Nisanda kampuslar yüz yüze açılabilir

Çifte deprem sonrası aktif olarak üniversitelerde eğitim alan 3 milyon 600 bini aşkın öğrenci yüz yüze eğitim için YÖK’ten haber bekliyordu. Beklenen açıklama dün geldi. Başkan Erol Özvar, bahar döneminin 20 Şubat’ta uzaktan eğitimle başlayacağını, nisan başında da hibrit seçeneğin değerlendirileceğini söyledi.

Haberin Devamı

YÜKSEKÖĞRETİM Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, üniversitelerin uygulamalı bölümlerinde yüz yüze eğitimin olacağını, nisan başında da şartların uygun olması halinde uzaktan eğitimin yanısıra yüz yüze eğitim imkânlarının sunulduğu hibrit eğitime geçilmesinin değerlendirileceğini açıkladı. Başkan Özvar, “özel öğrencilik” sisteminden de yararlanılabileceğini belirterek, “Uygulamalı programlarda öğrenciler, birinci derece yakınlarının ikamet ettiği şehirlerdeki üniversitelerde ‘özel öğrenci’ statüsüyle yer alabilecek. Talep edenlerin bahar döneminde kayıtlarının dondurulması ve bu sürenin azami öğrenim süresinden düşülmemesine de karar verildi.” dedi. Özvar deprem bölgesindeki üniversitelerin gerek kadro gerekse bilimsel araştırmalar konusunda destek almaları için deprem bölgesi dışında kalan üniversitelerle eşleştirildiklerini de söyledi.

Haberin Devamı

Nisanda kampuslar yüz yüze açılabilir

BOĞAZİÇİ VE BİLGİ HİBRİTE GEÇİYOR

YÖK’ten gelen bu açıklama öncesi Boğaziçi Üniversitesi 13 Şubat’ta öğrencilerine kampüsleri açma kararı aldığını açıklamıştı. 20 Şubat’ta öğrencilerini bekleyen üniversite açıklamasında, “Bahar dönemi boyunca tüm yurtlarımız, yemekhanelerimiz ve kütüphanemiz ve tüm çalışma alanlarımız hizmet verecektir. Bahar dönemi dersleri 20 Şubat’ta başlayacak. İsteyen öğrenciler dersliklerine gelecek, isteyenler çevrimiçi derslere katılabilecek” dedi.

Nisanda kampuslar yüz yüze açılabilir

Boğaziçi Üniversitesi’ni İstanbul Bilgi Üniversitesi izledi. Bu üniversite de geçtiğimiz günlerde web sayfasında YÖK tarafından aksine bir karar alınmadıkça bahar dönemini 27 Şubat’ta başlatacağını açıkladı. Üniversite yönetimi bahar dönemi için yüz yüze planlamış derslerin çevrimiçi olarak da verileceğini, ancak isteyen öğrencilerin bu derslere yüz yüze katılabileceğini belirtti. Kampusların açık olacağını vurgulayan üniversite tüm birimlerin de çalışmaya devam edeceğini ekledi. Derslerin başlatılması için yumuşak geçiş ve esnek bir modelle mart ortasından itibaren ve büyük ihtimalle nisan ayından itibaren birçok kampüs kapılarını öğrencilerine açacak.Nisanda kampuslar yüz yüze açılabilir

Haberin Devamı

71 İLDE OKULLAR 20 ŞUBAT’TA AÇILIYOR

Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından eğitimle ilgili önemli kararlar alındı. Deprem bölgesindeki 10 ilde toplam 3 milyon 784 bin 411 öğrenci, 212 bin 992 öğretmen bulunuyor.

Milyonlarca öğrenciyi etkileyen afetin  ardından Milli Eğitim Bakanlığı bölgeye çok büyük destek verdi. Meslek liselerinin ürettiği yemekten battaniyeye, sobadan seyyar tuvalete kadar birçok yardım bölgeye götürüldü. Bakanlığın kurduğu çadırlarda oyunla çocuklara psikolojik destek verildi.

10 İLDE 1 MART’A KADAR ARA

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, “Depremin olduğu ilk andan itibaren tüm birimlerimizle yaraları sarmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Öğretmenlerimiz, Bakanlığımızın yöneticileri ve personeli sürekli sahada. Arama kurtarma çalışmalarından çadır kurulumuna, yemek pişirilmesinden yardımların tasnif edilerek ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmasına, çocuklarımıza ve her yaştan depremzedeye psikolojik destekten ilk yardıma her alanda afetzedelerin ihtiyaçlarına çare olmak için kenetlendik. Bu süreçte öğretmenlerimizin maaşlarını eksiksiz yatırıyoruz. Şimdi 20 Şubat itibarıyla 71 ilimizde okullarımızı açıyoruz. Hayatı normalleştirmek için eğitimi normalleştirmek zorundayız. 1 Mart itibarıyla da deprem bölgesinde koşulları uygun olan okullarımızda eğitime başlayacağız. Devletimiz vatandaşının yanında. Bu zor günleri birlik ve beraberlik içinde aşacağız” diyor.

Haberin Devamı

Nisanda kampuslar yüz yüze açılabilir

ÖĞRENCİ, ÖĞRETMEN VE VELİLERE PSİKOLOJİK İLK YARDIM DESTEĞİ

OKULLAR açıldıktan sonra öğrenci, öğretmen ve velilere yönelik “deprem psikoeğitim programları” başlatılacak. Deprem bölgesinde yürütülen psikososyal desteklerin yanı sıra bu bölgeden nakledilen öğrenci, veli, öğretmen ve diğer bireylere psikolojik ilk yardım uygulanacak. 20 Şubat itibarıyla da depremden doğrudan etkilenmeyen 71 ildeki tüm öğrencilere yönelik Deprem Psikoeğitim Programları yürütülecek. Altı aşamalı olarak tasarlanan bu eğitimlerde ilk aşamada deprem bölgesinden nakledilerek yurt, pansiyon, otel gibi yerlere yerleştirilen öğrenci, veli, öğretmen ve diğer bireylere psikososyal destek verilecek.

Haberin Devamı

DEVAM ŞARTI ARANMAYACAK

10 ilde ikinci dönem hiçbir sınıf ve kademede devam şartı aranmayacak. Ailelerin istemesi durumunda çocuklarını diğer 71 ile taşımasıyla ilgili süreç başlatıldı. İlkokul, ortaokul ve lisede 71 ile nakli sağlanacak kadar kapasite oluşturuldu. Bugüne kadar 5 bin 836 öğrenci bundan yararlandı. Özel öğretim kurumlarının kapasitesinin yüzde 3’ü oranında tam burslu öğrenci okutma şartı yüzde 10’a çıkartıldı. Böylece oluşan yüzde 7’lik yeni kapasite 10 ildeki öğrenciler için kullanılacak. Böylelikle 110 bin 735 ilave kapasite doğdu. Bugüne kadar 32 bin öğrenci tam bursluluk imkanı sağlandı.

SINAVLAR BİRİNCİ DÖNEMDEN

Milli Eğitim Bakanlığı’nın 10 ilde 20 bin 868 binası var bunlardan yıkılan ve ağır hasarlı olanların sayısı 107. Diğer binaların tamamının hasar tespit çalışması Şubat ayı sonuna kadar tamamlanacak.  Liseye geçiş sınavında (LGS) ikinci dönem konuları dahil olmayacak. Üniversiteye giriş sınavında (YKS) 12. sınıf ikinci dönem konuları dahil olmayacak.

Haberin Devamı

DERS ÜCRETİ ÖDENİYOR

 212 bin öğretmen idari izinde, onların ders ücretlerinin tamamı ödeniyor. Ücret karşılığı derse giren usta öğretici ve ücretli öğretmenler de deprem nedeniyle eğitime ara verilen günlere ait ücretlerinin tamamını alacak.

Nisanda kampuslar yüz yüze açılabilir

OYUN VE ETKİNLİK ÇADIRLARI KURULDU

10 ilde tüm çadır bölgeleri ve toplanma yerlerinde çocuklara psikososyal destek vermek için, şu ana kadar 355 oyun ve etkinlik çadırı kuruldu. Bu çadırlarda okulöncesi öğretmenlerle rehber öğretmen ve psikolojik danışmanlar hizmet vermeye başladı. 5 bin rehber öğretmen ve psikolojik danışman sahada psikolojik destek sağlıyor.

MESLEK LİSELERİNDEN BÜYÜK DESTEK

Meslek liselerinde, öğretmenevlerinde ve uygulama otellerinde günlük hazırlanan 1 milyon 970 bin 362 sıcak yemek her gün 10 ildeki 97 seyyar mutfaktan depremzedelere dağıtılıyor. Meslek liselerinde 6 ay önce kurulan ekmek fabrikalarında her gün 1 milyon 806 bin ekmek üretiliyor. Üretilen 10 bin soba bölgeye ulaştırıldı. Günde 1000 çadır ve 60 bin uyku tulumu üretilerek bölgeye iletiliyor. MEB AKUB (Arama ve Kurtarma Birimi), 5 bin öğretmen ile bölgede arama kurtarma çalışmalarına destek veriyor.

 

 

 

 

 

Yazarın Tüm Yazıları