Burcu Kardaş Arslan
Burcu Kardaş Arslan
Burcu Kardaş Arslan

Yaz aylarında hamilelik rehberi

Bu dönemde bol bol hava almak, yürüyüşleri ihmal etmemek gerekiyor.

Haberin Devamı

“Yaz aylarında hamilelik aslında düşünüldüğünden daha kolay geçer” diyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Burcu Kardaş Arslan, bu dönemde bol bol temiz hava almak gerektiğinin altını çizdi. Arslan, yaz hamilelerine tavsiyelerde bulunmayı da ihmal etmedi.

Yaz döneminde sıcak ve nem özellikle geceleri anne adaylarını rahatsız edebilir. Bu süre içinde dikkat edilmesi gereken en önemli şey bol bol temiz hava almaktır.

SAĞLIKLI BİR ŞEKİLDE SERİNLEMEK İÇİN ÖNERİLER

  • Güneş ışınlarının ve sıcaklığın düşük olduğu saatlerde dışarı çıkabilirsiniz.
  • Sıcaklık 32 dereceyi aştığında kapalı mekanda fan ya da klimanın yakınında kalmalısınız.
  • Açık renkli giysiler giymelisiniz.
  • Susuz kalmamak için bol su ve sıvı gıda tüketmelisiniz. Elektrolit içeren sporcu içecekler sıvı ve tuz kaybını önlemeye yardımcı olabilir.
  • Soğuk meyve ve sebze kokteylleri içerek ferahlayabilirsiniz.
  • Bol taze sebze ve meyve tüketmelisiniz.
  • Güneşe çıkmadan 15 ya da 20 dakika önce güneşten koruyucu krem kullanmalı, 2-3 saatte bir kremi yenilemelisiniz.
  • Serinlemek için sık sık duş almalısınız.
  • Şişmeyi hafifletmek için ayaklarınızı hafif yüksekte tutarak uzatabilirsiniz.
  • Su tutmayı engellemek için tuz tüketimini mümkün olduğunca azaltmalısınız.
  • Eğer kendinizi yorgun hissediyorsanız yemek, temizlik vb. işler için yardım istemelisiniz.
  • Güneşte dışarı çıkmadan önce mangal yemekleri, patates ve lahana salatası gibi yiyeceklerden uzak durmalısınız. Bu tarz yemekler midenize rahatsızlık verebilir.
  • İşlerinizi ve programlarınızı azaltmalı, çok gerek olmadığı sürece kendinizi yormamalısınız.
  • Ellerinizde ve parmaklarınızda şişlik olma ihtimali nedeniyle yüzük vb. takılar kullanmamalısınız.

YAZ AYLARINDA CİLT BAKIMI İÇİN NE YAPMALISINIZ?

Hamilelikte cilt bakımına özellikle da yaz aylarında çok daha fazla dikkat edilmesi gerekir.

Hamilelik lekeleri: Hamilelikte hormonal değişiklikler nedeniyle melanin hormonunu etkiler. Alın, yanak, dudak üstü ve üst göğüs bölgesinde kahverengi lekeler oluşabilir. Koyu tenliler bu değişimden daha fazla etkilenirler. Lekeleri önlemek için bu bölgeleri güneş ışıklarından uzak tutmalısınız. Korumak için güneşten koruyucu krem, yüz ve boynu kapatacak büyüklükte şapka kullanmalısınız.

Ciltte kuruluk ve kaşıntı: Gebelikte alınan kilo ve bebeğin anne karnında büyümesi ile birlikte cilt gerilir. Sıcaklık da nem kaybına ve ciltte kuruluğa neden olur. Kuruyan ve gerilen cilt kaşıntı belirtisi gösterir. Bunu önlemek için duş alırken nemlendirici jel ve duştan sonra nemlendirici losyon kullanabilirsiniz. Korunmak için ise doktorunuzun tavsiye edeceği reçeteli bir kaşıntı giderici krem kullanabilirsiniz.

İsilik: Sıcak ve ter, ciltte döküntülere neden olabilir. İsilik, özellikle göğüs altı gibi iki cilt yüzeyinin birbirine temas ettiği bölgelerde oluşur. Önlemek için duştan hemen sonra o bölgelerin kurulanması ve gün boyunca kuru kalmasını sağlamak gerekir. Ayrıca vücudu sarmayan pamuklu gibi hafif ve terletmeyen kumaştan giysiler giyin. Korumak için ağrı ve kaşıntı için doktorunuza tavsiye edeceği bir losyon ya da pudra kullanmalısınız.

YAZ AYLARINDA GÜVENLİ EGZERSİZ VE SPOR ŞART!

Yürüyüş, hamileler için en güvenli egzersizdir. Yaz aylarında sıcaktan korunmak için sabah ve akşam saatlerinde bol bol yürüyüş yapmalısınız. Rahat bir kıyafet ve spor ayakkabı giyerek bol su içmeye ve temiz havada yürümeye özen göstermelisiniz.

Yüzmek; hamilelikte kilo alımını ve şişkinliği önler, eklemlerin gevşemesini, sıcak havada ferahlamayı sağlar. Hamilelikte sık karşılaşılan kramp ihtimaline karşı steril ve güvenli bir havuzda yüzmeyi tercih etmelisiniz. 

ilk1000adim.com uzman görüşleri, tarifler, fırsatlar ve ipuçlarıyla annelerin yanında.

HAMİLELİKTE İLK AY