Ünal Özüak - Tüm Köşe Yazıları - Sayfa 12

Ünal Özüak

Şampiyon geri döndü 'paramparça' yaptı

18 Kasım 2022
Koç Takımı diye tarif edilen kontrollü basketbol oynayan Barcelona’yı misafir eden, Oyun Kurucu’nun takımı diyebileceğimiz, oyuncu inisiyatifine bağlı free lance/serbest düzen basketbol oynayan Anadolu Efes’in koçu Ergin Ataman rövanş kapışması öncesi; “Savunma sertliğini artırıp, ribauntları alıp, hızlı hücumlarda top kaybı yapmadan mutlaka pozisyon sayısını çoğaltmalıyız” dedi.

Alışılmış şampiyon Efes tarzını tarif etti aslında... Dediğini de mükemmel yaptı. Rakibini kontrollü basketbol oynama konfor alanından çıkartıp, top kullanım sayısını arttırmak için oyunu “koş koş at” hızlı tempolu açık alan basketboluna dönüştürerek Micic’in harika oyun yönetimiyle belini kırdı Barcelona’nın.. Her oyuncusu kişisel kapasitesinin maksimumunu oyuna koyan takım da basketbola ait yapılması gerekenlerin hemen tamamını mükemmel yaparak koçunun işini kolaylaştırdı.

EFES ATTIKÇA COŞTU

Ligin en iyilerinden olan Barça’ya savunmadan beslenen kontrollü fakat hızlı set hücumunu yaptırmadık. İlk yarıda kadrosu pivot yoğun Barça, yoksunu Anadolu Efes karşısında boyalı alana hücumu öncelediği oyun tarzıyla maçta kalmak istedi ama ikinci yarıda kararlı Anadoul Efes’e teslim etti. Efes Amath M’Baye’nin üçlük isabetleriyle yakın ara takipte kalarak geri adım atmayan Barcelona karşısında özlediğimiz, yağmur olup yağan, maç sonunu oynamasını bilen Efes’i seyrettik.

Yazının Devamını Oku

Onlar oynar sen bakarsan olacağı budur!

15 Kasım 2022
Dibe vurmamız yapısal bozuklukları düzeltmeye vesile olsun bari.

Ligimizin yabancılar cenneti oluşundan ötürü bizimkilerin süre bulamayarak yeterli kıvama gelememe acı gerçeğini yüzümüze çarptı, Micic’i de göndermememize rağmen, çoğu bizim kulüplerde oynayan başat yıldız oyunculardan kurulu Sırbistan... “Şimdi bize kaybettiğimiz maçları verseler” teranesi tutturduk ama nafile... Üç yıllık uluslararası turnuvalardan uzak kalma orucuna gönderdi bizi Sırplar.. Evde tek başımıza kaldığımıza göre önümüzdeki 3 yıl milli takıma, koç değil yabancı oyuncu yoğuşmasını masaya yatırıp enine boyuna tartışarak çözecek kurumsal üst akıl gerekli...

Palyatif çözümlerle milli takıma yabancı oyun kurucu yamamayı bırakıp devşireceksek...

AKLIMIZI BAŞIMIZA DEVŞiRELiM 

Benim aklıma mesela Euroleague’e katılacak iki takımımızın A lisansıyla yerlerini garantilendikten sonra, onların ligde bütün takımların uyacağı yabancı yasağına paralel yapılanmış (giderek azaltılarak en fazla 2+1 indirgenmiş) kadrolarla yer almaları geliyor. Göreve madalya vaatleriyle gelen Ergin Ataman, NBA’cilerle takviyeli olabilecek en iyi milli takıma, alınabilecek en kötü sonucu aldırıp klasman dışı bırakarak misyonunu tamamladı.

YANLIŞLARDA ISRAR ETTiK

Kısır skorlu kader maçını baştan sona kafa kafaya oynadık.. En kötü akşamlarındaki Sırplara karşı maçı kaybettiren unsurlar; deneyimsizlikten kaynaklanan basit hatalar, uzunsuzluktan verilen ribaundlar ve top kayıpları oldu. Keskin nişancı yoksunluğuna rağmen yay gerisinden şut sıkma yanlışımızda ısrar ettik. Güdük Sırbistan hücumu karşısında savunma sertliğimiz yeterli olmadı. Kısa beş ile baskılı savunma yapmak istedik ancak bu sefer de faul sayımız artınca demir dövmekte olan Sırplar çizgiye gittiler. Son topta kaybettik, ders çıkarıp büyük fotoğrafa bakmalıyız..

Yazının Devamını Oku

Fenerbahçe'nin parlaklığından Kızılyıldız kayboldu

11 Kasım 2022
Fenerbahçe, Atamızın 84. ölüm yılı nedeniyle, maça sarı lacivertli formanın bir çubuğu siyah renkle çıktı.

Kanarya, Kızılyıldız’ı baştan teslim almanın telaşıyla ilk yarı boyu dalgalı performansla oyunu kontrolüne alamadı. Kızılyıldız, bilindik yabancısız banktan gelen ikinci beşiyle ortaya koyduğu sertlikle oyunu istediği şekle soktu. Alan savunmamızı da içerden Petrushev ve dışardan Vildoza’yla yüklenerek çok yıprattılar. Adam adamaya döndük ama çareyi bu savunmayla da bulamadık.

GEÇ AMA HOŞ UYANDIK

Neyseki ki 2. yarıda yaşadığımız düşük viteste uyutulma travmasından her geçen gün performans ve takıma katkısını arttıran Motley’in tetiklediği enerji patlamasıyla kriz ortamından sıyrıldık. Fenerbahçe koşmaya başlayınca kazanan kimliğini buldu. Üçlüklerle bezediği 20 sayı atan kaptan Melih’in sıcak eli bu patlamayı skora yansıtarak geceyi mutlu bitirmemizi sağladı.

EFES ÇOK YAKLAŞTI AMA

Öte yandan Anadolu Efes, dış isabet orucu yaşayarak, cömert top kayıplarıyla başladığı Real Madrid deplasmanında, Beaubois’nın tetiklediği ataklarla maçı yakalamaya çok yaklaştı. Ancak Llull’un fantastik orta saha üçlüğüyle, Hezonja-Poirier alley opp’larıyla ve Tavares’in can yakan bloklarıyla bezenen ev sahibinin kararlı direncini kıramadı.

Yazının Devamını Oku

Kazanmanın sırrı pota altında

8 Kasım 2022
Fenerbahçe ve Anadolu Efes’in Euroleague’deki son maçlarını kaybetmelerinin sebebi basit.

Kaybedilen son iki maçta ‘gerçek’ ile sınandı Ergin Ataman ve Dimitris İtoudis.

1- Koçlarımızda renk körlüğü var. Sahanın iki tarafında da çember altını kullanamıyoruz. Ters veya düz eşleşmeleri değerlendirecek sırtı dönük pivot her eve lazım. Artık bu gerçeği kabul etmeli ve takım çatısını ona göre kurmalı bizimkiler. ‘Perdele devril’ler veya oyun kurucunun içeri dalması, şut bulamayınca pas vermesi pota altı hücumunun çeşitlenmesine yetmiyor. Yeterli ve kalıplı olmamalarına rağmen Zizic ve Motley fark yaratıyorlar Anadolu Efes ve Fenerbahçe’de ama koçlar bu gerçeğin farkında değil. Booker ve Pleiss’ın yay gerisinden salladıkları üçlüklerle maç kazanılmıyor. Taş yerinde ağırdır. Uzun adam pota altında gerek. Orada yoksan “Ribaund alamıyoruz” diye ağlamayacaksın.

VAKiT YOK GEMi KALKIYOR ARTIK

2- Keskin nişancıların yetersizken bu kadar dışa bağımlı oynamak anlaşılır gibi değil. Bel bağladıkları oyun kurucular Calathes ve Micic’in performansları oyunda kaldıkları süre uzayınca düşüyor. Bundan dolayı maçlar ikinci yarıda elden kaçıyor. “Çok mu aradılar” dedirten, yerlerine yapılan transferler Edwards ve Taylor ise pimi çekilmiş saatli bomba gibi tam felaketler. Bizim çocuklar Melih ve Şehmus ile Buğrahan ve Erten yerli oyuncu mecburiyetinden değil keskin nişancı zaruretinden oynamalılar. Uzaktan atıp sokamıyorsan yaklaşacaksın potaya, bu kadar basit.

Galibiyet getirecek 1 ve 5 numaralı anahtarlar Dörtlü Final kilidine uymadığından işimiz zor. Koçlar kimyadan sınıfta çakmadan ve birileri çilingir çağırmadan kıssadan hisse çıkarsalar iyi olacak.

Yazının Devamını Oku

Ev sahibi avantajı düelloyu kazandırdı

22 Ekim 2022
Hataların havada uçtuğu maçta Efes istediğini aldı.

Lige çok iyi başlayan ALBA havalı geldiği İstanbul’da ilk yenilgisini alırken ev sahibi Anadolu Efes’i çok zorladı. Yıldız oyun kurucunun eline bakarak, maçı onun kurtarmasını bekleme alışkanlığı az daha bir kabus daha yaşatacaktı. Ataman’ın maç sonunda söylediği gibi çok top kaybı yaptıkları, boyalı alana hiç kullanmadıkları geceden galip çıkmalarını büyük ölçüde Larkin’in yokluğunda Clayburn ve Beaubois artan sürelerine doğru orantılı olarak büyük katkı vermelerine borçlular.

ALBA AZ DAHA KAÇIYORDU

Efes yüksek hızlı tempoyu dar rotasyonla oynadığından, oyuncularını dörder beşer değiştiren rakibine ayak uydurmak da çok zorlandı. Adam değiştirme savunmasını yapamadığımızdan prototip kolay sayı yedik. 3. çeyrekte şok ALBA isabet patlamasıyla elimizden az kalsın kaçıyordu. Maç sonu hataların havalarda uçuştuğu koş koş kaosunda; Kim daha iyi atacak düellosundan evinde olma avantajıyla başarılı çıktık.

Yazının Devamını Oku

Yürekli savunma geceyi kurtardı

21 Ekim 2022
İspanyolların İstanbul gecelerinin keyfini çıkartmasını akıllı bir ikinci yarı oynayarak engelledi Fenerbahçe.

Salı günü Anadolu Efes karşısında 33 girişimde 16 üçlük bulmuş, koştukça coşan coştukça atan Valencia, kazandıkları o maçtan sonra adeta motorları soğumamış gibi yüksek isabetle girdi oyuna. Üçlük olup yağmaları panik yarattı. Oyun temposunu yüksek tutmalarının yanı sıra, adam değiştirmeli savunma yapıyor oluşumuzdan yararlanarak ters eşleşmeleri değerlendirip, Victor Clever ile Bojan Dubljevic’i karşılıklı yerleştirerek, perdele devril ikili oyunlarıyla pota altımızda cirit attılar.

MAÇ, BİTİRMESİNİ BİLENİN OLUR

Büyük telaş içinde sürekli Valencia’nın hızlı pas trafiğiyle yarattığı 15 farklık kargaşayı çözecek rotasyonu bulmaya çalıştı koçumuz. Çember de bizi sevmezken Wilbekin’in mükemmel üstü sayılarıyla oyunda kaldık. Ama hızlarını keserek tempolarını düşürüp yarı saha kontrollü sete set oynamaya mahkûm edemedik İspanyolları ilk yarı boyu. Hücum savunma sorumluluğunu bütün takıma bölüştürmesini bildi İtoudis. Skorda takip mesafesinde kalarak girdiğimiz ikinci yarıda savunmayı sertleştirerek rakibi örseleyerek gereken reaksiyonu verip Nigel Hayes’in el yakan sayılarıyla maçı yakaladık. İspanyollar için şut şemsiyesi tersine döndü ve demlenmiş akıllı hücumlarla maç sonunu Ataşehir şölenine dönüştürdük.

Yazının Devamını Oku

Zaman Itoudis’i haklı çıkarıyor

15 Ekim 2022
Fenerbahçe koçunun “kimyayı yakaladık” sözü gerçekleşiyor.

Sezon başında birbirlerinden çok uzakta görünüm veren, yeni koç Dimitris Itoudis’le baştan yapılanmış takımın arasındaki makas kapanıyor. ‘Kimyayı yakaladık’ diyen koç haklı çıkıyor. Yeni sezonun ilk iç saha maçında salonu dolduran taraftarın coşkulu tezahüratı da takım ruhunun yapıştırıcısı oldu. Maçta değişik beşlerle, koşarak açık alan basketbolu oynayan atletizmi yüksek Maccabi’nin hızını kesmek, temposunu düşürmek adına Itoudis akıllı seçimle yarı saha kontrol basketboluna maç boyu ağırlık verdi.

KEYiF ALIP, KEYiF VERDiLER

Savunmada rakibin dış atışlarını risk ederek, gömük adam adama savunma yaparak boyalı alanı güvenlik altına aldı. Uzundan kısaya ikilileriyle sayı bularak F.Bahçe hücumunu çeşitlendirdi. Adam paylaşmalı alan savunması yaparak yarı saha hücum etkinliğimizi sınırladılar. Ama bu hücum ribauntlarıyla 2.şans topları bulmamıza yaradı.

Uzuna kısa ters eşleşmelerini iyi değerlendirdik. Savunmamız göbekten aksayınca üç uzunla hücum eden Maccabi oradan yararak kısır skorla oyunda kaldılarsa da 14 farkla devre arasına gitmemize mani olamadılar. İlk yarıda kırılan maçın geri kalanında skor rahatlığımız hücum akışkanlığımızı arttırdı. Eller ısındı. Oyuncular bireysel kapasite farklarını şık basketbollarıyla yansıttılar. Hücum ribauntlarında voleybol oynamamız ve bloklar keyifli görüntüler oluşturdu. Son çeyrekteki rakibin geri gelme çabalarına deneyimli aslarının dingin oyunuyla karşılık verip gecenin keyfini kaçırtmadı Fenerbahçe.

Yazının Devamını Oku

Kendi uyarısını kendisi dinlemedi

14 Ekim 2022
Ergin Ataman maçtan önce, “Monaco’nun Mike James, Elie Okobo, Jordan Loyd ve Alpha Diallo gibi hücum gücü çok yüksek dış oyuncuları var.

Tempolu oynuyorlar. Kazanmak için kontrollü hücum etmemiz ve pota altını iyi kullanmamız gerekiyor” dedi... Dedi ama kendi uyarısına kendisi kulak asmadı ve pota altı kullanımını ihmal ederek takımını çeper gerisinden ‘sallabol’ oynamakta ısrar ederek yanlış taktik seçimiyle Monaco engelini aşamadı.

İYİ BAŞLADIK AMA...

Oysa ki; yavaş başlama kötü alışkanlığını kırarak, hızlı tempoyla, sonu isabetle üçlüklerle biten geçiş hücumlarıyla canlı başladık maça. Pivotları Motiejunas’la içerden yüklenerek maçta kaldılar. Pleiss’la pota altı boyalı alan ataklarına reaksiyon verdik. Savunmada onları yarı sahaya kitledik. Keskin atıcıları boş alan bulup şut olanağı bulamadı. Set hücumunda çok zorlandılar. Ta ki koşunca coşan, coştukça koşan Monaco, tempoyu kenardan gelen atletik beşiyle, bizimkisi seviyesine çıkartana kadar. Kontra baskıyla oyun hakimiyetini geri aldılar. Biz dışarıdan zorla yaratılan pozisyonlarda boş şut sıkarak ısırmakta ısrar ettikçe, bütün atıcılarını seferber ederek, maça kafa attı Monaco.

ELİMİZE FAZLA GÜVENDİK

Onlar ikinci yarıda Zizic in faullerinin artmasından yararlanarak pota altımıza Motiejunas ve Moerman’la yüklenirken biz ilk çeyrekteki gibi elimize güvenip şut sıktık durduk. Kafa kafaya giden maçın son dakikalarında Ataman’ın, gecenin suskun adamı Mike James’in üzerine 4 faullü Zizic’i çıkarması hataları katmerledi ve maçı kaybettik.

Yazının Devamını Oku