Şekersiz şeker bayramına hazır mısınız?

Güncelleme Tarihi:

Şekersiz şeker bayramına hazır mısınız
Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 2018 09:33

Şef Aydan Üstkanat, uzun yıllardır rafine şeker tüketmiyor. Tariflerini de buna göre düzenliyor. Altın Kitaplar’dan çıkan ‘Şekersiz’ adlı kitabında hem rafine şekersiz tatlı tarifleri hem de sağlıklı yemek tarifleri var.

Haberin Devamı

* Bugün bayram. Sofralarımızın vazgeçilmezi patates ve pilavı nasıl tüketmeliyiz?

- Patates kök bir sebze, içinde bol miktarda mineral ve vitamin var. Çiğ olarak sıfır yağ ve kolesterol içerir. Piştiğinde işler değişir ki, pişirmeden yiyemeyiz. Pişmişi de sindirim sistemini besler ve cilt için muazzam bir besindir. Aslında o iyi bir sebze, mesele bizim onu tüketme miktarımız ve şeklimiz. En faydalı sebzeyi bile kolesterol bombası haline getirip vitaminlerini yok eden pişirme yöntemlerine alışık bir toplumuz. Patates ve pilavı ben genellikle haftada iki kez tüketirim. Patatesi yeni nesil makinelerde kızartma tadında pişiriyorum. Ketçapla değil süzme yoğurt, hardal ve acıyla eşleştiriyorum. Ya da soğuk salata olarak tüketiyorum. Her koşulda miktarı abartmıyorum ve patatesi mutlaka soğuk, pilavı da en düşük nişasta oranlı pirinci bularak tüketiyorum.

Şekersiz şeker bayramına hazır mısınız

Diyelim ki canımız tatlı istiyor. Var mı bize vereceğiniz bir tüyo?

Haberin Devamı

- Tatlı ikram edildiği anda canınız çektiyse geçmiş olsun. Çünkü rafine şeker bağımlılıktır ve beyin onu alana kadar size bir sürü oyun oynar. Siz onu o an yemezsiniz ama dönüp dolaşıp bir tane yiyecekken iki hatta üç tane mideye indirirsiniz. Dönüp bir daha bakmamanız için iradenizin çelik kadar sağlam olması gerek ve bunu çok az insan başarabiliyor. Size önerim tatlıdan uzaklaşmak istiyorsanız atıştırmalıklarınızı rafine şekersiz doğru formüllerle yapın ve acil durum için yanınızda bulundurun. İkram edilen tatlıyı istediğiniz anda su için, hiç kimseye neden yemediğiniz konusunda hesap vermeyin ve canınızı çok çektiren o tatlıdan bir lokma ağzınıza atın. Gerekirse yutmayın ama mutlaka ağzınıza atın. Ve ardından yanınızdaki zararsız atıştırmalığı yiyin. Bu şekilde bağımlılıktan kurtulacak, ilerleyen günlerde sadece su içip konuyu kapatacaksınız.

*  Hazır badem sütlerinin içinde az badem sütü, çok miktarda su ve rafine şeker olduğunu yazmışsınız. Badem sütünün sağlıklısını evde nasıl yaparız?

Haberin Devamı

- Badem sütü, veganlar yani hayvansal gıda yemeyenler veya laktoz alerjisi olanlar için inek sütüne alternatiftir. Ben bu furyayı glüten alerjisi olmayıp buğday unu tüketmemek gibi tuhaf bir durum olarak görüyorum. İçinde bol miktarda antioksidan ve mineral bulunur ama kalsiyum için ne kadar yeterli? Üstelik tiroidi olanların tüketmesi yarardan çok zarar. Besinleri tercih ederken sebebini ve sonuçlarını iyi anlamamız gerek. Yapması iki dakikadır ama maliyeti yüksektir. Sonuçta bademden bahsediyoruz, pahalı bir ürün. O sebeple hazır satılanlarında sadece badem olduğuna inanmak saflık olur. Lütfen aldığınız her gıdanın içeriğini kontrol edin. Yazılanlara güvenmediğiniz zaman tahlil yaptırın, çok ciddiyim. Bu sizin sağlığınız, asla pes etmeyin ve üşenmeyin. Badem sütü için suda 24 saat beklemiş bademleri bir miktar suyla rondoda çekip tülbentten geçirin. Yapmak gördüğünüz gibi çok basittir.

Haberin Devamı

*  Kitapta kurufasulye püresini tüm tatlılarda nişasta yerine ve yemeklerde kıvam artırmak için kullanabileceğimizi yazmışsınız. Bunun gibi başka nasıl örnekler var?

- Süzme yoğurt olağanüstü bir malzeme, krema yerine kullanın. Avokado muhteşem bir meyve, yağ olarak onu kullanın. Sulu sebze yemeklerinin yanında ekmek yemek yerine, tabağın tabanına nohut püresi koyun ya da yemek pişerken içine haşlanmış bakliyatlar ekleyin. Malzemelerin kullanım alanını değiştirin, genişletin. Ben inek sütü kullanamıyorum alerji yapıyor, o yüzden kahvaltıda çırpılmış yumurtama biraz ayran koyarım. Ezber bozun, emin olun çok iyi denklemlerle karşılaşacaksınız.

Şekersiz şeker bayramına hazır mısınız


*  Pek çok tatlıya tatlandırıcı olarak bal ve pekmez konuyor. Halbuki bu iki ürünün glisemik endeksi yüksekmiş...

Haberin Devamı

- Bir kere şunu unutmayın: Tatlı veya tuzlu karbonhidrat atıştırmalıklar ne kadar sağlıklı yapılmış olsa da tüketilen miktara dikkat edilmeli. Çok faydalı ve glisemik yükü de düşük atıştırmalıkları tabak tabak yiyemezsiniz. Suyu bile fazla içsek zehirleniriz. Bala gelince, eğer kan şekeri probleminiz yoksa ham balı rafine şeker yerine kullanabilirsiniz. Doğaldır ve pişse bile yanmadığı sürece içindeki bileşenler tamamen yok olmaz. Ayrıca glisemik yüke göre besleniyorsanız balın da çeşitlernin olduğunu hatırlatmak isterim. Misal, her çiçek balı aynı değerde değildir, hele hele çam balı, çiçek balının en düşük GI değeri olandan neredeyse 10-15 birim daha düşük glisemik yüke sahiptir. Pekmezi konuşmam bile çünkü yapım şekli früktozu en yüksek seviyeye çıkarır ve sağlığı tehlikeye atar. Aşırı früktoz, glikoz aynı kapıya çıkar. Tüm bunları bilmek ve yemek meselesini doğru yönetmek sizi şişmanlatmaz ve sağlığınızı tehlikeye atmaz.

Şekersiz şeker bayramına hazır mısınız


*  Siz evinizde hamurişi yapmıyor musunuz?

Haberin Devamı

- Yapıyorum ama onları doğru miktarda yemek konusunda çok disiplinliyim. Hafta içi kahvaltı olarak yumurta ve suda beklemiş ceviz veya zeytin yerim, ekmek tüketmem ama hafta sonu hiç üşenmem, el açması gözleme yaparım. Daha az ve doğru unla hazırlarım hepsini. Rafine şekeri sekiz yıldır yemediğim için artık tatlıların bağımlısı değilim. Bu yüzden az miktar rafine şekersiz alternatifler bana yetiyor. Belki de pişirmeyi seviyorum, o yüzden içimden geldi mi pişiririm ama sonrasında yer miyim hediye mi ederim belli olmaz .

Şekersiz şeker bayramına hazır mısınız


Alın/Almayın

* İnek sütü /almayın  Keçi sütü/alın

Her şeyi bir tarafa, ineklerin sütü için yapılan üretimi desteklemeyin.

* Agave şurubu /alın  rafine şeker/almayın

Agavenin sertifikalısını alın ama yine de çok tüketmeyin, karaciğere yüklenmeyin. Zaten bağımlılık yapmadığın              dan şekerli tatlılar gibi canınız her an çekmiyor.
m Atalık un /alın  Beyaz un/ almayın

Atalık un nitelikli buğdaydır. Besin değeri yüksek, glüteni ve glisemik değeri düşüktür.

* Her meyveyi / almayın  Mevsiminde meyve /alın

Mevsim dışı tarımda kullanılan kimyasallar ve hormonlar zehirdir

* Beyaz pirinç /almayın  Ağartılmamış pirinç/alın

Nişasta oranı düşük pirinç, tahıl ve tohumla beslenin

* İthal bakliyat/almayın Yerli bakliyat /alın

Çiftçiyi destekleyin, üretime tüketici şekil verir.

* Pet şişe/almayın  cam şişe /alın

Kaliteli su beslenmede en önemli konu. İyi ve nitelikli bir su içmiyorsanız baştan kaybedersiniz.

* Bal/almayın  Ham bal/alın

Besin değeri yüksek beslenin.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!