Rüzgar Sünbül ile Ramazan 26. gün menüsü: Bolu usulü taze bakla çorbası, tencerede patlıcan musakka, kedidilli tiramisu tarifi

Bolu'nun meşhur bakla çorbası. Bu çorba özellikle yaz başında sık sık tercih edilir. İçindeki dereotu ve baklayla tadına doyum olmuyor. Bolu usulü taze bakla çorbası, farklı bir çorba tarifi denemek isteyenler için nefis bir alternatif...

Haberin Devamı

BOLU USULÜ TAZE BAKLA ÇORBASI TARİFİ

MALZEMELER

250 gram taze bakla
1 adet soğan
1 yemek kaşığı tereyağı
1 avuç dereotu
1 kase yoğurt
2 su bardağı et suyu
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı pul biber
1 adet yumurta
1,5 yemek kaşığı un

YAPILIŞI: Baklaları et suyu ve suda haşlıyoruz. Küçük doğrandığı için çok çabuk haşlanır. Diğer bir kasede yumurta, yoğurt ve unu karıştırıyoruz. Tenceredeki baklalı sıcak sudan bir kepçe alıp yoğurtlu karışıma ekleyerek karıştırıyoruz. Bu sayede çorbaya yoğurtlu karışımı eklerken kesilmez. Yavaş yavaş yoğurtlu karışımı baklalı suya ekleyip karıştırıyoruz. Tuzu ekliyoruz. Bir taşım kaynayana kadar pişiriyoruz. Bir tavada tereyağında incecik doğranmış soğanları pişiriyoruz. İçine pul biber ekleyip tencereye ilave edip karıştırıyoruz. Sıcak sıcak servis yapıyoruz.

TENCEREDE PATLICAN MUSAKKA TARİFİ

Patlıcan musakka, patlıcanı kızartmadan hazırlayabileceğiniz enfes bir yemek. Türk mutfağının en iddialı sebzesi patlıcanla bu kez tencerede patlıcan musakka yapıyoruz. Kızartmadan hazırladığımız patlıcan musakka hafif oluyor.

MALZEMELER

4 adet patlıcan
300 gram kıyma
1 adet soğan
2-3 adet çarliston biber
1 adet kapya biber
Yarım çay bardağından fazla zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz
1 avuç çeri domates
1 tatlı kaşığı salça

Haberin Devamı

YAPILIŞI: Kıyma, küp şeklinde doğranmış soğan ve biberleri yağda kavuruyoruz. Ardından salça, tuz ve sıcak su ilave edip karıştırıyoruz. Hafifçe pişirip ocaktan alıyoruz. Yayvan bir tencereye alacalı soyduğumuz ve dilimlediğimiz patlıcanları yerleştiriyoruz. Üzerine az zeytinyağı gezdiriyoruz. Ardından kıymalı harcı her tarafına gelecek şekilde yayıyoruz. Üstüne çeri domates koyduktan sonra tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte 50 dakika pişiriyoruz. Afiyet olsun.

PIRASA MÜCVERİ TARİFİ

Mücverin kabaklı ve patateslisi sık sık tercih ediliyor. Peki ya pırasalı haline ne dersiniz? Mücver, Türk mutfağında un ve yumurtayla karıştırılan sebzelerin yağda ya da fırında pişirilmesiyle hazırlanıyor. Bu nefis ve pratik tarifi her türlü sebzeyle de yapabilirsiniz.

MALZEMELER

Haberin Devamı

500 gram pırasa (Yeşil kısımlarını kullanmayacağız)
2 diş sarımsak
1 paket kabartma tozu
2 adet yumurta
1 avuç maydanoz
2-3 yemek kaşığı dolusu beyaz un
1 çay kaşığı tuz

Kızartmak için:

1 çay bardağı zeytinyağı

YAPILIŞI: Pırasaları küçük küçük dilimleyip derin bir kaseye alın ve üzerine hafif tuz serpin. Elinizle ovuşturarak ilk sertliğini alın. İçine yumurtaları, kabartma tozu, un, ince kıyılmış maydanoz ve sarımsak rendesini ekleyip karıştırın. Tavaya yağı ekleyip kızdırın. 1 yemek kaşığıyla mücverden tavaya alıp hafifçe bastırın. İki tarafı da nar gibi kızardıktan sonra kağıt havlu üstüne alıp fazla yağını süzdürün. Afiyet olsun.

PEYNİRLİ ÇÖREK TARİFİ

Haberin Devamı

Hamuru yoğurup mayalandırıyoruz. Arkasından şipşak çöreğimiz hazır. Bize göre mücver yanındaki yeter de artar iftar için. Peynirli çörek bizim evin favori tariflerinden. Siz de bu tarif ile kolayca yapabilirsiniz.

MALZEMELERİ

Ilık 1/2 çay bardağı süt
1/2 çay bardağı yoğurt
1/2 çay bardağı zeytinyağı
Eritilmiş 50 gram tereyağı
1 adet yumurta akı
1/2 yaş maya (ya da 1 tatlı kaşığı kuru maya)
2,5-3 su bardağı un (eğer az gelirse ekleyebilirsiniz)
1 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz

İÇİ İÇİN:

Az yağlı 150 gram beyaz peynir
1 avuç maydanoz
1 çay kaşığının ucuyla karabiber
1 adet yumurta sarısı

YAPILIŞI: Ilık süt, zeytinyağı, yoğurt, yumurta akı, eritilmiş tereyağını bir kaseye alın. Yaş mayayı içinde biraz şekerle eritin. Elinizle küçük küçük ovuşturarak eritin. Unu ekleyerek yavaş yavaş yoğurmaya başlayın. Arada tuz eklemeyi unutmayın. Yavaş yavaş ununuzu ekleyin. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde ettiğinizde kabınızın üstünü nemli bir bezle örtüp 45 dakika mayalanmaya bırakın. Mayalanan hamuru 3 parçaya bölün. Merdaneyle çok ince olmayacak şekilde yarım cm kalınlığında açın. Elinizle de açabilirsiniz. Oda sıcaklığındaki tereyağından hamurun her tarafına gelecek şekilde ince bir tabaka halinde sürün. Bir kabın içine beyaz peyniri ufalayın, üzerine bol maydanoz ve karabiber ekleyip karıştırın. Peynirli harcı üçe bölün. Bir parçasını hamurun yarısına kadar serpin. Serptiğiniz taraftan başlayarak rulo yapın. Elinizle hafifçe çektirerek ruloyu uzatın. 4 parmak kalınlığında dilimler kesin ve yağlı kağıt serili tepsiye dizin. Tüm hamur için aynı işlemi yapın. Üzerini nemli bir bezle örtüp 10 dakika mayalayın. Üzerine yumurta sarısı sürüp fırında 180 derecede kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun.

Haberin Devamı

KEDİDİLLİ TİRAMİSU TARİFİ

İtalya'ya doğru uzanıp tiramisuyla geri dönüyoruz. Kedi diliyle hazırlanan tiramisunun yeri başka. Oldukça kolay bu tatlı kaçmaz diyoruz. 17. yüzyılın sonlarında Toskana dükü için yapılmış bir tatlı tiramisu. Orjinal tarifte mascarpone peyniri ve kedi dili kullanılmaktadır.

MALZEMELER

1 paket kedi dili bisküvi
750 ml. süt
1 kahve fincanı dolusu beyaz un
1 adet yumurta sarısı
1 paket vanilya
200 gram labne peyniri
1 büyük fincan sıcak su
2 tatlı kaşığı kahve
2 tatlı kaşığı toz şeker
Yarım çay bardağından biraz fazla kakao

YAPILIŞI: Tencerenin içine süt, yumurta sarısı, şeker ve unu ekleyip çırpma teliyle sürekli karıştırıyoruz Muhallebi kıvamını alana kadar pişiriyoruz. Daha sonra üzerine suyunu süzdüğümüz labne peynirini ve vanilyayı ekliyoruz. Çırpma teliyle ya da mikserle pürüzsüz bir kıvam elde edene kadar çırpıyoruz. Kahve ve şekeri sıcak suyla karıştırıyoruz. Baton kek kalıbının içine bir kepçe muhallebiden alıp yayıyoruz. Kedi dili bisküvileri kahveye batırıp kalıbın içine yerleştiriyoruz. Üzerine hazırladığımız muhallebiden ekliyoruz. Bir kat daha kedi dili sonra muhallebi ilave ediyoruz. Üzerini de streçle kapatıp 1 gece dinlendiriyoruz. Eğer aceleniz varsa 3 saat buzdolabında durması yeterli. Servis etmeden önce kalıbı ters çevirip üstüne çay süzgeciyle kakao serpiyoruz. Afiyet olsun.

Yazarın Tüm Yazıları