Uğur Cebeci

2022’nin lider havalimanları

28 Aralık 2022
Yılın sonuna iyice yaklaştık. Pandemi döneminde neredeyse yolcu bulamaz hale gelen havalimanları bir bakıma kendilerine geldiler. Kimi 2019 yani pandemi öncesinden daha fazla yolcu ağırlarken, kimi ise buna yakın sonuçlara ulaştılar. İstanbul Havalimanı ise listelerde ilk 10’un içerisinde yer alıyor ve rekora koşuyor gibi görünüyor.

Elbette kesin rakamlar IATA’dan tam resmi açıklamanın gelmesine bağlı. Ama yine de ortaya çıkan durum sıralama yapma imkânı veriyor. Pandemi öncesi 2019 ve sonrası 2021 yılının da yer aldığı listelerin bazılarında İstanbul Havalimanı 9’uncu sırada yer alırken bazı değerlendirmelerde ise 7’nci sıraya kadar çıkıyor. Sonuçta bütün yolların kesiştiği ve coğrafi olarak en önemli noktada olan İstanbul Havalimanı rekora koşuyor gibi görünüyor. İşte uçuş sayılarına göre 2022’nin en işlek havalimanları:

Şu anda ilk 10’da yer alan JFK, Delhi ve İstanbul’a dikkat edin; önceden çok daha düşüktüler. Beijing Capital, Frankfurt ve London Heathrow’un yerini aldılar. Yeni girenlerin eskisinden daha fazla uçuşu olduğundan değil: JFK’nin hizmetleri bu yıl 2019’a göre yüzde 2, Delhi’ninki yüzde 7 ve Amsterdam’ınki yüzde 19 azaldı. Uçan koltuk kapasitesi açısından Atlanta bu yıl birinci sırada yer aldı. Bu kategoride 2019 sıralaması çok değişti. Beijing Capital artık ilk 10’da değil (ikinciydi). Shanghai Pudong, Frankfurt veya Hong Kong da değil. Önümüzdeki yıllarda yavaş yavaş yeniden ortaya çıkacaklar. Ama Amerika’da Denver ciddi atak yaptı. Kapasitesi yüzde 4 arttığı için 2019’da 21. sıradayken bu ölçüte göre dünyanın dördüncü havalimanı oldu.

ASM’LERDE İSTANBUL 7’NCİ

İstanbul Havalimanı ASM’lere göre  dünyada 7’nci sıraya oturdu. ASM’ler standart bir havacılık endüstrisi ölçümü. Bir koltuğun bir mil uçtuşu ASM olarak hesaplanıyor. Örneğin; 1.000 mil uçan 250 koltuklu bir uçak, 250.000 ASM’ye sahip oluyor. Bu havayolu çıktısını ölçmenin bir yolu. En iyi 10 listesinden de anlaşıldığı gibi, uçak boyutu ve mesafesi orantısız bir şekilde bu önlemin sonuçlarını etkiliyor; rotalar da dahil olmak üzere geniş faaliyetlerine rağmen Atlanta, Dallas veya Denver yok. Bunun yerine, Dubai liderliğindeki büyük küresel havalimanları öne çıkıyor. İstanbul Havalimanı da listelerde yükseliyor.

YÜKSELEN HAVALİMANI

İSTANBUL Havalimanı giden yolcu sayılarına bakıldığında 2022 yılı bitmemiş olmasına rağmen 39 milyon 500 bin yolcu ile dünyanın en işlek havalimanları sıralamasında da 9. sırada yer aldı. 2019 yılında İstanbul Havalimanı bu kategoride 15. sırada, 2021 yılında ise 19. sırada yer alıyordu. 2022’de 9. sıraya yükselerek gelecekte listenin en üst sıralarına doğru bir yükselişe geçtiğini de görmek mümkün olacak.

Yazının Devamını Oku

2022’de 9 uçak düştü

21 Aralık 2022
Uçak kazaları her geçen yıl azalıyor. Bu yıl da 9 kaza oldu ve 186 kişi hayatını kaybetti. Ölümlü uçak kazasının olmadığı bir yıl henüz yaşamadık. Gelecek için umut hâlâ var. Kazaların çoğu ne yazık ki insan hatasından kaynaklanıyor. Uçak imalatçıları özellikle uçuşta pilotların üzerindeki yükü almak için yeni teknolojileri deniyorlar. Bir havayolu uçağını pilotsuz uçurmak mümkün mü? Tam olmasa da bu sorunun cevabı evet. Ama henüz havayolu yolcuları pilotsuz bir uçakla uçmaya hazır değiller.

HENÜZ 2022 yılı bitmedi. Daha 10 gün var. Ama bir uçak kazası meydana gelmeyeceğini umut ediyorum.

2022 yılında toplam 9 uçak kazası meydana geldi. Bu kazalarda 186 kişi hayatını kaybetti. 2021 yılında ise 26 uçak kazası olmuştu. Ama can kaybı 121 kişi ile bu yıldan daha azdı. Bu yıl ölüm oranının yükselmesine Çin’de meydana gelen uçak kazası neden oldu. China Eastern Hava Yolları kazasında  132 yolcu ve mürettebat hayatını kaybetti. Henüz kaza nedeni tam anlaşılamayan olayda uçağın pilotunun bir intihar girişimi ihtimali çok konuşuldu. Uçak dimdik aşağı düştü, hiç süzülme yapmadı. En az ölümle sonuçlanan kazanın yaşandığı yıl 2017. O yıl kazalarda toplam 44 kişi hayatını kaybetmişti.

İŞTE 2022 YILININ HAVAYOLU UÇAK KAZALARI

1- 21 Mart 2022

Havayolu: China Eastern Airlines

Uçak: Boeing 737-89P

Kaza yeri:

Yazının Devamını Oku

Eyvah 777X’LERİN motorlarında sorun çıktı

14 Aralık 2022
Dünyanın en büyük yolcu uçakları Boeing 747 Jumbo ve Airbus A38’in yerini alacak 777X’deki motor sorunu yüzünden birçok havayoluna yapılacak teslimatlar gecikecek görünüyor. En büyük jet motorlarına sahip olacak uçak, motor imalatçısı GE yüzünden Boeing’i de sıkıntıya soktu.

HİÇBİR sorun görünmüyordu. Boeing’in yeni nesil, az yakıt harcayan, daha az çevreyi kirleten, çok yolcu taşıyan, ultra uzun menzilli uçağı daha bu yıl İngiltere’deki Fornborough Havacılık Fuarı’nda müthiş bir gösteri uçuşu yapmıştı. Yavaş geçişinden, füze gibi tırmanışına bakıldığında motorlarının güçlülüğü kolayca anlaşılıyordu. Havacılık dünyası uçağı alkış yağmuruna tutmuştu. Kanat uçları katlandığı için ‘katlanan kanat’ diye de anılan uçak, 2024 sonu gibi müşterilere teslimata başlayacaktı. Ama daha şimdiden 2025’in sonlarına uzayan teslimattan söz ediliyor. 777X’in 777-8 diye adlanan modeli iki sınıflı düzenlemede 382, 777-9 diye adlanan modeli ise 426 yolcu alabiliyor. Yani Jumbo uçaklarının yerini alıp çok daha az yakıtla uçuyor. Rakibe sayılabilecek A350 ise piyasa gireli çok oldu. Rekabette ciddi yol aldı.

410 MİLYON DOLAR

Çift koridorlu, iki motorlu uçağın 777-8 modelinin standart fiyatı 410.2, 777-9 modelinin ise 442.2 milyon dolar. Ayrıca bu uçağın gövdesi yine ticari başarı yakalayan Boeing 787 Dreamliner uçağından daha geniş. 8 modelinin menzili 16 bin 170 ve 9 modelinin ise 13 bin 500 kilometre. Yani dünyada ulaşamayacağı nokta yok. Ama ne yazık ki bu kez Boeing motor imalatçısı yüzünden zor durumda kaldı. Ve test programı GE9X motorlarındaki açıklanmayan bir sorun nedeniyle durduruldu.Bu uçak özellikle Avustralya’ya direkt uçuş planlayan THY’nin de projeksiyonuna girmişti.

2026 İHTİMALİ

Motor sorunu nedeniyle gecikecek teslimatlar başta Emirates olmak üzere, filolarında A380 ya da Boeing 747 Jumbo uçakları bulunan ve 777X ile değiştirmeyi planlayan şirketleri etkileyecek. Emirates CEO’su Sir Tim Clark, “Gecikmeler bizi zor durumda bıraktı. Tamamen geniş gövdeli uçaklarla çalışan bir şirket olarak bu uçağın zamanında teslimi çok önemliydi. Filo yenileme stratejisini hassasiyetle planlıyoruz ve üreticilerin neden olduğu gecikmeler küçük bir baş ağrısından daha fazlası oluyor” dedi.                 

Artık ilk 777X siparişlerine 2025 ortalarından önce ulaşılması beklenmiyor. Hatta teslimatların 2026’ya sarkacağı iddiaları var. Boeing Ticari CEO’su Stan Deal da gecikmeyi kabul etti. Ama süresi konusunda bilgi vermedi. Öte yandan, motor imalatçısı GE ise GE9X motorlarındaki arızanın çözülmesi için hızlı bir test programı başlattıklarını söyledi. Eğer tasarımdan kaynaklanan bir arıza varsa bunun kolay çözüleceği tahmin ediliyor. Ama başka arızalar test süresini de uzatacaktır.

AMERİKA KITASINA GÜNDE 20 UÇUŞ

Yazının Devamını Oku

Bagaja konulması yasaklanan ürünlerin sayısı sürekli artıyor Havacılığın başı pillerle dertte

7 Aralık 2022
Uçaklarda her gün bagaja konulması yasaklanan ürünlerle ilgili yeni listeler çıkıyor. Bu listede son dönemde öne çıkan başlıklardan biri de lityum piller oldu. Bazı havayolları lityum pilli hiçbir şeyin bavula konulmasını istemiyor; bazı durumlarda bavullardaki ürünlere el konulabiliyor.

LİTYUM piller yüzünden o kadar çok yangın başlangıcı oldu ki havayolu şirketleri bavullardaki pilleri neredeyse bir numaralı düşman ilan ettiler. Lityum yapılı pillerle ilgili gizemli sonuçlar ortaya çıkıyor. Uçak kargolarında hiçbir şekilde lityum pil ya da bunlarla çalışan cihazların olması istenmiyor. Elbette piller dışında da istenmeyenlerin sayısı giderek artıyor. Siz, siz olun özellikle lityum pilli hiçbir şeyi bavulunuza koymayın. Sıkı aramalarda bavulunuz açılıp görevliler tarafından bunlar alınacaktır. En çok da bavullardaki Apple AirPods’lara el konuluyor. El konulanların yerine bir uyarı kağıdı bırakılacaktır. Bu kağıtla isterseniz gidip dava açabilir, alınan ürününüzün parasını ya da kendisini isteyebilirsiniz. Ama bu astarı yüzünden pahalı bir iştir.

İŞTE BAVULDA İSTENMEYENLERİN ANA BAŞLIKLARI:

1- Lityum Piller (el bagajınızda ve orijinal kapalı paketinde olmalıdır)

2- Keskin Öğeler (bıçaklar, makaslar, çakılar ve kutu kesiciler dahil)

3- Çakmaklar (yolcuların yalnızca bir çakmak taşımasına izin verilir, fazla olanlara el konulur. Puro yakmakta kullanılan ya da rüzgarda dalgalanmayan hızlı gaz çıkışı olan çakmakların birine dahi izin verilmez. X-Ray geçişinde alınıp çöpe atılır.)

4- AirPods’lar ve işitme cihazı şarjları (her ikisi de lityum pil kullanır, bu nedenle el çantanızda olmalıdırlar. Kargoya giden bavulunuza koyamazsınız.)

5- Powerbank’ler (bunlar aynı zamanda lityum piller de kullanır, bu nedenle kontrol edilen bavulunuzda değil uçağa alınmaları gerekir)

6-

Yazının Devamını Oku

Hedef 2 milyon Amerikalı

1 Aralık 2022
Türk Hava Yolları (THY) Miami’ye tam anlamıyla çıkarma yaptı. Şirketin hedefinde 2 milyon Amerikalı yolcu var. THY, kısa sürede bu hedefi yakalamak istiyor. Amerika’daki uçuş noktalarının sayısını arttırmak için yeni uçakların gelişi bekleniyor. Ancak şu anda uçak tedarikindeki zorluklar nedeniyle uzun süredir hedeflenen Detroit, Denver ve hatta gelir getirisi yüksek Orlando seferleri başlatılamıyor.

MİAMİ alabildiğine sıcak. Miami Art Basel heyecanı kenti sarmış. Adım başı bir ünlü Türk’e rastlıyorsunuz. Kimi sanata olan ilgisi, kimisi ticari ilişkileri geliştirmek için gelmiş. THY de tam bir çıkarma yapmış. Sponsorluğunu sonuna kadar zorlamış. Şirket, sanatın-sanatçının yanında olduğunu gösterdi. Ve The Deck’de yani, mega yat marinasında muhteşem bir gece düzenledi. Burayı Türk işadamı Mehmet Bayraktar yaptı. Hem de çok ciddi mücadele ile. Suyun altındaki bitkileri bile inşaat boyunca okyanusta başka bir su altı noktasına taşıdı. İnşaat bitince onları geri getirdi.

Yahya Üstün - Melis Sezen - Ahmet Bolat 

YÜZDE 85 DOLULUK

Neyse. THY Basın müşaviri Yahya Üstün’ün organizasyonu ile bir grup gazeteci The Deck’deki tanıtım töreni için geldik. Morgan Freeman’ın, özel uçağındaki bir sorun yüzünden katılamadığı törende, sanatçılar gecenin rengine derinlik kattı. Tören öncesi THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat’la güzel bir sohbet yaptık. İşte o sohbetten satır başları:

* Amerika pazarında hedef 2 milyon kişi. Bunun için sağlık, sanat ve gastronomi organizasyonları yapılacak. Uçakların doluluk oranı yüzde 85. Denver, Detroit ve yıldız durumundaki Orlando hatları. Yeni uçaklar geldikçe açılacak. Seattle uçuşları 7’ye çıkarılacak. Tanıtım için yapılacak toplantıların ilki New York’ta gerçekleşmişti. Şimdi ikincisi Miami’de yapıldı. Sırada Los Angeles ve Chicago var.

* Türkiye markasını da pazarlayan THY agresif büyümesini sürdürecek. Yılın ilk 9 ayında 2.25 milyar dolar net kâr rakamı son çeyrekle bir başka rekora ulaştırılacak. Satış ve pazarlamanın başındaki lider Ahmet Olmuştur’un iyi oyun kuruculuğu dalga dalga sisteme yayılıyor. Hisselerin 6 dolardan 10 dolara yükseltilmesi hedefleniyor. Yüksek gelir sınıfı yolcuların artması için heyecan verici organizasyonlar yapılıyor.

* Amerika dışında THY, Uzakdoğu’da Malezya, Endonezya gibi noktalarda da sefer sayılarını arttırarak dünyanın diğer kanadını, bağlantılarına çok daha fazla katacak. Ortadoğulu hava yollarına göre coğrafi yapı olarak çok daha önemli bir nokta olan İstanbul her zaman transferlerde liderliğini sürdürecek. İnanç turizmi, gastronomi ve sanat olarak Diyarbakır, Urfa, Mardin, Antakya THY’nin pazarlama projeksiyonunda yer alacak.

Yazının Devamını Oku

Bagaj takip cihazları tehlikeli mi?

23 Kasım 2022
Havayolu şirketleri AIrTag ve Tale gibi cihazlara yasak koymaya başladı.

Yapılan araştırmalar bavulların içine konulan bagaj takip cihazlarının tehlikeli olduğu iddialarını yoğunlaştırdı. Çeşitli şirketlerin yaptığı takip cihazları aslında lityum pille çalışıyor. Bavul içine konan parçanın bir açma kapama düğmesi yok. Uçakların kargolarında küçük-büyük lityum pillerin zaman zaman yangın çıkardığı biliniyor. Bu nedenle ilk adımı atan Lufthansa oldu. Şimdi yine aynı zincirdeki Yeni Zelanda Havayolları da bu cihazların bavullara konulmasını istemiyor.

DÜNYANIN her yanında havalimanlarındaki personel konusunda ciddi bir sıkıntı yaşanıyor. Özellikle pandemi döneminde işten ayrılıp, sonra geri dönmeye çalışanlar yüzünden havalimanlarının hızlı işleyişleri yavaşlamaya başladı. Bagaj kayıpları ise eski yıllardaki kadar çok olmasa da yine de ciddi rakamlarla önümüze geliyor. Birçok yolcu bavulunu uçuş için teslim ederken inişten sonra onu alıp alamayacağı konusunda endişe ediyor. Hatta geçtiğimiz ay, alınan bütün tedbirlere rağmen dünya çapında 250 binden fazla kayıp bagaj rapor edildi. İşte tam da bu nedenle bavullar içine konan küçük, hatta madeni bir para büyüklüğündeki takip cihazlarına ilgi arttı. Aslında bu cihazlar, üzerinde kendi büyüklüğüne yakın bir ebatta lityum pil bulunan sistemler.

* Açma kapama düğmeleri yok.

* Konulduğu andan itibaren bir yayın yapıyorlar.

* Pille cihaz arasındaki basit bir film çekilip alındığında artık lityum pil devreye giriyor.

* Bavuldan yayınlanan sinyal bütün uçuş boyunca sürüyor. Pillerin ömrünün uzun olması, uzun uçuşlar boyunca sinyalin devamını sağlıyor.

Yazının Devamını Oku

İstanbul Havalimanı’na yeni sistem

16 Kasım 2022
Uçakların yerde kağnı hızı ile hareket etmeleri bitecek. Yeni kurulan A-SMGCS dijital sistem dizginleri ele alıyor. Her şey elektronik olarak kontrol edilecek. Yaktığı yeşil ışıklar uçakların yerden bir bölgeden diğerine duraksız geçişlerini sağlayacak. Yerde araç trafiği artık bir ekranda olacak. Sistem gerektiğinde alarm verecek ve kontrolörlerin dikkatini çekecek.

DAHA geçen hafta yazdım. İstanbul Havalimanı’nda uçakların taksi hareketleri yani yerde yol alışları kağnı hızıyla yapılıyordu. Ama artık taksi hızlanacak. En azından dur-kalklar azalacak. Ve başta THY ve birçok havayolu gerektiğinden fazla yakıt harcamayacak. Böylece çevre daha az kirlenecek.

Meğer DHMİ yeni yer kontrol sistemi için uzun zamandır çalışıyormuş. Hatta benim yazım yayınlandığı gün Genel Müdür Hüseyin Keskin sistemin tanıtımını yaptı. Bir tesadüf. Hatta birkaç hafta önce aynı uçakla Los Angeles’dan gelmiştik. İnişten sonra uçağın ne kadar ağır taksi yaptığını anlayınca birbirimize baktık. Ama işin arkasında böyle güvenlikli bir sistemin kurulmakta olduğunu tek kelimeyle çaktırmadı.

OTOMATİK CEVAP VERECEK

Toplam 14 milyon metrekarelik alanda, 370 uçak park pozisyonu olan havalimanında artık köşe başlarında sistem hareketliliğe otomatik cevap verecek. Öyle frekans değiştirme beklemeleri olmayacak. Günlük, bazı zamanlar 1.300’den fazla uçak iniş kalkışı olan İstanbul Havalimanı’nda apronlar üzerinde çalışan araçların da hepsini kontrolörler sistemden izleyebilecek. 40 bin 500 noktadaki ışıkla otomatik yönetilecek sistem sayesinde uçaklar inişten sonra ya da kalkışa giderken belirlenen hızlarla durmadan yollarına devam edebilecekler. Onlar için yanan yeşil ışık, geçişleri çok daha güvenli hale getirecek. Dijital sistem gecikmelere el koyacak.

Gelişmiş yer hareketlilik sisteminin adı A-SMGCS (Advanced Surface Movement Guidance and Control System). Yani tam açık adı: Gelişmiş Yer Nareketleri Rehberlik ve Kontrol Sistemi. Havalimanı operasyonel görüş seviyesi (AVOL) içindeki gerekli emniyet seviyesini her hava koşulunda gören, algılayan, gerektiğinde alarm veren, kılavuzluk yapan bir sistem.

Hüseyin Keskin

15 KAMERA VAR

Yazının Devamını Oku

Uçak yolcularını çıldırtan dur-kalk

9 Kasım 2022
İstanbul Havalimanı’nda yerde uçaklar bir durup bir kalkıyor. Yani taksi hareketleri duraksamalarla yavaşlıyor. Bunun nedeni yerde her köşe başında uçakların yer kontrolünde başka frekanslara geçişlerinin seri yapılmaması. Havalimanında yer trafiği kontrolü yaklaşık 10 sektöre (bölüm) ayrılmış. Pilotlar verilen yeni sektörün frekansı ile temas etmeden ilerleyemiyor. Bu yüzden uçaklar kağnı arabası gibi ağır. Yaşanan sorun ek maliyet getirirken, yolcuların da sinirlerini geriyor.

Mutlaka dikkatinizi çekmiştir. Özellikle uçağınız İstanbul Havalimanı’na indikten sonra yanaşılacak köprüye kadar (burada genellikle kullanılan körük ifadesi yanlıştır) ciddi bir zaman geçer. Bu elbette havalimanının büyük olmasından da kaynaklanıyor. Ama başka bir nedeni var. Uçağınız taksi yaparken, yani yerde ilerlerken zaman zaman durur. Sonra yeniden gaz açılır ve devam eder. Pencereden baktığınızda uçağın yerde durmasına neden olacak bir şey göremezsiniz. Yani önünden başka bir uçak falan geçmiyordur. Ama pilot neredeyse sistemin her köşe başında bir fren yapar. Sebebi bir sonra konuşma için geçeceği telsiz frekansını zamanında alamamıştır. Bu pilotun elinde olan bir şey değildir.

Ayrıca uçakların bir de takside istenen hızla gitmediklerini anlarsınız. Dönüş yolculuklarında bu taksi sürelerinin uzamasına yolcunun tahammülü daha azdır. Neden bir türlü ve hızla uçak köprüye yanaşmaz? Bu kağnı arabası gibi gidiş bir güvenlik tedbiri midir? Bu yavaşlığın sorumlusu kimdir? Elbette havacılıkta bütün tedbirler sonuna kadar kullanılır ama sistem doğru işlemesi için tedbirleri ağır-aksak uygulamanın da hiçbir mantığı yok. İşte bu yavaşlığın perde arkasındaki satır başları...

YOLCULAR RAHATSIZ

İstanbul Havalimanı dizayn edilirken yer trafiği kontrolü yaklaşık 10 sektöre (bölüm) ayrılmış. Pilotlara taksi sırasında bir sektörden diğer sektöre geçerken yer trafik kontrolörleri tarafından yeni frekanslar verilmekte ve pilotlar, verilen yeni sektörün frekansı ile temas etmeden o diğer sektöre girememektedirler. Anlayacağımız, ilerleyemez. Bu durum taksi sırasında pilotların hem iş yükünü arttırmakta hem de fazladan fren yaparak uçakların fren sistemlerinin çabuk eskimesine sebep olmakta, hava yolu şirketlerine de ek maliyetler yüklemekte. Bir sektörün sona gelmeden yeni frekanssız pilota anons edilmesi gerekir. Zaman kaybı ve duraksamalar olmaz. Yolcu konforu açısından da bu durum negatif etki yaratıyor. Bir de taksi sırasında havalimanında bulunan gereksiz sürat limitleri nedeniyle pilotlar kağnı arabası gibi yavaş gitmek zorunda kalıyorlar. Bu durum taksi sürelerini uzatıyor ve yolcuların sinirlerini geriyor, tahammüllerini zorluyor. Havalimanında yapılması istenen taksi sürat limitleri aslında Boeing ve Airbus gibi uçak imalatçılarının istediği sürat limitlerinin de altında. Oysa pilotlar uçak imalatçılarının verdiği taksi hız limitlerini kullanmayı tercih ederler.

NASIL ÇÖZÜLÜR?

* İstanbul Havalimanı’ndaki bu gereksiz sürat limitleri bir an önce kaldırılmalı ve özellikle apron bölgesindeki yer kontrolü daha az frekans değişikliği yapılarak uçak trafiği akışını hızlandırmalıdır.

Yazının Devamını Oku