Aylin Çalışkan
Aylin Çalışkan
Aylin Çalışkan

SSVD hayal mi gerçek mi?

Efendim bendeniz hamileliğin 27 kilo alıp, kalp kapakçığında sorun olduğunu öğrenince doğal doğumdan iyice tırsmış bir kardeşinizim. Evet, hantal halimle, tekleyen kalbimle bunu nasıl yapacağımı hiç bilmiyordum.

Haberin Devamı

Kuşatıldık ey anne! derken, bir de baktım ki annelerin doğum konusu sezaryen ve kürtaj tartışmaları aldı başını gitti.

Bugünkü konum sezaryen kuşatması için.

Efendim bendeniz hamileliğin 27 kilo alıp, kalp kapakçığında sorun olduğunu öğrenince doğal doğumdan iyice tırsmış bir kardeşinizim. Evet, hantal halimle, tekleyen kalbimle bunu nasıl yapacağımı hiç bilmiyordum. Dışarıda bir çok kurs vardı ama içimde doğal doğum yapacak güç yoktu sanki. Ayrıca aynı dönem hamile kaldığım arkadaşlarım için de aynı şey geçerliydi.

Hep birlikte doğal doğumdan korkuyorduk gizli gizli. Demeçler verirken, etrafta sorduklarında doğal doğum istiyorum diyordum ama, cıkkk! içim içimi yiyordu.

Gün geldi çattı, çat diye sezaryene alındım. Doğal yolla değil, ameliyatla anne oldum, aslına bakarsanız. O ne kötü bir yaraymış, o ne zor şeymiş öyle. Şimdiki aklım olsa 27 kilo almaz, var gücümle doğal doğuma odaklanır, kulaklarımı her türlü kötü doğum hikayesine kapatırdım.

Haberin Devamı

Doğum konusunda aklınmak mı? Geç olsun da güç olmasın. SSVD diye bir şey var. Yani sezaryenden sonra vajinal doğum.

-Uzmanlara göre sezaryenden 2 yıl sonra kadın vajinal doğum yapabilir. Bunu pek çok özel hastane destekleyemiyor. Çünkü herhangi bir risk olduğunda gerçekten risk almak istemiyorlar. Bu nedenle üniversite hastanelerinde ssvd yapmak mümkün.

-Tabi annenin çatı yapısının doğal doğuma uygun olması ilk koşullardan biri.

-İlk sezaryenle arada en az 2 yıl olması gerektiğini başta paylaşmıştım.

-Rahimde yırtık, yapışuıklık vb. olmaması gerekliymiş.

-SSVD uygulayacak hastanede her türlü acil önlem şartı olmalıymış. Acil servis, bebek bakım ünitesi, kan, doktor, hemşire, ekipman vb gibi...

-Daha önce dikey kesi olmuşsa,

-Bebek ters geliyorsa,

-İri bebek söz konusuysa,

-SSVD gerçeği hayal olabilir diyor uzmanlar. Ancak oranlara bakıldığında SSVD ile başlayan doğumların 3/4'ü başarıyla gerçekleşiyor olduğuna dair rakamlar var.

Bu tartışma doğal doğuma yarar. Ancak bir yandan da sezaryenden sonra vajinal doğum yapmak isteyen anneleri ve hekimleri cesaretlendirir. Bu cesareti çoğunlukla erkeklerin konuştuğu, siyaset yaptığı, kanunlar çıkardığı siyasi arenadan almak çok garip. Ama bir o kadar da iyiye işaret.

Haberin Devamı

Doktorlar 14 haftalık gebeye sezaryen tarihi vermeye çekinecek, düşünsenize.

Sezaryenden sonra vajinal doğum diye bir gerçek var ve şahsen bu gerçeğin artmasını, çoğalmasını can-ı gönülden çok istiyorum.