Rüzgar Sünbül ile Ramazan 27. gün menüsü: Sebzeli mercimek çorbası, imam bayıldı, Kemalpaşa tatlısı...

Mercimek çorbasını sebzelerle. Ortaya harika bir çorba çıktı. İçimi kolay bu çorba Ramazan ayında favoriniz olacak. Mercimek çorbasını en önemli , içine konulan, soğan, patatesin ilk aşamada kavrulmasıdır. Eğer kavurmadan yapıyorsanız bir de kavurarak deneyin. İşte, Ramazan'ın sonlarına gelinirken, afiyetle ikram edebileceğiniz Ramazan 27. gün menüsü...

Haberin Devamı

SEBZELİ MERCİMEK ÇORBASI

MALZEMELERİ

1 çay bardağı kırmızı mercimek
1-2 adet (büyüklüğüne göre) havuç
1 adet patates
1 adet soğan
2-3 diş sarımsak
1/2 çay bardağı kalın bulgur
1 adet küçük boy kereviz kökü
6-8 dal ıspanak
1 yemek kaşığı dolusu salça
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı nane
1 yemek kaşığı tereyağı
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı un

YAPILIŞI

Bir tencerede yağları koyun. Küçük küpler halinde doğradığınız soğan, patates, havuç, kerevizi, sarımsakları koyup yavaş yavaş kavurun. 3-4 dakika kavurduktan sonra ıspanağı incecik dilimleyin ekleyin. Tuz ekleyin. 1 dakikada onu karıştırarak çevirin. Unu üzerine serpin. salçayı ekleyin karıştırın.Üzerine 3 parmak geçecek şekilde sıcak su ekleyin. (suyu arzunuza göre ekleyin) Karıştırın. 5 dakika kaynadıktan sonra bir blanderla üzerinden geçin.Yıkadığınız mercimek ve bulguru ekleyin. Mercimek ve bulgur pişene kadar pişirin. Arada karıştırın. Haşlandığında ocaktan alın. (kıvamını siz kendinize göre ayarlayın. Su ekleyebilirsiniz)
Kaselere alın, üzerine pul biber, nane serpip servis alın. Afiyet olsun.

İMAM BAYILDI

Haberin Devamı

Karnıyarığın etsiz haline deniyor imam bayıldı. Bol soğanlı biberli olanı makbul.. Özellikle vejetaryen beslenenlerin vazgeçemeyeceği bir zeytinyağlı. Öncesinde yapıp 1 gün bekletirseniz katmerlendirirsiniz. Kıymalı haline karnıyarık denilen , bol soğanlı sarımsaklı domatesli hazırlanan haline imam bayıldı denilen patlıcanın en güzel hallerinden biri...

MALZEMELERİ

6-7 adet patlıcan
2 adet soğan
2 adet domates
3-4 diş sarımsak
3-4 adet çarliston biber
1 avuç maydanoz
yarım çay bardağı zeytinyağı
1 adet kesmeşeker
1 çay kaşığı tuz ve karabiber
1 yemek kaşığı salça
1 su bardağı sıcak su

YAPILIŞI

Patlıcanları alacalı soyup tuzlu suda 30 dakika bekletip acısını alıyoruz. Ardından mutfak havlusuyla kurulayıp kızgın yağda kızartıp kağıt havluya alıyoruz. Yağını süzdürüyoruz.
Bir tavada küp küp doğranmış soğan (ben iri seviyorum) sarımsak, biberi zeytinyağıyla kavuruyoruz. İçine küp doğranmış domatesi, tuzu ve şekeri ekliyoruz. Suyu çekene kadar pişiriyoruz.Ocaktan indirdiğimizde ince kıyılmış maydanozu ekleyip patlıcanların ortasını kaşık yardımıyla açıp koyuyoruz.
Fırın tepsisine diziyoruz. Bir kapta salçayı sıcak suyla eritiyoruz. Ve tepsiye sosu boşaltıyoruz. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 15-20 dakika pişiriyoruz. Soğuk servis yapıyoruz. İmam bayıldımız hazır. afiyet olsun.

Haberin Devamı

Rüzgar Sünbül ile Ramazan 27. gün menüsü: Sebzeli mercimek çorbası, imam bayıldı, Kemalpaşa tatlısı...

ÇİLEKLİ KOMPOSTO

Çileğin bol zamanında mis kokulu kompostolar hazırlayabilirsiniz. Yapması öyle kolay ki... Çilekli Komposto: yaz ayları için doğal bir içecek. Yapması oldukça pratik. Hazır içeceklerdense, çocuklarınız ve aileniz için bu harika tarifi yapmanızı tavsiye ederim.

MALZEMELERİ

1/2 kase çilek
2/3 çay bardağı şeker
1,5 su bardağı su

YAPILIŞI

tencereye sıcak suyunuzu ekleyin. İçine şekeri ekleyip şeker eriyene kadar karıştırın.Çilekleri güzelce dilimleyin. Eriyen şekerli suya ekleyip kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynayan kompostoyu bir kaseye alıp önce oda sıcaklığından ardından 3-4 saat buzdolabında bekletip nane yapraklarıyla servis yapın. Afiyet olsun.

Haberin Devamı

KÖFTE PATATES DİZMESİ

Köfte patates dizmesine hayır diyecek birini siz tanıyor musunuz. :) İkisi bir arada olan nadir yiyeceklerden. Köfte patates herkesin vazgeçilmez yemeklerindendir. Özellikle fırında salçalı sos ile pişen köfte patatese doyum olmaz. Elbette önemli bazı püf noktaları var aşağıda söz ettik.

MALZEMELERİ

400 gr. kıyma
2 dilim bayat ekmek içi
1 adet soğan
2 adet patates
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı dolusu karışık köfte baharatı
1 yemek kaşığı salça
2 su bardağı sıcak su
6-7 adet çeri domates

YAPILIŞI

Derin bir kase içinde kıyma, soğan rendesi, bayat ekmek içi, baharatları ve tuzu güzelce yoğuruyoruz. Köfteler yapıyoruz.Patatesleri çok kalın olmayacak şekilde yuvarlak şekilde doğruyoruz. Tepsiyi yağlayıp bir köfte bir patates dilimi şeklinde diziyoruz.
Sıcak su içinde salçayı eritiyoruz. Köfte patatesin üzerine döküyoruz. Yıkanmış çeri domatesleri de ekleyip önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişiriyoruz. Afiyet olsun.

Haberin Devamı

HAZIR KEMALPAŞA TATLISI

Akşama davete misafiriniz mi gelecek. Şerbetli tatlımı olsun istiyorsunuz. 10 dakikada hazır olacak Kemal Paşa tatlımız var sırada. Hazır tatlı deyip geçmeyin. Şerbetini doğru hazırlamak, yeteri kadar şerbetin içinde bekletmek servise hazırlamak hepsi maharet istiyor.

MALZEMELERİ

1 paket kemalpaşa tatlısı
3 su bardağı toz şeker
3 su bardağı sıcak su
yarım limon suyu

YAPILIŞI

Şerbet için derin tencereye şekeri ve suyu koyun. sürekli karıştırarak şeker eriyene kadar pişmeye bırakın. Kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte küçük ocağa alın ve 10 dakika daha ara ara kaynatarak şerbeti pişirin. Ardından limon suyunu sıkın ve karıştırın.Şerbetimiz hazır kısık ateşte orta ocağa alın tencerenizi ve Kemalpaşa tatlılarınızı şerbetin içine atın. Bir süzgeçle tatlılarınızı zedelemeden sürekli karıştırarak tatlıların şerbeti çekmesini sağlayın. Şerbetin içinde çok tutulan tatlı dağılır.Uygun zamanda çıkarıp çıkarmadığınızı anlamak için tatlıyı çıkarıp ortasını kesin ve yumuşaksa ocağın altını kapatın.Yayvan bir tepsi alın süzgeçle dikkatlice tatlıları tepsiye yayın. Tepsinin zemininde bulunması için 1-2 kepçe şerbet dökün ve tatlıyı soğumaya bırakın. Servis sırasında dondurmayla kaymakla ya da toz fıstıkla servis edebilirsiniz.

 

Yazarın Tüm Yazıları