Hakkınızda icra takibi başlatıldığını nasıl öğrenebilirsiniz?

Hakkınızda icra takibi başlatıldığında; haciz işlemi yapılabilmesi için icra müdürlüğü tarafından adresinize ödeme emri gönderilmelidir. Bazı durumlarda haberiniz olmadan adınıza başlatılan icra takibi kesinleşebilir.

Haberin Devamı

Para çekmek isterken hesabınızda bloke olduğunu öğrenebilir, kapı çaldığında haciz memurları ile karşılaşabilirsiniz. Hatta seyir halindeyken aracınız bağlanabilir. Haberiniz olmadığı için bu işlemlerin yapılamayacağını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz.

MUHTARA YAPILAN TEBLİGATLARA DİKKAT EDİLMELİ

Hakkınızda başlatılan icra takiplerine ilişkin tebligatlar TC kimlik numarası ile kayıtlı olduğunuz muhtarlığa yani MERNİS adresinize yapılabilir ve böyle bir işlem usulüne uygun bir işlemdir. Üstelik kanun tarafından verilen süreler muhtarlığa teslim edildiği tarihte işlemeye başlar, sizin muhtardan teslim aldığınız tarihten itibaren değil.

Dolayısıyla bu konu ile ilgili yapılan en büyük hatalardan biri muhtarlık kayıtlarını güncel tutmamaktır. Bu nedenle bir yıl önce taşınmış olduğunuz adrese yapılan tebligat geçerlidir ve haciz işlemleri başlamış olabilir.
Bunun dışında adres kayıtlarınız güncel olsa bile arada muhtarınıza giderek adınıza bir tebligat olup olmadığını kontrol etmek faydalı olacaktır.

Haberin Devamı

E-DEVLET SİSTEMİ ÜZERİNDEN KONTROL YAPILMALI

Günümüzde sayesinde pek çok işimizi kolaylıkla halledebildiğimiz e-devlet portalı şüphesiz ki bizlere hakkımızda açılan dava ve icra takiplerini öğrenmek için de yardımcı oluyor. Kolaylıkla alabileceğiniz e-devlet şifresi ile giriş yaptığınız sistemin ana sayfasında açılmış dava/takip sorgula bölümleri yer alıyor. Bu bölümde hakkınızda yapılan işlemleri sorgulayabilirsiniz.

İTİRAZ SÜRELERİNE DİKKAT EDİLMELİ

Hakkınızda başlatılan takibin haksız olduğunu düşünüyorsanız ilamsız icra takibinde ödeme emrinin tebliğinden itibaren yedi gün içinde itiraz edilebilirsiniz. İtirazın icra müdürlüğüne şahsen ya da bir avukat vasıtasıyla yapılması zorunludur. Eşiniz, anneniz, babanız, oğlunuz, kızınız ya da genel işlem vekaleti ile yetkili kıldığınız herhangi biri sizin adınıza icra takibine itiraz edemez. İtiraz, süresinde yapılmazsa haciz işlemleri ile karşılaşabilir, borçlu olmadığınıza dair dava açmak zorunda kalabilirsiniz.

ÖDEME YAPMAK İSTİYORSANIZ…

Hakkınızda başlatılan icra takibinin haklı olduğunu düşünüyor ya da ödeme yapmak istiyorsanız yine icra müdürlüğüne başvurarak dosyanın son hesabını yaptırmanız gerekmektedir. Elinize ulaşan ödeme emrindeki bedel üzerinden faiz, posta masrafları gibi ek alacak kalemleri eklenmiş olabilir. Bu nedenle ödeme emrindeki bedeli ödeseniz bile borçtan ve icra takibinden kurtulamayabilirsiniz. Bunun dışında karşı taraf ve varsa avukatı ile de irtibata geçerek ödeme yapabilirsiniz. Ancak bu durumda ödemeyi muhakkak banka kanalı ile ya da makbuz karşılığında yapmanız gerekir.

Haberin Devamı

Yukarıda bahsedilenler icra takipleri ile ilgili genel bilgiler olup; usulsüz tebligat, çek-senet takipleri, sahte imzalı evraklar, haksız açılan takipler, itirazın iptali davaları gibi çok sayıda ihtimal gündeme gelebilir ve bu konuda bir uzmana danışmanız faydalı olacaktır.

HÜRRİYET AİLE ÖZEL

Yazarın Tüm Yazıları