Ramazanda beslenme

Güncelleme Tarihi:

Ramazanda beslenme
Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 2023 04:17

Ramazan, beslenme düzenimizin oldukça değiştiği, uzun açlıkların yaşandığı bir aydır. Bu yüzden bu dönemde sağlığımızı korumak için dengeli ve mevsiminden beslenmek çok büyük önem taşımaktadır. Ramazan ayını en sağlıklı şekilde geçirmek için size önerilerim şu şekildedir.

Haberin Devamı

Sahur yapılmaması durumunda 14 saat olan açlık süresi 18-20 saate kadar çıkmaktadır. Bu da kan şekerinin erken saatlerde düşmesine böylelikle günün verimsizleşmesine yol açmaktadır. Sahur yapılırken de ağır yemekler tercih edilmemeli, daha çok kahvaltılık ürünler ve daha uzun tokluk sağlayacak yumurta ve tam tahıllı ekmekler tercih edilmelidir ya da çorba, sebze yemekleri, nohut, bulgur pilavı gibi uzun süreli tokluk sağlayacak yemekler seçilmelidir. Bu yemeklerin de aşırı tuzlu ya da yağlı olmamasına özen gösterilmelidir.

ÇORBA İÇİP ARA VERİLMELİ

Bu kadar uzun açlıklardan sonra sindirimi başlatmak için iftara çorba ya da sebze yemeği gibi hafif yemeklerle başlanmalı ve 10-15 dakika ara verildikten sonra ana yemeğe geçilmelidir. Böylelikle hazımsızlık, yemekten sonra oluşabilecek hazımsızlığı da ortadan kaldırmış oluruz.
Pirinç pilavı, beyaz ekmek, kızartılmış hamurla kan şekerini hızla yükseltip indirir bu da kısa sürede acıkmaya yol açacağı için tercih edilmemelidir. Bunların yerine bulur pilavı, tam buğday ekmekler, kepekli makarnalar tüketilmeli. Haşlama, ızgara, fırında gibi pişirme teknikleri tercih edilmelidir.

Haberin Devamı

ÇİĞ KURUYEMİŞ ÖNERİSİ

Uzun süre tok kalmanızı sağlamak için ceviz, badem, fındık gibi kavrulmamış kuruyemişleri iftarda, sahurda ya da iftar sonrası tüketmeyi ihmal etmeyin.
Normal düzenimizde yemek sonrası tatlı tüketme alışkanlığımız olmasa da ramazan ile tatlı sofralarımızın vazgeçilmezi oluyor. İlk tercihimizi meyvelerden yapılan tatlılardan, meyve kompostosundan ya da hoşaftan yaparsak hem bu dönemde azalan meyve tüketimimizi artırmış oluruz hem de içeriğindeki lif ile sindirimimizi desteklemiş oluruz. Sonrasında ramazan ile bütünleşen güllaç tatlısı gibi sütlü tatlıları tercih edebiliriz.

SU İÇMEYİ İHMAL ETMEYİN

İftardan sahura kadar olan sürede su içme ihtiyacı hissedilmese bile mutlaka ara ara su içilmelidir. Kış aylarında azalan su tüketimi ramazan ayı ile daha da azalmaktadır bu yüzden su tüketimi atlanmamalıdır.
İftardan bir saat sonra yapılan yarım saat, kırk beş dakikalık yürüyüş ile sindirime yardımcı olursunuz ve metabolizmanın yavaşlamasını önlemiş olursunuz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!