Çilek reçeli mi, kayısı reçeli mi?

Güncelleme Tarihi:

Çilek reçeli mi, kayısı reçeli mi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2023 07:00

Okurlarımız bu hafta sosyal medyada çok sevilen iki reçel çeşidini kıyasladı, hangisini neden sevdiklerini anlattı. Şef Nur Aktı ise evde yapmak isteyenler için püf noktalarını paylaştı.

Haberin Devamı

Bu hafta Instagram hesabımızda (@hurriyetlezzetlihayat) “Tercihiniz çilek reçeli mi, kayısı reçeli mi diye sorduk. Anketimizi oylayan okurlarımızın yüzde 74’ü çilek reçelini seçti. Biz de bunun üzerine şu ayrıntıları istedik: “Çilek reçelini her sene yapar mısınız, hangi ölçüleri kullanırsınız? Büyük çilekler mi tercih edersiniz yoksa küçüklerini mi? Pişirirken içine tereyağı da katar mısınız? Çilek reçelini kahvaltıda hangi peynir çeşitleriyle birlikte yemeyi seversiniz? Chia tohumlu veya şekersiz versiyonlarını da yapar mısınız? Kayısı reçeli için hangi ölçüyü kullanırsınız? İçine çiğ badem katar mısınız?” İşte, gelen yorumlardan bazıları...

@zilliko: “Reçelsiz kahvaltı kahvaltı değildir bence. Her mevsim reçel pişiren, yaz-kış yiyen bir aileyiz. Kayısının marmeladını çok severim. Çilek reçelinde küçük, kokulu, Uludağ çileğini tercih ederim. 1’e 1 ölçü... Geceden sabaha kadar şekerle bekletir, yarım limonla, su ilave etmeden kısık ateşte pişiririm.”

Haberin Devamı

@hatininmutfagi: “Çok fazla tüketmesek de evde her zaman ikisi de vardır. 1’e 1 ölçüyle yapıyorum. Mevsim meyveleriyle mikrodalga fırında pratik reçeller de yapıyorum. Kuru kayısı gibi kuru meyvelerle yapan arkadaşlarım vardır. Özellikle lor peyniri üzerine reçel çok yakışıyor.”

@izcigunizi: “Çilekleri bazen tek başına bazen de yumuşamış şeftali dilimleri ve biraz chia tohumuyla birlikte tencereye alıyorum. Oda ısısında meyvelerin sularını hafif salmalarını bekliyorum. Sonra az su ilavesiyle kısık ateşte
10-15 dakika pişiriyorum. Az az yapıp hızlı tüketiyorum. Sabah kahvaltılarında yoğurt ve granolalı kaselere soğuk soğuk ekleyip yemek hoşuma gidiyor. Kayısıları da benzer şekilde yaptığım oldu ama onun sanırım marmeladını daha çok seviyorum. Kızarmış ekmeğe tereyağı sürüp, üzerine de kayısı marmeladı koyarak yemeyi çok severim.”

@selmaozdogan: “Reçel en sevdiğim kahvaltılık. Ama favorim çilek reçeli. Rengiyle, rayihasıyla çok hoşuma gider.”

@sukranozdogan: “Ben kayısı reçelini tek geçerim. Ama mümkünse kayısıların çekirdeklerini çıkarırken meyveleri bölmeden yani olabildiğince bütün halde pişmiş olmalı.”

PÜF NOKTALARI

Haberin Devamı

Adana’daki Brunette Patisserie’nin sahibi ve şefi Nur Aktı’dan...

ÇİLEK REÇELİ

◊ 2 kilo çilek, 2 kilo şeker ve 1 çay kaşığı limon tuzuyla yapıyorum ama şeker oranını 1,5 kiloya düşürebilirsiniz.

◊ Çilekleri yıkayıp ayıkladıktan sonra tencereye alın, üzerine şekeri döküp en az 3-4 saat bekletin. Böylelikle meyveler sularını salacak ve daha leziz bir reçel olacak.

◊ Kısık ateşte 40 dakika kaynatmak yeter, ocaktan almadan hemen önce limon tuzunu katın.

◊ Dilerseniz 30 dakika kaynatıp üzerini bir tülbentle örterek güneşte 3-4 saat veya 1-2 gün dinlendirirseniz daha ağdalı bir kıvamı oluyor.

KAYISI REÇELİ

◊ 2 kilo çilek, 2 kilo şeker ve 1 çay kaşığı limon tuzuyla yapıyorum. Kayısıları çok ezilmemeleri için ikiye bölerek kullanıyorum.

Haberin Devamı

Reçel hazır olmadan birkaç dakika önce kabukları soyulmuş çiğ badem katabilirsiniz, çok yakışıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!