Rüzgar Sünbül ile Ramazan 20. gün menüsü: Pırasa çorbası, karışık dolma, muzlu magnolia...

Boş kalan mideyi rahatlatacak, içimi çok kolay pırasa çorbası hazırladık. Pırasayı sevmeyenlere pırasayı sevdirecek bir Kremamsı kıvamıyla gönülleri fethediyor. Pırasa Çorbası: kış aylarının lezzeti pırasanın çorbası da enfestir. İşte, çorbadan tatlıya lezzetli ve pratik Ramazan 20. gün menüsü...

Haberin Devamı

PIRASA ÇORBASI

MALZEMELERİ

3 adet pırasa (beyaz kısımları ince ince doğranmış)
2 adet patates (orta boy)
1 lt. et suyu
2 yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı köri
1 çay kaşığı tuz
1 paket krema

YAPILIŞI

Tencerede yağı eritin. İnce doğranmış patates ve pırasaları soteleyin, Tüm baharatları ekleyip sotelemeye devam edin.Sebzeler kendini bırakınca et suyunu ilave edip kaynatın. Sebzeler haşlandıktan sonra blanderdan geçirin.Kremayı ilave edip çorbayı 2-3 dakika daha kaynatın. Afiyet olsun.

TAVADA TUZLU KEK

Fırın açma derdi yok, uğraştırmıyor. Şipşak hazırlanıyor. Pratiklik benim için önemli diyorsanız tam size göre bir tarif. Börek gibi her yemeğin yanına da pek yakışıyor. Fırınınız yok, evde kek yapmak istiyorsunuz işte tavada kek tam size göre. Tuzlu ya da tatlı kekinizi bu yöntemle tavada pişirebilirsiniz. Gelelim tuzlu kekin nasıl bir şey olduğuna.

MALZEMELERİ

Haberin Devamı

3 adet yumurta
1 su bardağı süt
yarım su bardağı zeytinyağı
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz
1,5 su bardağı beyaz un
1 çay bardağı siyah zeytin
1 çay bardağı peynir
1 avuç maydanoz

YAPILIŞI

Yumurtaları derin bir kaseye kırıp çırpıyoruz. İçine sıvı malzemeleri ekleyip çırpmaya devam ediyoruz. Bir çırpma teliyle karıştırmanız yeterli.Ardından un, kabartma tozu, tuz ilave edip karıştırmaya devam ediyoruz.Dilimlenmiş zeytin, küp doğranmış peynir (dilediğiniz peyniri kullanabilirsiniz) , ince kıyılmış maydanozu ilave edip karıştırıyoruz. kek hamurumuz hazır.
Tavayı güzelce yağlıyoruz, kızdırıyoruz ve kek hamurumuzu döküyoruz. Küçük ocakta kısık ateşte kapağı kapalı olarak pişmeye bırakıyoruz. Ara ara tavanın kenarında kekimizin altına bakıyoruz. Üst kısmının rengi değişip kabarmaya başlamışsa olmaya yakın demektir.
Altı kızardıysa üstün rengi değiştiyse düz bir kapak ya da tabak yardımıyla ters yüz edip bir sürede öbür yüzünü pişiriyoruz. Sonra servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

ROKA SALATASI

Roka salatası deyip geçmeyin. İçine öyle malzemeler katıp öyle bir sos hazırladık ki çok seveceksiniz.Roka Salatası bizim evde balık sofralarının baş tacıdır. Sade olarak da yaparım ama en çok sevilen versiyonu kajulu versiyonudur. Bazen kajuyu kavurarak eklerim bazen çiğden.

MALZEMELERİ

Haberin Devamı

1 demet roka
6-7 adet domates
1 adet soğan
1/2 çay bardağı zeytinyağı
2-3 diş sarımsak
1 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı nar ekşisi
1 küçük kase kaju fıstığı

YAPILIŞI

Bol suda sirke koyup rokayı bekletin. Sonra bolca yıkayın. İri iri doğrayın. Kaseye koyun.
Domateslerin kabuklarını soyup küp küp doğrayın. Kaseye koyun.Soğanları ince halkalar halinde doğrayın ve tuzla ovun. sonrasında sudan geçirip tuzundan arındırın ve sıkarak salata kasesine koyun.Kajuları ekleyin. Bir kavanozun içine zeytinyağı, tuz, nar ekşisi ve sarımsağı ekleyip çalkalayarak karıştırın. Salatanın üzerine döküp iyice karıştırın. Afiyet olsun.

Rüzgar Sünbül ile Ramazan 20. gün menüsü: Pırasa çorbası, karışık dolma, muzlu magnolia...

KARIŞIK ETLİ DOLMA

Fırın açma derdi yok, uğraştırmıyor. Şipşak hazırlanıyor. Pratiklik benim için önemli diyorsanız tam size göre bir tarif. Börek gibi her yemeğin yanına da pek yakışıyor. Karışık dolma en sevdiğim yemeklerin başında gelir. Yapması maharet ister, annem bu işte uzmandır. Onun bana öğrettiği tüm püf noktalarını, iyi dolma yapmanın sırlarını şimdi size yazacağım.

MALZEMELERİ

Haberin Devamı

1 kg. dolmalık sebze dolmalık biber, kapya, soğan, patlıcan, kabak, asma yaprağı
500 gr. kıyma
2 adet soğan
1,5 çay bardağı pirinç
1 avuç dereotu ve maydanoz
1 yemek kaşığı salça
2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
5-6 parça kuzu kaburga
1 çay kaşığı dolmalık baharat tuz, karabiber, kuru nane
sos için 1 yemek kaşığı salça su ve sıvı yağ
2 adet domates

YAPILIŞI

Sebzeleri bol suda yıkayın ve ortası oyulması gerekenleri dikkatlice. Biberlerin içlerini çıkarın. Soğan ve asma yaprağını ise haşlayın.Kıymayı derin bir kasenin içine koyun, yıkanmış pirinci, rendelenmiş soğanı, baharatları, yağı, salçayı, ince kıyılmış maydanoz ve dereotunu koyun ve elinizle yoğurun.İçleri oyulmuş kabak, patlıcanın içini doldurun. Domatesten dilimleri kesip, üstlerini kapatın. Haşladığınız asma yapraklarını sıkıca sarın. Soğanın katlarını ayırın. Uç kısmına harçtan koyup kıvırın. Biberlerin ve kapyanın içlerini doldurun, domatesle kapatın.
Tencerenin dibine kaburgaları dizin. Üstüne dolmaları yerleştirin. Kenarda sos hazırlayın. Salça, 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı ve 2,5 su bardağı suyu karıştırın ve salçayın ezin. Dolmaların üstüne dökün. Ve orta ocakta kısık ateşte pişmeye bırakın. Ara ara suyunu kontrol edin.Halen pişmemişse ve suyu azalmışsa sıcak su ilave edin. Afiyet olsun

Haberin Devamı

KUPTA MUZLU MAGNOLİA PUDİNG

Çıkış yeri Newyork olan bu sütlü tatlı, ramazana çok yakışıyor. Hafif oluşu, insanın içini baymaması şekeriyle tansiyonu zıplatmaması açısından tercih ediliyor. Muz ve bebe bisküvisiyle müthiş uyumlu. İster kuplarda ister tepside sunun. 

MALZEMELERİ

100 ml krema
1/2 lt süt
1 çay bardağı şeker
1 adet yumurta sarısı
1 adet muz
1/2 paket bebe bisküvisi
1,5 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı nişasta

SÜSLEMEK İÇİN

3-4 adet çilek

YAPILIŞI

Bir tencereye süt, yumurta sarısı, nişasta ve unu ekleyin karıştırın. Bolca çırpın. İçine şekeri koyup ocağa koyun kısık ateşte karıştırarak göz göz olana kadar pişirin. Altını kapatıp vanilya ekleyip karıştırın.5 dakika boyunca çırparak soğutmaya çalışın. İlk sıcaklık gittikten sonra süt kremasını ekleyerek çırpın.Bebe bisküvilerini rondodan geçirin. Muzları ince ince dilimleyin.
Bebe bisküvisinden 1 kaşık alıp kupa koyun. Kenarlarını muz dilimleriyle süsleyin. Orta kısmına ufaladığınız bisküviden ekleyin tekrar muhallebi ekleyin. Kupunuza ne kadar koymak istiyorsanız ona göre devam edin. En üstünü istediğiniz meyveyle süsleyin. Çilek ya da böğürtlen gibi... Afiyet olsun

Yazarın Tüm Yazıları