatsızlıklarının azalmasına yardımcı olurken özellikle nişasta içeren yemekle birlikte tüketilmesi, bağırsakların çalışmasını hızlandırır.

ELMA SİRKESİ YAĞ YAKAR MI / ZAYIFLATIR MI?

Elma sirkesinin obeziteye olan etkisini gösteren bir araştırmada 12 hafta boyunca bir grup hastaya günde 1,5-3 yemek kaşığı elma sirkesi içeren sıvı içirilmiştir. Hastaların bu 3 aylık süre sonunda ortalama 1-2 kg verdiği görülmüş ancak sonraki 1 ayda hastalar verdikleri ağırlığı geri almıştır.
Yani elma sirkesinin zayıflama ve kilo kontrolü açısından faydası var ama söylendiği gibi hızlı kilo vermeyi sağlamıyor. Ancak tüketmeyi seviyorsanız doğru hazırlanmış beslenme ve egzersiz planınıza takviye olarak tüketebilirsiniz.

Elma sirkesi diyeti hakkında bilmeniz gerekenler

ELMA SİRKESİ NASIL TÜKETİLMELİ?

Salata ya da cacığa tadını bozmayacak kadar eklemek en doğru tüketim şekli. Dileyen 1 bardak suya en fazla 1 tatlı kaşığı ekleyerek günde 1– 2 kez olacak şekilde de tüketilebilir. Ancak kesinlikle doğrudan tüketilmemeli.

ELMA SİRKESİNİN ZARARI VAR MI?

Yüksek tansiyon hastaları, idrar söktürücü ilaç kullananlar doktora danışmadan tüketmemeli.

Aşırı miktarda kullanılmamalıdır. Fazla ve yanlış kullanımı diş minesinde ve sindirim sisteminde kalıcı sorunlar yaratabilir.

Aynı zamanda osteoporoz riski taşıyan bireylerin düzenli elma sirkesi tüketimi kemiklerde harabiyete yol açabilir.

Elma sirkesinin hastalıkları tedavi ürünü olarak kullanımının kanıtlanmadığını unutmamak gerekir. Bunu kanıtlamak için insanlar üzerinde daha geniş kapsamlı araştırmalar yapılmalıdır.

Sağlıklı beslenme planı ile birlikte makul miktar ve sıklıkta tüketmek mutlaka fayda sağlayacaktır.

Yazarın Tüm Yazıları