Canan Nani Bıçakcı
Canan Nani Bıçakcı
Canan Nani Bıçakcı

Çocuğuma nasıl anlatacağım?

Her anne baba gibi siz de "Bunu çocuğuma nasıl anlatacağım" diye bazı konularda sıkıntı yaşayabilirsiniz. Bugün size bu konuda kılavuz niteliğinde uygulayabileceğiniz bir kaç öneri sunacağım.

Haberin Devamı

ÇOCUĞUNUZUN ANLAYACAĞI DİLDE KONUŞUN:

Çocuğa zor ya da sarsıcı bir olayı anlatırken, yaşına uygun bir dil kullanmayı deneyin. Kötü de olsa yaşananların gerçek olduğunu izah etmeniz çok önemlidir. Sarsıcı olayları da gerçek, onların yaşlarına uygun kavramlarla bu olayı anlatmaya çalışın.

Çocuğunuz dünyada kötü ve kaba insanlar da olduğunu rahatlıkla anlayacaktır. Kötülerin neden kötü davrandığını açıklamanıza gerek kalmayacaktır. Bir ölümden söz edecekseniz, örneğin "Büyükannen uyuyor" demeyin, gerçeği söyleyin. Çocuğunuzu korumaya çalışmak amacıyla yaptığınız bu açıklama, uykudan korkmasına neden olabilir. Çocuklar ölüm kavramını küçük yaşlardan itibaren kavrayabilirler. Aslında bunu anlamaları, boşanma kavramını anlamalarından çok daha kolay bile olabilir. 

ÇOCUĞUNUZA KARŞI TUTARLI OLUN:

Anne babaların koşulsuz sevgisinin ardından, bir çocuğun hayatındaki ikinci önemli şey tutarlılıktır. Herhangi bir sarsıcı olayın ardından çocuğunuzun, olabildiğince çabuk şekilde, her zamanki günlük yaşamına dönmesini sağlayın ki kendisini güvende ve kontrol altında hissedebilsin.

TELEVİZYONU KAPATIN:

Çocukların ögrendiklerinin %90'ını, gördüklerinin oluşturduğunu unutmayın. Aşırı ve kontrolsüz görsel bombardıman, herhangi bir sarsıntıyı daha da kötü bir hale getirebilir. Güncel olayları takip etmek amacıyla haberleri izlemek istiyorsanız, bunu çocuğunuz evde değilken, dışarıda oynarken ya da uyurken yapın. Üstelik gazete haberleri, yetişkinler için bile, zor haberleri derinden öğrenmek açısından fazlasıyla acı verebilen televizyon görüntülerinden daha iyi bir haber kaynağıdır.

OLUMLU KONUŞUN VE DAVRANIN:

Sevginizi gösterin. Tehdit altında olduğunu hisseden çocuk, sevilmek ve korunmak ister. Çocuğunuza mümkün olduğu kadar onu sevdiğinizi söylemeyi unutmayın. Acı çeken insanları düşündüğünüzü anlatın. Bunlara tanık olması çocuğunuz açısından iyidir. Davranışlar güçlü birer ilaçtır. Çocuğunuza da yardım etmek için, neler yapmak isteyeceğini sorun. Bir şeyler yapabildiğinde kendisini daha iyi hissedecektir.

Zor konuşmalar yapmanız gerektiğinde yukarıda okuduğunuz ilkelere göre hareket edin. Sarsıcı bir olayı anlatmanın en iyi yolu yaşına uygun bir dil kullanarak dürüst ve şefkatli davranmanızdır.