Obezitede zor denklem

Güncelleme Tarihi:

Obezitede zor denklem
Oluşturulma Tarihi: Ekim 04, 2016 09:23

ENDOKRİNOLOJİ uzmanı Prof.Dr. Mitat Bahçeci, obezite (şişmanlık) ve hipotiroidi (tiroid bezinin az çalışması) hastalığının günümüzde en sık rastlanan hastalıklar arasında olduğunu ve karşılıklı etkileşim içerisinde bulunduklarını söyledi.

Haberin Devamı

Bahçeci, "Yani bir yandan hipotiroidi obeziteye yol açarken, diğer taraftan obezitenin bizzat kendisinin de tiroid bezi bozukluğuna neden olduğu anlaşılmıştır" dedi.
Son yıllarda obezite ve tiroid hastalığı arasında oldukça ilginç ve önemli bilgilerin ortaya çıktığını belirten İzmir Kent Hastanesi Endokrinoloji Uzmanı Prof.Dr. Mithat Bahçeci, dikkatleri bu iki hastalığa çekti. Bahçeci, obezitenin, şeker hastalığı (diyabet), kolesterol yüksekliği, hipertansiyon, safra taşı, uyku apnesi, kalp hastalığı, polikistik over sendromu ve kanser dahil pek çok hastalık riskiyle ilişkili olduğunu hatırlattı. Aşırı yeme, sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam tarzını bir tarafa bırakıldığında obezitenin önde gelen nedenlerden birisinin hipotiroidi hastalığı olduğunu belirten Prof.Dr. Bahçeci şunları söyledi:
"Tiroid bezi az çalıştığında, ödem yanında vücudun bazal metabolik hızı azaldığı için kilo almak kolaylaşırken, kilo vermek zorlaşır, günlük toplam enerji harcanması azalır ve vücut ağırlığı artar. Kısaca söyleyecek olursak tiroid bezinin az çalışması durumunda obezite eğilimi artmaktadır. Diğer yandan obez kişilerde yağ dokusu arttığından dolayı, yağ hücrelerinden salgılanan leptin hormonunun düzeyi de yüksek bulunmaktadır. Artan bu leptin hormonu, beynimizdeki hipofiz bezinden salgılanan ve tiroid bezinin çalışmasını düzenleyen TSH'yı yükseltirken, TSH'nın bizzat kendisi de yağ dokusu artışına ve obeziteye yol açmaktadır. Böylece obezlerde TSH düzeylerinin çoğunlukla hafif yüksek olduğu görülmektedir. Yine obezitede yağ dokusundan salınan iltihabi faktörler (TNF-alfa, interlökin-1 ve interlökin-6) yanında, bizzat leptin'in otoimmüniteye de aracılık etmesi, obez kişilerde otoimmün tiroid hastalığının (Hashimoto tiroididiti) ve hipotiroidini daha sık olarak ortaya çıkmasına neden olabilir."

Haberin Devamı


SİGARAYI BIRAKANLARA UYARI
Endokronoloji uzmanı Bahçeci, tiryakilerin sigarayı bıraktıktan sonra aşırı kilo alma şikayetlerine de değinerek, bu alışkanlık bırakıldıktan sonra ilk 2 yılda otoimmün tiroid hastalığı (Hashimoto) ve hipotiroidi riskinin önemli artış gösterdiğini kayederek "Bu nedenle sigara bıraktıktan sonra aşırı kilo alma yakınması olan hastalarda, kilo alımının nedeni olarak yalnızca sigaranın bırakılması değil, aynı zamanda muhtemel hipotiroidiyi dışlamak için, mutlaka tiroid fonksiyon testleri de yapılmalıdır" dedi.


  

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!