Silikon meme implantı nedir, neden tercih edilir?

Silikon implantlar ile meme büyütme ameliyatları tüm dünyada en yaygın yapılan estetik operasyonların başında gelmektedir. Ergenliğin tamamlanmasından sonra kişinin meme hacmini yetersiz bulması,vücuduna göre küçük olduğunu düşünmesi veya doğumsal asimetriler, bu operasyonun yapılması için yeterli birer neden sayılabilir. Silikon meme protezleri, sadece estetik amaçlı değil ayrıca meme kanseri sonrası meme onarımlarında da çok sık kullanılmaktadır. Bu operasyonda yabancı madde kullanılacak olması, haliyle kişilerin kafasında birçok soru işaretine neden olmaktadır.

Haberin Devamı

MEME BÜYÜTME AMELİYATI SONRASI EMZİRME OLUMSUZ ETKİLENİR Mİ?

Silikon meme protezleri ve meme büyütme ameliyatı, gelişimini tamamlamış her genç kıza yapılabilir ve çoğunluk rahat ve güvenli bir şekilde bebeklerini emzirebilmektedir. Emzirmenin olumsuz etkilenmesi çok nadir rastlanan bir durumdur ve bu ihtimal silikon meme implantına bağlı değil, tercih edilen tekniğe bağlıdır. Hangi tekniğin kullanılacağı ise sizin ihtiyacınıza ve beklentinize uygun olarak plastik cerrahınız tarafından muayene sırasında belirlenmektedir.

SİLİKON MEME İMPLANTLARI MEME KANSERİNE NEDEN OLUR MU?

Silikon meme implantlarının meme kanserine neden olmadığı literatürdeki çalışmalarla gösterilmiştir. Bu konuda FDA onayı da bulunmaktadır. Ayrıca meme kanseri sonrası meme onarımlarında da implant ile onarım çok sık tercih edilmekte ve yine bu açıdan da FDA tarafından onayı bulunmaktadır. Ameliyat sonrası meme kontrollerinde mamografi, ultrasonograf veya mr çekilmesinde bir sakınca olmayıp kişilerin veya meme kanseri hastalarının taramaları deneyimli bir radyolog tarafından rahatlıkla yapılabilmektedir.

SİLİKON MEME İMPLANTLARI PATLAR MI?

Bu tabir artık çok geçmişte kalmıştır. Çünkü günümüzde kullanılan yeni nesil teknolojilerde silikon içerikli meme implantlarının yapısı daha yoğun ve doğala yakındır. Herhangi bir problem olmadıkça hayat boyu tekrar değişim gerektirmemektedir. Sessiz yırtılmalar çok nadir de olsa görülebilir. Bunun farkına varmak için de her kadının yaptırması gereken rutin yıllık meme muayenesi yeterli olacaktır.

SİLİKON MEME İMPLANTLARININ BIA-ALCL( MEME İMPLANTI İLİŞKİLİ LENFOMA) İLE İLİŞKİSİ NEDİR?

Meme implantları, silikon veya salin ( serum sıvısı) içerikli olabilir. İmplantların kılıfları ise pürtüklü veya düz yüzeyli olablir. Bu hastalık içeriğinin silikon veya sıvı olnasına bağlı değildir. Bugüne kadar görülen ALCL vakalarının hepsi pürtüklü yüzeyli implantlarda görülmüştür. Son yıllarda meme implantlaları ile ilgili en çok tartışılan konuların başında gelmektedir. ALCL nadir görülen bir lenfoma türüdür. Dünyada ilk kez 2011’de tanımlanmıştır. Haziran 2019 verilerine göre tüm dünyada yaklaşık 35 milyon meme implantlı kadın varken, bildirilen ALCL vaka sayısı 573’tür. Yani buna göre, meme implantı olan kadında hayatı boyu ALCL geliştirme ihtimali %0.003(1/30000)’tür. Bir kadının hayatı boyunca meme kanserine yakalanma ihtimalinin 1/8 olduğunu biliyoruz ve bunu düşününce pürtüklü yüzey silikon implanta bağlı ALCL gelişme riski epey düşük görünmektedir. Ama yine de bu riski göze almak istemezseniz doktorunuzdan düz yüzeyli silikon implant kullanmasını isteyebilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları