Kitaplar Elde Kaldı

Güncelleme Tarihi:

Kitaplar Elde Kaldı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 2017 18:37

TEOG sınavının kaldırılmasıyla birlikte, kitapçı ve kırtasiyecilerin elindeki sınava hazırlığa ilişkin on binlerce kitap çöpe gidecek. Velileri, kırtasiyecileri ve yayınevlerini ciddi maddi kayba uğratan sınav kitaplarının ne olacağı konusu belirsizliğini koruyor.

Haberin Devamı

TEMEL Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavının kaldırılmasıyla ilgili belirsizlikler gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Müsteşarı Yusuf Tekin’in TEOG’un iptalinin ardından yaptığı “Sınavsız model seçeneği değerlendiriliyor” açıklamasıyla birlikte, kitapçı ve kırtasiyecilerin elindeki kitapların akıbeti merak konusu oldu. Bu yıl bazı okul kurslarının sınav hazırlığına ağustos ayında başlaması, öğrencileri etiket fiyatı 20 liradan başlayıp 50 lirayı aşan TEOG kitaplarını satın almaya itmişti. Bu kitaplar öğrencilerin elinde kalır- ken, kitapçı ve kırtasiyecilerin satmak için yatırım yaptığı kitaplar da boşa gitti. Çocuklarda aşırı stres yaratan TEOG sınav sisteminin kalkmasının iyi bir gelişme olduğunu söyleyen Antalya Fotoğrafçılar Kırtasiyeciler ve Kitapçılar Odası Başkanı Mehmet Bayrak, “Ancak çocuklar TEOG sınavına hazırlanmaya, kitap ve deneme testleri almaya başlamışken bu kararla çalışmayı bıraktılar. TEOG kaldırılmadan önce öğrencilerin, velilerin, kırtasiye esnafının ve yayınevlerinin bilgilendirilmesi gerekirdi. Çünkü bu sınavla ilgili on binlerce kitap basıldı ve piyasaya dağıtımları yapıldı” dedi.

Haberin Devamı

YÜKSEK ORANLI SATIŞ
Karar açıklanmadan önce, bu yıl yapılan son değişikliklere uygun olarak kitapların satışa hazırlandığını belirten Bayrak, “Üzerinde TEOG yazan bu kitapların içeriğinde önceki sınavlar değerlendirilerek hazırlanan denemeler yer aldı. Özellikle TEOG-1 kitaplarında yüksek oranda satışımız vardı. Hem ciddi bir masraf, hem de uzun süreli bir emeğin ürünü olan bu kitaplar, sınavın kalkmasıyla kullanılamaz hale geldi ve çöp oldu” diye konuştu.

‘KİMSE BİR ŞEY BİLMİYOR’
Kırtasiye esnafının TEOG kitap satışlarını durdurduğunu ve bir sürü soru işaretiyle bundan sonra ne yapılacağını beklediğini kaydeden
Mehmet Bayrak, “Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenerek TEOG yerine geçecek sistemin ne olduğu belli olmadığı için bu sorunun nasıl çözülebileceğiyle ilgili bir gelişme de yok. Yeni bir sınav sisteminin gelmesi halinde bazı yayınevlerinin, bu kitap- ları geri alarak kapaklarını değiştireceklerini ve soru bankasına dönüştüre-
ceklerini duyduk. Ama yeni sistem belli olana kadar yapabileceğimiz bir şey yok” açıklamasında bulundu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!