Jinekomasti (erkeklerde meme büyümesi) nedir?

Erkeklerde göğüs büyümesi olarak adlandırılan jinekomasti; birçok erkeğin sosyal hayatını olumsuz yönde etkileyen bir sağlık problemidir. Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Buse Çapkınoğlu, jinekomasti sebepleri ve tedavi yöntemleri hakkında sizler için açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

Jinekomasti, erkeklerde görülen bir durum olmakla beraber; meme dokusunun genişlemesi ve şişmesi olarak karşımıza çıkar. Tek memeyi etkileyebildiği gibi, bazı durumlarda her iki memeyi de etkiler. Özellikle ergenlik döneminde olan erkeklerde daha sık görülür. Ancak ilerleyen yıllarda da meme dokusunun büyümesi durumuyla karşılaşılabilir. Bu durumun oluşmasında birçok faktör etmen olarak karşımıza çıkar. Hormonsal sebepler veya aşırı kilo alma jinekomasti sebepleri arasındadır. Bunun dışında bazı ilaçların kullanımı ya da vücut geliştiren kişilerin sporu bırakması da jinekomastiye neden olabilir.

JİNEKOMASTİDE AMELİYAT GEREKLİ MİDİR?

Tanı süreci sonrasında gerekli tedavi yöntemi belirlenirken bazı koşullar göz önünde bulundurulmalıdır. Herhangi bir fizyolojik başka bir hastalığa bağlı olmayan hastalarda; kalıcı olan meme büyümelerinde cerrahi operasyon gerçekleştirilebilir. Ancak ergenlik döneminde olan erkeklerde hormonlara bağlı bir büyüme olabileceği için bir süre beklemek gerekmektedir. Bunun yanı sıra; hormonal bozukluğa veya ilaç kullanımına bağlı bir meme büyümesi söz konusuysa, hastalara öncelikle esas hastalığın tedavisi uygulanmalıdır.

Haberin Devamı

AMELİYAT SONRASI VÜCUTTA İZ KALIR MI?

Ameliyat çoğunlukla genel anestezi altında tamamen uyku halindeyken yapılır ve genellikle liposuction yöntemi tercih edilir. Ancak bazı durumlarda cilt fazlalığı çoksa; liposuction yöntemine ek olarak fazla cildin çıkarılması gerekebilmektedir. Liposuction 5 mm’lik kesiler ile yapıldığından dolayı hastalarda bir iz kalmaz. Yalnızca, cerrahi kesi yapılması gereken fazla cildi olan hastalarda soluklaşan izler kalabilmektedir. Bu, uygulanacak tekniğe göre değişkenlik gösterir. Hastanede kalış süresi ise 1 gündür.

Yazarın Tüm Yazıları