“DEM” ile Yüzleşme

Maskeni çıkart DEM ol. Anı yaşa AN ol.”

Haberin Devamı

Lâl Batman, 14 Mayıs 2001 doğumlu. 18 yaşını kendisine ait harika bir sanat sergisi ile taçlandıracak olan çok yetenekli ve çok genç bir sanatçı.

“DEM” ile Yüzleşme

Çocukluğundan beri hayal gücündeki kurguları resimle anlatmış. Zaman geçtikçe resmi çok sevdiğini ve duygularını bu yolla anlattığını fark etmiş ve kariyerini bunun üzerine inşa etme kararı alıp, iyi bir okulun güzel sanatlar akademesi ile profesyonel bir sanatçı olmak için adım atmış.

16 yaşında Bulgaristan’da bir kısa film yarışmasına katılıp birinci olmuş. İstanbul, Sakız Adası, Azerbeycan, Paris, Varna ve Atina’da karma sergilerde resimleri sergilenmiş. Hem de bunları kişisel olarak başvuruda bulunup, kabul alarak yapmış. 

Haberin Devamı

Bütün bunlara ilave olarak şimdi büyük bir heyacan yaşıyor. Çünkü, nisan başında Beyoğlu’nda sadece kendi eserlerinin yer alacağı “DEM” isimli resim, heykel, video ve enstalasyon sergisi açıyor. Bu yaşta, bu resimleri ve bu yazıları yazabiliyor ve yapabiliyor olmasının ve sergi açıyor olmasının heyacanını paylaştık ve konuştuk Lâl ile.

“DEM” ile Yüzleşme

Soruyorum. “Dem” ne demek? Neden serginin ismi “Dem”? diye.

“Annemin ismi Demran ve “Dem”, demlenmek ve “An” anlamına geliyor. Ben de insanlara mesaj vermek istedim. Maskeni çıkart DEM ol. Anı yaşa AN ol.”

18 yaşında genç bir hanımdan böyle anlamlı bir açıklama duyunca, beni anlatacakları için büyük bir merak uyandırdı.

“DEM” ile Yüzleşme

PEKİ BU SERGİDE NE ANLATMAYI HEDEFLİYORSUN? HANGİ MESAJI VERMEK İSTİYORSUN? 

“Hayatta herkesin bir yolu olduğuna inanıyorum. Bu yolda giderken insanların çoğu kendisini kamufle etmek için maske takmayı tercih ediyorlar. Çünkü daha güvenli geliyor. İnsanın kendisi olarak var olması zordur ve uzun zaman alabilir ama maske çıktıktan sonra darbelerle yüzleşmeyi başarabilirlerse daha güçlü olacaklarına ve kendileri ile barışacaklarına inanıyorum.Buna kendim de dahilim. Toplumun hepimize dayattığı doğru ve yanlışlar var. Bu doğru ve yanlışlar insanları yönlendiriyor. Devamlı bu iki zıt kutbun içinde gidip gelerek o girdabın içinde boğuluyor insanlar. Bu girdaptan kurtulmak, maskeleri çıkartmak ve doğru ve yanlışları kendi süzçgeçlerinden geçirip emin adımlarla yürümek lazım.

Haberin Devamı

“DEM” ile Yüzleşme

Aslında tam olarak maskemi çıkartıp kendimle yüzleştiğim, tramvalarımı, duygu karmaşalarımı, yaşadığım belirsizlikleri ortaya koyduğum, kalabalıkların içindeki yalnızlığımı anlattığım bir sergi bu. İstedim ki çocukluğumdan beri yaptıklarımı, yazdıklarımı, çizdiklerimi hâlâ çocukken en saf ve doğal haliyle ortaya koyarsam, bu duyguları yaşayan insanlara da ilham olabilirim. Hangi duyguyu, hangi tramvayı yaşıyor olursak olalım bununla yüzleşmenin insana ne kadar iyi geldiğini anlatmak istiyorum.

Sergimdeki resimlerime bakıp, yazılarımı okuyup, sesimi dinlediklerinde ‘an’ da kalıp belki de ‘Dem’lenirken kendileri ile sessizce yüzleşmelerine vesile olarak insanlara yardım etmeyi, seslenmeyi istiyorum.

Haberin Devamı

Ve hayata dair tek bildiğim şey ise hayat çok kısa ve AN’ı yaşamak çok değerli.”

“DEM” ile Yüzleşme

PEKİ, SERGİNİ GÖRMEYE GELENLER NE İLE KARŞILAŞICAKLAR?

“Sergim oda oda. Her odanın ayrı bir sesi ve tonu var. Resimlerimi yazılarımla bağladım ve aralarında kurduğum bu bağı çok sevdim. Umarım gelip gören herkes kendinden bir parça bulur ve “Dem” lenir.”

Yeteneklerini ve potansiyellerini büyük bir cesaretle hayata geçiren çocuklarımızı ve gençlerimizi her zaman ayakta alkışlarım ve şimdi Lâl’in bu yaşta yaşadıkları ile yüzleşerek bunu sergiyle anlatma cesaretini, maskesiz yaşamayı seçme farkındalığını ve topluma ilham olmak için atmış olduğu bu çok değerli adımı büyük bir hayranlıkla alkışlıyorum.

Bir diğer alkışım da toplumun dikte ettiği doğru ve yanlışlarını umursamadan, kızlarının potansiyelini hayatına yansıtmasına izin veren ve kızlarına destek olan anne ve babaya. Lâl’in yaptıklarıyla, geleceğimiz için içim umut doldu. Yolun açık olsun sevgili Lâl. Sen hep böyle inandığın şeyleri yap ve hep hepimizin kalbine ruhuna dokunarak bizlere ilham ver. Gençlere ve ailelerine örnek ol. Senin gibi duru, şeffaf, farkındalığı yüksek insanlarla, sanatçılarla dolsun ülkemiz.

Haberin Devamı

Arzu ben, hayallerinin peşinden giden cesur yeteneklerin , aileleri ve toplum tarafından desteklenmesi gerektiğine inanan bir sanatsever...

Tarih: 5 -6 Nisan 20:00'da başlayacak 
Yer: Anadolu Han Müeyyetzade Mah.

Yüksek Kaldırım Cad.  No:11 Beyoğlu

Yazarın Tüm Yazıları