Çocuğunuza ‘hayır’ ve ‘dur’ kelimelerinin önemli olduğunu öğretin.
Haberin Devamı
Güçlü ve sağlıklı bir birey olmanın temel koşulu istismarsız bir çocukluk dönemidir. Çocuklar, istismara uğradıklarının farkına varamadıkları için anne ve babaların bu konuda ciddi görevleri var. Bunlar;
Çocuğunuza ‘izin almak/vermek’ kavramını öğretebilirsiniz: Oyun arkadaşına dokunmadan ya da sarılmadan önce izin istemeyi öğretebilirsiniz. Bunun için şu dili kullanabilirsiniz: "Güneş, haydi Ali'ye sarılarak vedalaşmak istiyor mu soralım." Eğer Ali, ‘hayır’ derse, çocuğunuza sakin ve sevgi dolu bir ses tonuyla "Her şey yolunda Güneş. Haydi Ali'ye uzaktan ‘bye bye’ yapalım ve ona bir öpücük yollayalım” diyebilirsiniz.
Çocuğunuza başkaları için empati yapmayı öğretebilirsiniz: Çocuğunuz oyun arkadaşına zarar verdiğinde onunla şu şekilde konuşmayı deneyebilirsiniz: “Bu oyuncağı istediğini biliyorum, fakat sen Ozan'a vurduğunda o çok üzüldü. Ozan’a vurduğumuz için onun üzülmesini istemeyiz." Sonrasında çocuğunuzun Ozan’ın nasıl hissettiği konusunda hayal kurmasını sağlayabilirsiniz. Bunu yaparken ona sevgi dolu sarılarak hatalı davranışından dolayı utanmasını ve mahcup olmasını engelleyebilirsiniz.
Çocuğunuza başkalarına yardım etmesini öğretebilirsiniz: Çocuğunuzun arkadaşlarına, size, diğer insanlara ve canlılara yardım etmesini öğretebilirsiniz. Bunun için rol model olarak onun görüş alanında insanlara yardım edebilirsiniz. Ailenizin evcil hayvanını da eğitim amaçlı kullanabilirsiniz: “Kuyruğu sıkıştığı için acı çekiyor gibi görünüyor. Haydi ona yardım edelim!” Çocuğunuzu ‘yardım etme’ davranışından dolayı onurlandırmayı da unutmamalısınız.
Çocuğunuza ‘hayır’ ve ‘dur’ kelimelerinin önemli kelimeler olduğunu öğretebilirsiniz: “Maya, ‘hayır’ dedi; ‘hayır’ kelimesini duyduğumuzda ne olursa olsun hemen dururuz” şeklinde bir ifadeyle çocuğunuzun oyun arkadaşıyla temaslarını kontrol edebilirsiniz. Aynı şekilde çocuğunuzun da istemediği bir şey ile ilgili ‘hayır’ ve ‘dur’ kelimelerini kullanmasını öğütleyebilirsiniz. "Hayır dediğinde arkadaşın durmuyorsa kendini iyi hissetmezsin ve başka arkadaşlar seçebilirsin” şeklinde ifadeler kullanarak çocuğunuzun seçebilme özgürlüğü olduğunu ona öğretebilirsiniz.
Sessiz sinema oynayarak insanların yüz ifadelerini ve vücut dilini tanımak konusunda çocuğunuzu cesaretlendirebilirsiniz: Korkmuş, mutlu, üzgün, hayal kırıklığına uğramış, sinirli, şaşkın vb. yüz ifadelerini sessiz sinema oynayarak çocuğunuza öğretebilirsiniz.
Asla çocuğunuzu sarılmaya, dokunmaya, öpülmeye ya da öpmeye zorlamayın: Sebep ne olursa olsun çocuğunuzu istemediği bir temasa zorlamayın. Şayet anneanne/babaanne/dede gibi birinci derece büyükler bu konuda ısrarcı yaklaşım gösterirken çocuğunuz dirençli olursa alternatif bir yöntem bulabilirsiniz: 1Dedene öpücük atmak (uzaktan) ister misin Maya?” Torunları için neden bu şekilde davrandığınızı büyüklerinize açıklayarak tutumunuzu istikrarlı bir şekilde sürdürebilirsiniz. “Maya’nın güvenli ve oto kontrolü yüksek bir birey olması için bu konuda eğitimine önem veriyorum. Gönül rızası olmadan ona dokunulamayacağını, öpülemeyeceğini kavraması biraz zaman alabilir. Bu konuda sizden bizimle iş birliğine girmenizi ve anlayış göstermenizi bekliyorum.”