Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Yusufeli Barajı’nda son testlerin yapıldığını, elektrik üretim kısmının Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına devredilmek üzere olduğunu belirterek, "5 Ocak 2024 tarihi itibariyle doluk oranı yüzde 73'e ulaştı. 191 metre ve 1,5 milyar metreküplük su depolandı. Bugün itibariyle enerji üretimi için 3 adet türbinden ikisini faal hale getirdik. 3 üniteden son ünitenin de ocak ayı içinde faal hale getirmeyi hedefliyoruz. Enerji üretimine tam kapasite geçmiş olacak" dedi.
#İbrahim YumaklıYemek yemek, insanoğlunun yaşamını devam ettirebilmesi için ihtiyaç duyduğu en önemli olgudur. Yemek ile ilgili alışkanlıklar toplumdan topluma farklılıklar göstermektedir. Bu tür alışkanlıklar o toplumun kültürel bir parçasıdır. Toplumun yaşam şekli, o toplumun beslenme kültürünü yansıtmaktadır. Yaşam şeklinin değişmesi, beslenme alışkanlıklarının ve kültürünün değişmesinde önemli bir etkendir. Türk Mutfak kültürü denildiğinde, Türkiye toprakları üzerinde yaşayan insanların tüketmiş olduğu yiyecek ve içecekler ile bunların hazırlanmasında, pişirilmesinde ve saklanmasında kullanılan araç gereç ve teknikler anlaşılmalıdır. Türk Mutfak kültürü, dünyanın en önemli mutfakları arasında yer almaktadır.
#MutfakMuğla Ticaret Borsası yalnızca tarım, gıda ve orman ürünleri sektöründe değil; il ekonomisi içinde de etkin rol oynuyor. Çünkü daha önce de söylediğim gibi dünya çapında bir turizm merkezi konumuna gelen Muğla’da tarım sektörü bir yandan turizmi desteklerken, diğer yandan da sahip olduğu potansiyelle kendi başına sürükleyici bir ekonomik güç olarak bölge ekonomisine katkı yapıyor. İşte, Borsa’nın misyonu da burada belirgin hale geliyor: Bölgede tarımsal ticaret, sanayi ve ihracata yön vermek.
#1Yaşadığımız coğrafyanın bize sunduğu en büyük zenginliklerimizden biri 12 bin yıldır bu topraklarda varlığını sürdüren bereketin simgesi zeytin ağacı. Aynı zamanda yemek kültürümüze, mutfağımıza damga vurmuş, değerli bir besin kaynağı. Ama kıymetini biliyor, ona gereken saygıyı ve ilgiyi gösteriyor muyuz derseniz cevabım yürekten bir evet olamaz. Ona biraz hor davranıyoruz. Galiba pek de tanımıyoruz. Bu yüzden zeytin ve yağı söz konusu olduğunda en güvendiğim isimlerden biri olan Dr. Mustafa Tan’la zeytinyağı hakkında online bir söyleşi yaptık.
#Müge Akgün‘Ne Yiyeceğimi Şaşırdım’ bir doktorla bir iletişimcinin ortak rahatsızlıkları vesilesiyle ortaya çıkan bir kitap. Kitapta besinlerin temel özellikleri anlatılıyor; yediklerimizin beyin sağlığı ve kronik enflamasyondaki rollerinden bahsediliyor. Ayrıca bu bilgilerden yola çıkılarak okura birbirinden lezzetli tarifler de veriliyor...
#BeslenmeEt, tavuk, balık gibi her türlü hayvan etinin, bu hayvanların doğal hayatta yavruları için yaptığı süt, yumurta, bal gibi hayvansal ürünlerin ve bu ürünlerden elde edilen peynir, yoğurt, kefir gibi yiyeceklerin hiçbirinin tüketilmediği beslenme şekline vegan beslenme deniyor. Ama veganlık sadece bir beslenme biçimi değil. Etik, sağlık ve çevre olmak üzere başka boyutları olan bir yaşam felsefesi. Yarın 1 Kasım Dünya Vegan Günü. 1944’te İngiltere Vegan Topluluğu tarafından ilan edilmiş bu gün vesilesiyle yeme-içme alışkanlıklarından modaya, restoran ve kafelerden tariflere kadar konuyla ilgili pek çok başlığı veganlara ve uzmanlara danıştık.
#GazetehaberleriKemik, kas, diş, deri, tendon bağlar, damarların yapısında bulunan kolajen, vücut dokularına güç ve esneklik kazandıran, vücutta en çok bulunan bir çeşit proteindir. Vücudumuz kolajen üretiminin bir bölümünü kendi yapar. Kalan bölüm için ise besinlerle desteklemek gerekir. Yaşın ilerlemesi ile üretimi azalan kolajenin üretimini bu besinlerle destekleyebilirsiniz.
#KolajenPek çok beyaz yakalı çalışanın hayalidir kendi işini kurmak. Ama pek çoğu işini, maaşını bırakıp kendi işini kurmaya cesaret edemez, risk almak istemez. Kurumsal hayatı bırakıp kendi işini kurma cesareti gösteren kadınlarla konuştuk. İşlerini nasıl kurduklarını, tavsiyelerini dinledik. Hepsinin ortak tavsiyesi, iyi bildiğiniz bir işi yapmanız veya yapmak istediğiniz işi çok iyi öğrenmeniz, cesur olmanız, iyi bir iş planı yapmanız ve tabii ki çevre sahibi olmanız.
#Kadın Girişimciİzmir'de avukat Funda Özer Baltalı babasının hayalini gerçekleştirdi. Baltalı, günde 10 bin litre sütü işleyerek yaptığı keçi sütü, peynir, kefir ve yoğurdu dünyaya satıyor. Baltalı, yerli keçi ırkı üretimi de yapmaya başladı. Baltalı, "'10 kadına 10 keçi’ diye proje geliştirdik. Bir köydeki 10 kadına 10 keçi vererek keçilerin sütleri sağıp bir tankta toplamalarını istedik. Ama büyük bir başarısızlığa uğradık çünkü gördük ki Türk köylerinin dokusu değişti. Köy halkı da şehirleşti" diyor.
#Avukat