Bir kâse çorbadan çok daha fazlası

Farklı bölgesel mutfaklara sahip olan İtalya, çorbalarının çeşitliliğiyle gurur duyar. Toskana’nın bol sebzelilerinden deniz ürünleriyle zenginleştirilmiş balık çorbası ‘zuppa di pesce’ye kadar her bölgenin kendine özgü çorbaları olur. Bu tarifler, nesilden nesile geçen mutfak mirasının hikâyelerini de anlatır...

Haberin Devamı

Bir kâse  çorbadan çok daha fazlası
İtalyan gastronomisinde çokyönlülüğü, içtenliği ve köklü geçmişiyle çorba adeta bir mutfak hazinesidir. Basit bir yemek olmanın ötesinde, İtalyan mutfak geleneklerinde bölgesel çeşitliliğin, besin zenginliğinin ve aile bağlarının özünü temsil eden çok önemli bir rol oynar.

Farklı bölgesel mutfaklara sahip olan İtalya, çorbalarının çeşitliliğiyle gurur duyar. Toskana’nın bol sebzelilerinden deniz ürünleriyle zenginleştirilmiş balık çorbası ‘zuppa di pesce’ye kadar her bölgenin kendine özgü tarifleri olur.

Bu bölgesel farklılıklar yalnızca yerel malzemelerin bolluğunu sergilemekle kalmaz, aynı zamanda nesiller boyu aktarılan mutfak mirasının hikâyelerini de anlatır. Bir kâse İtalyan çorbası benim için enfes bir tattan daha fazlası; besinlerle dolu bir kucaklaşmadır...
Fasulyeli makarna çorbası ‘pasta e fagioli’ ya da sağlıklı mercimek çorbası ‘zuppa di lenticchie’ olsun, İtalyan çorbaları taze mevsim sebzeleri, baklagiller ve tahıllarla her zaman doyurucu ve besleyicidir. İtalyanların hem lezzet hem sağlık konusundaki kararlılığını somutlaştıran besleyici bir vitamin, mineral ve lif dengesine sahiptirler. İtalyan mutfağında ‘la cucina povera’ (yoksulların mutfağı) söylemi basit, mevsimlik malzemelerin kullanımını savunur. Çorbalar, her mevsimin değişen bereketine zahmetsizce uyum sağlayan bu felsefenin bir örneğidir. Bir kış sebzeli çorba doyurucu kök sebzeler içerebilirken yaz sebzeli çorba güneşte olgunlaşmış domates ve fesleğenlerin canlı renkleriyle dolup taşar. Pek çok İtalyan aile, nesiller boyunca aktarılan gizli çorba tariflerine değer verir ve bu da bir süreklilik, ortak miras duygusu yaratır.

Haberin Devamı

İster bayram toplantılarında, ister soğuk algınlığına rahatlatıcı bir çare olarak tüketilen çorba, aileleri ve dostları masa etrafında bir araya getirir. Özetlersek İtalya’da çorbanın önemi kâsedeki lezzetlerin çok ötesine uzanır.

Bu, farklı coğrafyalarda yapılan bir mutfak yolculuğu, aile bağı, sadelik ve kalitenin zamansız değerlerinin bir birleşimidir. Her kaşıkta ülkenin zengin mutfak anlatımının vazgeçilmez bir parçası haline gelir. Bu hafta sizlerle ailemin sık sık yaptığı, çok sevdiğim ve restoran menülerimde de yer vermeyi planladığım çorbalardan birinin tarifini paylaşacağım: Mercimek çorbamız ‘zuppa di lenticchie’...

Haberin Devamı

Zuppa di lenticchie (mercimek çorbası)

NE LAZIM?

◊ 250 gr yeşil mercimek
◊ 600 gr patates
◊ 2 havuç ◊ 1 küçük soğan
◊ 1 kereviz ◊ 3 karanfil
◊ 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
◊ 1-2 dal maydanoz (doğranmış)
◊ 1-2 biberiye
◊ 1 tatlı kaşığı domates salçası
◊ 1 çay kaşığı tuz

NASIL YAPARIM?

◊ Mercimeği suda yarım saat bekletin. İyice durulayın ve süzün.
◊ Patatesleri soyduktan sonra küp küp doğrayın.
◊ Soğanı, havucu ve kerevizi yıkayıp soyun. Küçük küpler halinde kesin. Sebzeleri bir tencereye aktarın ve zeytinyağını dökün.
◊ Mercimeği tencereye ekleyin. Üzerini kaplayacak kadar sıcak su dökün. Biberiye ve karanfilleri katın. Domates salçasını ve 1 çay kaşığı tuzu ilave edip karıştırın.
◊ Çorbayı 30-40 dakika ağır ateşte pişirin. Gerekirse pişirme sırasında daha fazla sıcak su ekleyin. Pişirme süresi dolduğunda altını kapatın ve yaklaşık 10 dakika dinlendirin. Maydanoz serperek servis edin.

Yazarın Tüm Yazıları