Cansel Köse Gürer
Cansel Köse Gürer
Cansel Köse Gürer

Bebeğinizin giysilerini mutlaka ütüleyin

Doğar doğmaz bebeğin tamamen yıkamaması daha sağlıklı.

Haberin Devamı

Yenidoğan derisi erişkin derisinden biraz daha farklıdır. Hassas yeni doğan bebek cildine nasıl bakım yapılması gerektiğini, Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Dr. Cansel Köse Gürer anlattı.

Anne karnında amniyon sıvısı içerisindeyken bir anda doğumla birlikte yeni doğan bebek kuru bir hava ve giysilerle karşılaşır. Bu yeni doğan bir bebek cildi için çok ani bir değişikliktir. Bebek bu sıvı ortamdan çıkarken onun derisini sarmalayan ‘verniks kazeoza’ adı verilen zar benzeri peynirimsi beyaz bir materyal ile doğar ve daha sonraki ilk günlerde doğal sayılan bir kuruluk ve soyulma gelişir. Verniks kazeoza, bebeğin geldiği bu yeni dünya şartlarına uyum sağlamakta çok faydalıdır. Bu yüzden birçok görüş bebeğin doğar doğmaz tamamen yıkanmaması gerektiğini savunmaktadır. Hem ısı farkına karşı uyum sağlaması hem de bakteri bulaşmasına engel oluşturması, deriden sıvı kaybının engellenmesi ve deri neminin artışı verniks kazeoza ile doğal bir şekilde mümkün olabilmektedir.

Doğumda bulaşan kan ve diğer atıklar, ılık su ve pamuklu materyal ile silinebilir. Tüm kıvrım yerleri güzel bir şekilde ayrıntılı kurutulmalıdır.

Yeni doğan bebeğin göbeği düşene kadar tam suya sokularak yıkanması önerilmemektedir. Göbek bağı düşüp yarası tamamen iyileştikten sonra normal tam bir banyo yapılabilir.

Bebek pudrası kullanmayın

Bebekleri yıkarken bebek ürünleri kullanılmalı ve parfümlü, kokulu, renkli boya maddeleri, paraben içeren ürünlerden uzak durulmalıdır. Bebek pudrası kullanılmamalıdır. Özellikle yenidoğanda sadece kıvrım yerleri bebeklere uygun temizleyici ve su ile yıkanmalı, iyice durulanmalıdır. Kurularken ise sürterek değil, tampon yaparak cildi tahriş etmeden nazik davranmalıdır. Islak alan bırakılmamalıdır. Bebeğin cildi kuru ise organik, renksiz ve parfümsüz bebek yağları, losyonları ince bir tabaka kullanılabilir. Bebek kıyafetleri ise boyasız, parfümsüz az miktar temizleyici ile yıkanıp iyice durulanmalı, ütülendikten sonra giydirilmelidir.