Alev Eken
Alev Eken
Alev Eken

Kışın cildinizi korumak için bunlara dikkat!

Soğuk havalarda dışarı çıkmadan 20 dakika önce nemlendirici sürün.

Haberin Devamı

Cildimiz, yaşamımız boyunca değiştirme olanağı olmayan tek giysimizdir. Sağlığımız, ruhsal durumumuz ve ona davranış şeklimizi yansıtan bir vitrindir. Sağlıklı ve genç bir cilt satın alınamaz ancak cildimiz; sağlıklı yaşam biçimi, dışarıdan yaptığımız bakımı ve gösterdiğiniz özeni de takdir eder. İçinde bulunduğumuz kış aylarının soğuk, kirli, isli, kuru, rüzgarlı havası cildimizin karşı koyması gereken sabotaj faktörleridir. Bütün bu olumsuz iklim koşullarının etkisi ile cildimiz nemini kaybeder, kurur, hassaslaşır, kaşınır, kızarır, kahverengi lekeler oluşur, ışıltısını kaybeder, kırışır ve sonuçta yaşlanır.

[forum_post_id=22]

Kışın cilt bakımı nasıl yapılmalı?

  • Banyo veya duş zamanınızı günde sadece bir kez ve 5 dakika ile sınırlayın. Su sıcaklığı vücut ısısı sıcaklığında ya da ılık olmalıdır. Aşırı sıcak ve soğuk sular, vücudumuzun koruyucu lipit tabakasını bozar. Yaz ve bahar aylarında yine normal duş alışkanlıklarınıza dönebilirsiniz.
  • Cildinizi temizlemek için yumuşak bir sabun veya jel/sıvı temizleyiciler kullanın, kullandığınız miktarı da en aza indirin. Bol ılık suyla ciltten uzaklaştırın. Kozmetik sıvı temizleyicileri tercih edin. Nemlendiricili yapıda olmaları, ciltten daha çabuk durulanmaları nedeniyle cilt sağlığına daha uygundurlar. Yaz aylarında yine deodorantlı, lüks sabunlarınıza kavuşabilirsiniz.
  • Cildinizi nemlendirin, tekrar ve tekrar nemlendirin. İlk olarak banyo ya da duştan çıktıktan sonra 2-3 dakika içinde, cildiniz henüz nemliyken uygulayın. En az günde iki kez (sabah ve gece) nemlendirici kullanın. Deri tipiniz aşırı kuruysa ihtiyaca ve kullandığınız nemlendirici tipine bağlı olarak sıklığını arttırabilirsiniz. Nemlendiricinizin etkisi ilk birkaç dakikada en fazladır, su çekildikçe cildiniz eski haline döner. Kış ayları için örtücü özelliği fazla olan yağlı kremleri tercih edin. Ekstra kuru cilt görünümüne sahipseniz üre veya laktik asit içeren ürünler seçebilirsiniz. Dimetikon ve gliserin içeren ürünler cilde su çeker ve suyu oraya bağlar. Lanolin, petralatum, mineral yağlar tuzak moleküller olup nemi deri içinde hapseder. Cildinizi iyi hissetmeniz nemlendiriciniz için yeterli bir yararlılık olarak kabul edilebilir.
  • Cildinize uyguladığınız nemlendiricilerin 8 saat sonra sadece %50’si kalır; günde bir kez uyguladığınız nemlendiricinin uzun süreli etkisi yoktur. Bir hafta süreyle günde iki kez uygulandıktan sonra etkisi uzun süreli olabilir.
  • Soğuk, kuru ve rüzgarlı havalarda nemlendiricileri dışarı çıkmadan 20-30 dakika önce uygulayın, yağlı kremleri tercih edin. Soğuk havalarda su içeriği fazla olan ürünler sürüp, hemen soğuk havaya çıkarsanız ıslak deride kuruma artacaktır.
  • Yaşadığınız oda içine soğuk buhar aleti, nemli havlu, su dolu bir kap yerleştirin.
  • Açıkta kalan cildinizi soğuk, rüzgar ve kuru havadan eşarp, şapka ve eldiven gibi giysilerle koruyun. Giysiler, soğuk ve kuru havanın ciltten nem çekmesini engeller.
  • Bol su için, sigara ve alkol tüketmeyin. Omega-3 yağ asitlerinden zengin gıdalarla (büyük balıklar özellikle somon, zeytin ve zeytinyağı, fındık ve ceviz gibi yağlı tohumlar, keten tohumu, omega 3 kaynaklı yumurtalar) beslenin ya da besin takviyesi olarak omega-3 içeren ürünler kullanın. Hava kirliliğinin oluşturduğu, yaşlanma sürecinin kilit oyuncuları serbest radikallerin zararlı etkilerinden korunmak için antioksidan seviyeleri yüksek olan taze meyve (nar, portakal, kivi, kırmızı elma, bal kabağı, ananas vb.) ve sebze (ıspanak, kırmızı pancar, havuç, kırmızı biber ve diğer yeşil yapraklı sebzeler, domates suyu vb.) tüketin. Beslenme desteği ürünler (resveratrol, likopen, alfa lipoik asit vb.) kullanın.
  • Kozmetik ürünlerden ve uygulamalardan yararlanın. Ayda bir profesyonel cilt bakımı ve temizliği yaptırın. Peeling cilt üzerindeki çevresel kirlilikleri temizler, ölü hücrelerin atılmasını ve yeni sağlıklı genç hücrelerin oluşumunu sağlar, dolaşımı hızlandırır. Yoğun nem maskeleri ile derin dokular neme doyar.
  • Uygun kozmetik ürün seçimi için dermatoloğunuzdan yardım alın.