Özvar: Türk üniversiteleri uluslararası çevrelerde daha çok biliniyor

Güncelleme Tarihi:

Özvar: Türk üniversiteleri uluslararası çevrelerde daha çok biliniyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2024 15:55

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, ”Uluslararasılaşma öncelik verdiğimiz temel konulardan biri. Türk üniversiteleri son yıllarda uluslararası çevrelerde daha bilinir, görünür hale gelmeye başladı. Bunu daha da artırmak istiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

YÖK Başkanı Özvar, Trakya Üniversitesi, Kırklareli Üniversitesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi ve Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesinin birlikteliğiyle oluşturulan Trakya Üniversiteler Birliği’nin (TÜB) 22’nci Üst Kurul Toplantısı’na katılmak ve çeşitli temaslarda bulunmak üzere Edirne’yi ziyaret etti. Özvar’a ziyaretinde Yükseköğretim Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan eşlik etti.

Özvar: Türk üniversiteleri uluslararası çevrelerde daha çok biliniyor

Özvar, Türk üniversitelerinin son yıllarda gerek ulusal gerek uluslararası çevrelerde daha bilinir, görünür hale gelmeye başladığını belirtti.  Öncelikle yakın coğrafyada sonra giderek uzaklaşan bir coğrafi alanda Türk üniversitelerinin daha da tanınır hale gelmesini arzu ettiklerini söyleyen Özvar şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“Bilhassa Balkan coğrafyasından ülkemizi daha fazla sayıda öğrencinin gelerek burada eğitim almasını, yetişmesini arzu ediyoruz. Bununla ilgili almış olduğumuz tedbirleri uygulamaya koyduk.

Üniversiteler Türkiye’nin yumuşak güçlerinden bir tanesi. Türkiye Cumhuriyeti’nin bilim diplomasisini en iyi şekilde yerine getirmeye çalışan kurumlarının başında üniversitelerimiz geliyor. YÖK olarak bilim diplomasisinin Türk diplomasisi içerisinde son yıllarda giderek artan ağırlığını görüyor ve bunu destekliyoruz. Bundan sonra da bilim diplomasisi anlamında üzerimize düşen bütün görevleri yerine getirmeye devam edeceğiz. TÜB de üniversiteler arasında akademik iş birliğini güçlendirmek, Trakya bölgesinde yükseköğretimin eğitim, öğretim kalitesini artırmak ve Trakya dolayısıyla Balkanlarla Türkiye arasında yükseköğretime dair ilişkileri güçlendirmek amacıyla kuruldu.

REKABETİ ÖNEMSİYORUZ
Yükseköğretim Kurulu olarak üniversitelerin kendi aralarında tatlı bir rekabet içinde olmasını önemsiyoruz. Üniversitelerimizin kendi aralarındaki tatlı rekabetin yanında birbiriyle iş birliği içinde olmasını da fevkalade önemli buluyoruz. Rekabetin iş birliğiyle birlikte yürümesi üniversitelerimizin akademik faaliyetlerinin üretkenliğine önemli katkı veriyor. Bu bakımdan birlikte çalışmak da en az rekabet kadar önemli. Üniversitelerimizin bu şekilde oluşturdukları birliktelikleri destekliyoruz.

Haberin Devamı

BALKAN ÜNİVERSİTELERİYLE İŞ BİRLİĞİ
YÖK’ün öncelik verdiği temel konulardan biri de uluslararasılaşma. TÜB, ülkemizin sınırları dışındaki diğer üniversitelerle, akademik çevrelerle etkileşim içine girmesine en çok hizmet eden birliklerden biri. Bilhassa Balkan coğrafyasında bulunan üniversitelerle münasebetleri fevkalade takdire şayan bir seviyede. Romanya, Bulgaristan, Yunanistan, Makedonya, Arnavutluk, Kosova, Bosna-Hersek, Hırvatistan ve Sırbistan’da bulunan komşu ve dost ülkelerin üniversiteleriyle, üniversitelerimizin fevkalade güzel ilişkileri bulunmaktadır. Birlik üyesi üniversitelerimizin bilhassa bu coğrafyadaki üniversitelerle daha sıkı iş birlikleri kurmalarını arzu ediyoruz. Başta sağlık olmak üzere bilişim ve mühendislik alanında bu coğrafyanın önde gelen üniversiteleriyle iş birliği yapmalarını teşvik ediyoruz. Bu üç alanda Balkan üniversiteleriyle ilişkilerin artırılması için daha yakın temasların ve ortak çalışmaların ortaya konulması konusunda her türlü idari ve kurumsal desteği vermeye devam edeceğiz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!