Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi kuruluyor: Bakü’de İTÜ diploması

Bakü’de bu yıl açılması planlanan Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi’nde Türk okullarının önlisans, lisans ve lisansüstü programları yer alacak. Program, Türkiye’de hangi üniversite ile açılıyorsa o üniversitenin diploması verilecek. Öğrenciler, Hacettepe ile açılmışsa Hacettepe, İTÜ ile açılmışsa İTÜ diplomasını alacak.

Haberin Devamı

BAKÜ’de Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi kurulması ile ilgili anlaşma Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in önderliğinde Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar ve Azerbaycan Eğitim Bakanı Emin Emrullayev tarafından imzalandı.

Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi kuruluyor: Bakü’de İTÜ diploması

AZERBAYCAN’A YÖK’ÜN TECRÜBESİ

Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi başta sağlık, mühendislik ve bilişim sahalarında olmak üzere Türk yükseköğretim tecrübesini Azerbaycan’a taşıyacak. Bu yıl içinde yetişebilirse öğrenci almaya başlayacak üniversite ile ilgili detayları YÖK Başkanı Erol Özvar’dan dinledim. Azerbaycan’da uluslararası işbirliğini daha üst seviyeye taşıyacak bir üniversite modeli kurduklarını belirten Başkan Özvar, ayrıntılarla ilgili şu bilgileri verdi: “Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi bu yıl içinde faaliyete geçecek. Projenin en önemli özelliği Türkiye’nin en köklü ve güçlü üniversitelerinin programlarını aynı anda bir üniversite çatısı altında toplamak. Bu yeni modelde Yükseköğretim Kurulu’nca belirlenecek köklü Türk üniversitelerinin önlisans, lisans ve lisansüstü programları yer alacak.

Haberin Devamı

TÜRK ÜNİVERSİTELERİ YURTDIŞINA AÇILACAK

Program, Türkiye’de hangi üniversite ile açılıyorsa o üniversitenin diploması verilecek. Örneğin Hacettepe ile açılmışsa Hacettepe, İTÜ ile açılmışsa öğrenci oranın diplomasını alacak. Bu yeni modelde Türk üniversiteleri açacakları programların müfredatını, kredi saatlerini, öğretim elemanlarını kendileri belirleyebilecek. Böylece Türkiye’deki lisans ve lisansüstü eğitim kalitesi yurtdışına taşınacak. Bu projenin diğer güçlü tarafı sıfırdan bir üniversite kurmadan güçlü üniversitelerin tecrübe ve birikimlerinin dost ve kardeş ülkelerle paylaşılabilecek olmamız. Bu üniversite modelinde programlar, büyük üniversitelerimizin ilgili bölümlerinin idarecileri ve başkanları tarafından yürütülecek. Talep edildiği takdirde diğer ülkelere de üniversitelerimizin tecrübeleri taşınacak.”

Haberin Devamı

Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi kuruluyor: Bakü’de İTÜ diploması

BİLİMİNSANLARI ORTAK ÇALIŞACAK

Bu modelde bir yenilik de üniversitenin içinde müstakil bir kalite ve akreditasyon kurulunun işleyecek olması. Programların ders, müfredat, kredi gibi konularda kalite standardı izlenerek rapor edilecek. Sadece lisans eğitimi değil aynı zamanda Azerbaycanlı biliminsanlarıyla ortak proje, araştırma ve yayın konusunda da birlikte çalışma yapılmasına olanak sağlanacak.

ÖNCE SAĞLIK MÜHENDİSLİK VE BİLİŞİM...

Bakü’de öncelikle sağlık, mühendislik ve bilişim alanlarında eğitim verilecek. Daha sonra hangi programların açılacağını Mütevelli Heyet belirleyecek. Mütevelli Heyet, Türkiye ve Azerbaycan’dan yükseköğretim alanındaki uzmanlardan oluşacak. Sadece Azerbaycanlı öğrenciler değil aynı zamanda dünyadan da ilgi duyanlar buraya başvurabilecek. Bu çatı üniversite modelinde Türkçe ve İngilizce programlar açılacak. Verilen eğitimin kalitesi ve güvencesi Türk ve Azerbaycan yükseköğretim kalite kurulları tarafından sağlanacak.

Haberin Devamı

Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi kuruluyor: Bakü’de İTÜ diploması

TÜRK ÖĞRENCİLER YKS İLE ALINACAK

Türk öğrenciler, ÖSYM tarafından yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ile bu üniversiteye girebilecek. Diğer ülke öğrencileri de yurtdışı uluslararası öğrenci kabul prensipleri ile alınacak.

Yazarın Tüm Yazıları