Gıda israfı sadece Türkiye'de değil dünyanın dört bir yanında en büyük problemlerden biri. Bunun önemli bir kısmını da tüketicilerin yani bizlerin israf ettiği gıdalar oluşturuyor. Bu konuda herkesin üzerine düşeni az da olsa yapması gerekiyor. Sizin için normalde pek kullanmadığınız ürünlerden nefis sonuçlar elde etmenize yarayacak bazı ipuçları derledik.
#Sebze Meyve KabuklarıYer İtalya'nın Marche bölgesi. Adriyatik kıyısından başlıyor Val d'Aso ve Sibilini dağlarının tepesinde sona eriyor. Gözünüzü kapayın, Türkiye'yi düşünün. Buna benzer ne kadar çok bölgemiz var. Üstelik toprağı verimli mi verimli. İşte İtalya'daki o yerde "Made in İtaly" bir etiketten çok neredeyse bir din. Hal böyle olunca ekonomik krizin salladığı İtalya'da krizden etkilenmeyen, hatta krizde kar edilen tek bölge burası oluyor.
Kulağa çok tuhaf gelebilir ama meyve ve sebzelerin üzerindeki taneciklerden, bal peteğinden, baloncuklardan, deliklerde korkan ya da rahatsızlık duyan insanlar var. Tripofobi yani delik fobisi denilen bu durumu yaşayan insanların sayısı hiç de azımsanamayacak ölçüde. Biz de hem bu sorunu yaşayanlarla hem de konunun uzmanı ile konuştuk.
#DelikUzun yıllardır sofralardan eksilmeyen komposto yalnızca Türk mutfağında değil, yabancı ülkelerde de beğenilerek içilir. Yurt dışında bazı ufak değişikliklerle tüketiyor olsalar da esasında aynı şekilde yapılır. Kompostonun tüm inceliklerini Rüzgar Sünbül ve Lezizz rehberimizden tüm merak ettiklerinizi öğrenip, kayısı, erik, elma, vişne, armut kompostosu tariflerini denemeye başlayabilirsiniz.
#KompostoReçel, meyvelerin çeşitli şekillerde şekerle kaynatılması ile yapılan bir tür tatlı ve meyve konservesi türüdür. Kahvaltıda tüketilmesi tercih edilmekle beraber günün her saati yenilir ve bazı kek, pasta ve çöreklerin üzerine sürülerek onları tatlandırmada da kullanılır. İki türlü reçel yapımı bulunmaktadır. Bunlardan birincisi reçel yapılacak meyvelerin önce şekerde bekletilerek daha sonra kaynatılması, ikincisi ise reçel yapılacak meyve ya da sebzenin reçel şurubu ile beraber kaynatılarak hazırlanmasıdır. Kaynama sonucu kıvama gelen reçel, hava almayacak şekilde saklama kaplarına (genellikle cam kavanozlara) konularak kapakları kapatılır. Birçok meyve ve sebzenin reçeli yapılmaktadır. Ayrıca gül reçelinde olduğu gibi çiçeğin yapraklarının da kullanıldığı reçel türleri de vardır. doğal bir tat ve görünüm, aroma bakımından zengin reçel üretimi mümkün hale gelmiştir. Peki, ev yapımı reçel nasıl yapılır, püf noktaları nelerdir? Kışlık reçelin bozulmaması için nelere dikkat edilmeli? İşte sizler için hazırladığım birbirinden lezzetli reçel tarifi ve malzemeleri...
#Ev Yapımı ReçelSiz hiç meyve ve sebzelerin üzerindeki taneciklerden, tohumlu ekmeklerden, bal peteğinden, baloncuklardan korkan ya da rahatsızlık duyan birilerini tanıyor musunuz? "Çileğin üzerindeki noktalardan kim korkar?" demeyin. Halk arasında pek iyi bilinmese de tripofobi yani delik fobisi, insanların yüzde 10-15’inde görülüyor. Biz de hem bu sorunu yaşayanlarla hem de konunun uzmanı ile konuştuk.
#SağlıkKurutulmuş pek çok meyve, taze meyvelere oranla daha fazla tercih edilmektedir. Kurutulmuş meyvelerin birden fazla olduğunu söylemek doğru olacaktır. Bununla beraber meyveler; fırında, güneşte ve ipte kurutulabilmektedir. Şeftalinin kurusunun çok sevilerek tüketildiği belirtilebilir. Peki, şeftali nasıl kurutulur ve saklanır? Evde kışlık şeftaliyi fırında ve diğer kurutma ipuçları nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#ŞeftaliBaşlıkta lezzetçik dedim ama aslında o gerçek bir süper güç... Yüzyıllardır mutfaklarda tatlıya, tuzluya, etliye, sütlüye ferahlık ve nefasetiyle birlikte mis kokusunu veriyor. Tavuktan sorbeye, limonlu öyle çok tarif var ki üzerine kitap rahatlıkla yazılır.
#LimonSebze ve meyvelerdeki pestisitlerden kaynaklı zehirlenmeler nedeniyle hayatını kaybedenler var. Peki eskiden dalından koparıp yediğimiz meyveler sebzeler şimdi nasıl oluyor da zehirlenmelere yol açıyor? Meyve ve sebzeler neden gün geçtikçe kirleniyor? Uzmanlarla enine boyuna tartıştık.
#MeyveSebze ve meyvelerdeki pestisitlerden kaynaklı zehirlenmeler son yıllarda hem ülkemizde hem de dünya medyasında sık sık gündeme geliyor. Çok acı ama bu nedenle hayatını kaybedenler bile var. Peki eskiden dalından koparıp yediğimiz meyveler sebzeler şimdi nasıl oluyor da zehirlenmelere yol açıyor? Meyve ve sebzeler neden gün geçtikçe kirleniyor? İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Aytaç Karadağ ve Uzman Fonksiyonel Tıp Diyetisyeni Rumeysa Kalyenci ile konuştuk...
#PestisitHem lezzeti hem de rengiyle her mevsim sofralarımızı süslüyorlar. Bazen kızarmış ekmeğe terayağıyla birlikte sürüp yiyoruz, bazen de lor peynirinin üzerine dökerek... Kimilerine göre peynir tabaklarının da mutlak eşlikçisi onlar. Mevsim meyve ve sebzeleriyle çeşit çeşit reçel kaynatmanın tam zamanı. Kakuleli patlıcan reçelinden gece bekletmeden hazırlayabileceğimiz böğürtlen reçeline 9 önerimiz var.
#KayısıMutfağımızda sebze-meyve kabuklarını ziyan etmeyip kullanmak çok eski bir gelenek. Hatta Malatya’nın salatalık kabuğuyla yapılan hırçikli isimli bir yemeği de var. Ben de domateslerinkini toz haline getirip kullanıyorum, şeftali kabuklarıyla buzlu çay yapıyorum. Evde kolayca uygulayabileceğiniz önerilerim var...
#Kabuk