Şef Rüzgar Sünbül ile yılbaşı menüsü 2023

Pratik, kolay yılbaşı menüsü nasıl olur, önerileri neler, yılbaşında hangi yemekler, tatlı ve mezeler yapılır?İşte yılbaşı sofranıza yakışacak bir menü;diye diye bir bakmışız yılbaşı gelmiş çatmış. Yeni yıla sayılı günler kalmışken 2023 yılbaşı yemek menüleri arıyor, yeni yıl sofranızı ziyafete çevirecek tarifler... Şöyle şık ve lezzetli yılbaşı tarifleri hazırlayıp yılbaşı akşamında hem bütün övgüyü almak, hem de sevdiklerinizle lezzetli bir akşam geçirmek! Endişelenmeyin, yeni yıla lezzetli bir başlangıç yapmanız için gerekli tüm tarifleri hazırladığım yılbaşı yemek menüleri arasında bulabileceksiniz.

Haberin Devamı

İÇ PİLAVLI VE KESTANELİ YILBAŞI HİNDİSİ

MALZEMELER

1 hindi (5 kg’lık)

1 soğan

1 havuç

1 kereviz

2 defne yaprağı

8 diş sarımsak

2 yemek kaşığı tereyağı

SOS İÇİN

2 yemek kaşığı soya sosu

2 yemek kaşığı zeytinyağı

Yarım çay bardağı bal

3 yemek kaşığı biber salçası

2 dal taze kekik

8 diş sarımsak

İÇ PİLAV İÇİN

500 gr pirinç

2 soğan

60 gr kuzu ciğeri

10 gr dolmalık fıstık

120 gr tereyağı

1 yemek kaşığı tarçın

1 yemek kaşığı toz şeker

Tuz

Karabiber

Şef Rüzgar Sünbül ile yılbaşı menüsü 2023

YAPILIŞI

Hindiyi geniş bir tencerede bol suyla, doğranmış soğan, havuç, kereviz ve defne yaprağı ile dağılmayacak şekilde 2 saat haşlayın.Hindiyi geniş bir tabağa alıp suyunu ayırın. Sos için gerekli malzemeleri bir kapta karıştırın.Haşladığınız hindinin her yerini kaplayacak şekilde üzerine ve iç kısmına sosu yayın. Sarımsakları ve birer parça tereyağını hindinin derisinin içine yerleştirin.İç pilav için, pirinci ılık suda 30 dakika bekletip yıkayın. Tencereye zar büyüklüğünde doğradığınız ciğerleri ilave edin. Dolmalık fıstıkları ekleyin.1-2 dakika kavurduktan sonra yemeklik doğradığınız soğanları ekleyin. Soğanın rengi değişmeye başlayınca pirinci ekleyin. 7-8 dakika daha kavurduktan sonra baharatları ilave edin.Hindi suyunu ekleyip 10 dakika kısık ateşte pişirin. Ocağı kapatıp demlenmeye bırakın. Fırında pişirdiğiniz kestaneleri ekleyerek hindinin içine doldurun. Önceden ısıtılmış 190 derece fırında üzeri kapalı şekilde 3 saat pişirin. Fırından çıkardıktan sonra 15-20 dakika dinlendirin.İç pilavlı ve kestaneli hindiyi, patates köftesi ve havuç mezesi ile birlikte servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

Haberin Devamı

KESTANELİ MANTAR SOTE

MALZEMELER

4 yemek kaşığı zeytinyağı,

1 adet kuru soğan,

400 gram kestane mantarı,

3 diş sarımsak,

Taze kekik, tuz, karabiber,

Soya sosu ve kestane.

YAPILIŞI

Kuru soğan piyazlık olarak doğranıp zeytinyağı ile kavrulur. Kavrulan soğana kestane mantarı ve baharatlar eklenir. Yumuşayan mantarlara önceden haşladığımız kestaneler de eklenerek bir tur daha, az yağda çevrilir.

Haberin Devamı

ZEYTİNYAĞLI BALKABAĞI

MALZEMELER

300 gr balkabağı

3 yemek kaşığı pirinç

1 soğan

1 çay bardağı zeytinyağı

Yarım limonun suyu

1 su bardağı su

3 dal dereotu

Tuz

Zeytinyağlı Balkabağı

YAPILIŞI

Balkabağını iri küp şeklinde doğrayın. Soğanı yemeklik doğrayıp zeytinyağında pembeleştirin. Kabakları ilave edip 5 dakika daha kavurun.Tuz, limon suyu ve suyu ekleyin. Orta ateşte kaynayıncaya kadar pişirin.Kaynamaya başlayınca pirinçleri ilave edip kısık ateşte 20 dakika pişirin. İnce kıyılmış dereotu ekleyip ılık servis yapın. Afiyet olsun.

KOZALAK TATLISI

MALZEMELER

160 gram bitter çikolata,

2 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı,

2 yemek kaşığı ham kakao,

2 yemek kaşığı bal

250 gram mısır gevreği.

YAPILIŞI

Haberin Devamı

Bitter çikolata benmari usulüyle eritilir. Eriyen bitter çikolataya Hindistan cevizi yağı ilave edilir. Ham kakao, bal ve mısır gevreği ilave edilir. Üzerine süslemek için; ceviz, badem, fındık, fıstık kullanılabilir.

Şef Rüzgar Sünbül ile yılbaşı menüsü 2023

GİNGER BREAD (YENİ YIL KURABİYESİ)

MALZEMELER

Bardak ölçüsü 200 ml

3,5 su bardağı un

90 gram oda sıcaklığında tereyağı

150 gram esmer şeker

1 adet yumurta

Yarım su bardağı üzüm pekmezi

1 çay kaşığı zencefil

1 çay kaşığı tarçın

1 paket vanilya

YAPILIŞI

Derin karıştırma kabında tereyağı ile esmer şekeri 5- 6 dk mikser yardımıyla karıştıralım.

Ardından sırasıyla yumurta pekmez ekleyelim.Ayrı bir kapta un zencefil tarçın vanilyayı karıştıralım. Yavaş yavaş unlu karışımı diğer karışımla buluşturalım. Katı bir hamur elde edelim.Hamuru en son elimizle toparlayalım.10 dk buzdolabında dinlendirelim.

Haberin Devamı

10 dk sonunda hamuru alıp genişçe bir tezgahı hafif unlayalım merdane yardımıyla hamuru inceltelim. Çok ince olmamasına özen gösterelim.Yılbaşı temalı kalıplarla şekil verip yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye dizelim.Tepsiye dizilmiş haliylede kurabiyeleri 10 dk buzdolabında dinlendirelim.Ardından önceden 170 derecede ısıtılmış fırında 8-9 dk pişirelim. Fırından çıkarıp soğumasını bekleyelim. Süsleme aşamasında ister kendi hazırladığınız krema ister hazır süsleme glazürleriyle süsleyebilirsiniz.

COCO KURABİYE

MALZEMELER

3 adet

1 yumurta beyazı

su bardağı toz şeker

300 gram Hindistan cevizi tozu

½ çay kaşığı vanilin

Süsleme için:

100 Gram bitter çikolata

1 tatlı kaşığı pasta süsü (şekerli çubuk)

YAPILIŞI

Haberin Devamı

Yumurta ve şekeri macun kıvamına gelene kadar çırpın. Karışıma vanilya ve Hindistan cevizini azar azar ekleyip hamur haline getirin. Bu aşamada Hindistan cevizinin miktarını 100 gram kadar azaltıp daha yayvan ve yumuşak kurabiyeler de elde edebilirsiniz.Hazırladığınız karışımı kolay şekil alabilmesi için buzdolabında 15-20 dakika dinlendirin. Yağlı kağıt serilmiş bir tepsiye dondurma kaşığı, baharatlık, çorba kaşığı ve benzeri bir alet kullanarak harçtan parçalar alıp bastırarak kurabiyeleri yerleştirin.Önceden ısıtılmış fanlı fırında 160 derecede 15-20 dakika kurabiyeleri pişirin. Pişirme süreniz yarılandığında, tepsiyi 180 derece çevirerek eşit pişme sağlayabilirsiniz. Fırından aldıktan sonra pişen kurabiyeleri oda sıcaklığında soğutun.Süsleme ve sunum önerisi olarak dilerseniz benmaride erittiğiniz çikolataya kurabiyelerin tabanlarını bandırıp buzdolabında soğutup servis edebilir ya da çikolatayı üst kısma damlatıp süs şekerleri serpebilirsiniz. Afiyet olsun.

 

Yazarın Tüm Yazıları