Organik uyanıklık

Güncelleme Tarihi:

Organik uyanıklık
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2017 01:00

Sincan’da, barkodsuz yumurtalara tavuk pisliği sürüp saman yapıştıran uyanıkların ‘organik’ oyununu zabıta bozdu. Yumurtaları sokak sütçülerinin ‘köy yumurtası’ adı altında sattığını tespit eden ekipler, 15 bin yumurtaya el koydu. Şahısların aynı yöntemi peynirde de uyguladığı ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Sincan’da toptancıdan aldıkları barkodsuz yumurtalara tavuk pisliği süren, saman yapıştırıp organik süsü veren şahıslar, Yenikent yakınlarında Sincan Belediyesi Zabıta ekiplerine yakalandı. Yumurtaların vatandaşlara bakkal ve sokak sütçüleri aracılığıyla kümes veya köy yumurtası adı altında satıldığını belirleyen zabıta ekipleri, yaklaşık 15 bin yumurtaya el koydu. Satıcıların peynirde de aynı yöntemi uyguladığını tespit ettiklerini belirten Sincan Belediyesi yetkilileri, şu bilgileri verdi: 

SEVKİYATTA YAKALANDILAR

“Ekiplerimiz rutin denetim esnasında Yenikent yakınlarında kapalı kasa bir kamyonetten sokak sütçüsü diye bilinen seyyar satıcıların araçlarına yumurta sevkiyatı yapıldığını gördü. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ilgili yönetmeliğine göre yumurtaların üzerinde üretim yeri, tarihi, menşei gibi bilgilerin yazması gerekiyor. Ancak araç içindeki toplamda 482 koli yaklaşık 15 bine yakın yumurtanın üzerinde ne seri numarası ne de üretim tarihi bulunuyordu.

Haberin Devamı

‘KENDİ KÖYÜMÜZDEN GETİRDİK’

Bu barkodsuz yumurtalara yapıştırıcı sürüp, tavuk pisliği bulaştırıp, saman bulayarak organik görünümü verdiklerini tespit ettik. Satıcıların mahalle aralarında veya bakkalarda ‘kendi köyümüzden getirdik’, ‘kümes yumurtası’, ‘köy yumurtası’ diyerek bunları sattıklarını belirledik. Şahıs, yumurtaları Gimat’tan topladığını da itiraf etti. İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü de numune aldı.

PEYNİRDE DE ORGANİK YALANI

Araç içerisinde peynir de yakaladık. Piyasanın en ucuz, en kalitesiz Gıda Bakanlığı’nın açıkladığı tahşiş listesinde yer alan bir firmanın kutulu peynirlerinin kutularını açarak kendileri poşetlere doldurmuşlar. Peyniri de yumurtada olduğu gibi ‘organik’, ‘kendi üretimimiz’ ‘köy peyniri’ diye sattıklarını tespit ettik. Ürünlere el konuldu, imha edeceğiz. Kabahatler Kanunu’na göre de şahıslara işlem uyguladık.”

HALKIN SAĞLIĞIYLA OYNATMAYIZ

Halk sağlığının korunması için denetimleri sıkı bir şekilde yürüttüklerini vurgulayan Sincan Belediye Başkanı Mustafa Tuna da “Vatandaşın sağlığıyla kimseyi oynatmayız. Bu tür sahteliği yapanlara göz açtırmayan zabıta ekiplerimizi kutluyorum. Rutin denetimlerimiz sıkı bir şekilde devam edecek. Vatandaşlarımızı da bu konuda uyarıyoruz. Benzer durumlarla karşılaştıklarında mutlaka bize ihbar etsinler” ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!