İhsan Yılmaz

Yılın son müzayedesine Fikret Mualla damgası

11 Aralık 2023
ARTAM Antik A.Ş. yılı modern ve çağdaş resmin ustalarının özel yapıtlarına yer verdiği yeni müzayedesiyle sonlandırıyor.

Erol Akyavaş, Burhan Doğançay, Fahrelnissa Zeid, Nejad Melih Devrim, Ömer Uluç, Fikret Mualla, Turan Erol, İhsan Cemal Karaburçak, Selim Turan, Abidin Elderoğlu, Neş’e Erdok ve Adnan Çoker’in de aralarında yer aldığı isimlerin önemli eserlerinin satışa sunulacağı müzayede 17 Aralık’ta online olarak gerçekleştirilecek.

‘Le 14 Juillet’

Yılın bu son müzayedesinde bohem ve trajik yaşamıyla bilinen ve modern Türk resminin yurt dışındaki en tanınmış temsilcilerinden olan Fikret Mualla’nın önemli bir koleksiyondan gelen dört eseri öne çıkıyor.

Paris’in gece hayatını, sokaklarını, barlarını konu edinen sanatçının en son Sotheby’s’in 13 Ekim 2000 tarihli açık artırmasında görülen bu dört eseri, o günden bu yana aynı ailenin koleksiyonundaydı. 23 yıl sonra müzayedeye çıkan dört eser arasından ‘Le 14 Juillet’ isimli kağıt üzerine guaj tablo, 1 milyon TL’lik açılış fiyatıyla aynı zamanda açık artırmanın en yüksek rakamlı yapıtı. Tablonun arkasında Mualla’nın “Dostum ve hayırseverim Prof. Dr. Réné Monteux’a, samimi ve kalıcı bir dostluğun ufak bir hatırası olarak meslektaşı artist ressam, Fikret Moualla Saygı tarafından” şeklinde bir notu da bulunuyor.

Mualla seçkisinden ‘Scène de Marché’ 900 bin TL, ‘La Promenade’ 600 bin TL ve ‘Le Couple Chic’ 800 bin TL açılış rakamlarıyla satışa sunuluyor.

‘La Promenade’

‘SUÇ VE CEZA’

- Günümüz figür resminin ustalarından Neş’e Erdok’un önemli yapıtlarına imza attığı 1980’lerden ‘Suç ve Ceza’sı da müzayedenin karakteristik yapıtlarından biri olarak öne çıkıyor. 800 bin TL açılış rakamına sahip eser, karakteristik Erdok kompozisyonuna sahip.

Yazının Devamını Oku

Özdemir Asaf’ın temize çekilmemiş kâğıtları

8 Aralık 2023
TÜRK şiirinin en özgün isimlerinden Özdemir Asaf’ın 100’üncü yaşı vesilesiyle çeşitli etkinlikler düzenlenip yayınlar yapılıyor.

Son olarak Teoman, Özdemir Asaf’a ithafen hazırlanan ‘Özdemir Asaf 100 Yaşında’ tribute albümüne şairin ‘İmiş’ ve ‘Bahçede’ şiirini seslendirdi.

kitap-lık dergisi de 230’uncu Kasım-Aralık sayısını Özdemir Asaf’a ayırdı.

Dergide çeşitli inceleme yazılarının yanında Asaf’ın şimdiye kadar kitaplarına girmemiş yazıları ve şiirleri de yer alıyor.

11 Haziran 1923 Ankara doğumlu olan Özdemir Asaf’ın 28 Ocak 1981 yılındaki vefatından sonra terekesinde kalmış şiirlerini Doğan Bey (Hızlan) yayına hazırlamıştı.

kitap-lık dergisi ‘Temize Çekilmemiş Kâğıtlardan’ adını verdiği dosyasında şairin tezgâhında kalmış ‘Küf’ adlı şiir dosyasının önsözüne, birkaç şiirine ve düzyayazıya yer veriyor.

Seçki, ailesi tarafından Özdemir Asaf’ın bazıları dergilerde çıkmış, çoğu ise hiçbir yerde yayımlanmamış çalışmalarından hazırlanacak yeni derleme ve seçkilerden oluşan arşivinden bir bölümü kapsıyor.

Yazının Devamını Oku

Yeni binada ilk gala

6 Aralık 2023
İstanbul Modern, Galataport’ta Renzo Piano imzalı yeni binasındaki ilk gala gecesini 16 Aralık Cumartesi akşamı yapacak.

Müzenin çocuk ve gençlere yönelik eğitim programlarını desteklemek amacıyla düzenlenen gecelerin sanat dünyasında ayrı bir yeri var. 11’incisi yapılacak Gala Modern’de 11 sanatçının yapıtı eğitim projeleri için destek amaçlı düzenlenen müzayedede satılacak.



Buna müzayededen çok destek yarışı demek daha doğru. Sanatçıların bağışladığı eserler iş, sanat ve medya dünyasından önemli isimlerin katıldığı gecede yardım yarışıyla satılıyor.

Sunuculuğunu Rana Erkan Tabanca ve Salih Bademci’nin yapacağı Gala Modern gecesinde yardım müzayedesini Maya Portakal Bitargil yönetecek.

HANGİ ESERLER VAR

Yazının Devamını Oku

Pirelli takviminde bir Afrika kralı

4 Aralık 2023
Londra’nın Greenwich bölgesinde manzarasını modern gökdelenlerin oluşturduğu ışıltılı Magazine London binasında Afrika tamtamlarıyla başlıyor 2024 Pirelli takviminin gala gecesi.

Ardından yerel kıyafetleriyle önde dansçıların eşlik ettiği Gana’nın yerel Asante halkının kralı Otumfuo Osei Tutu II ve maiyeti giriyor içeriye.

Yerel kıyafetleri içinde başında tutulan şemsiyesiyle bir Afrika kralının böyle bir gecede ne işi var diyebilirsiniz.

Kral ve ailesi bu yılın Pirelli takviminde model olarak yer aldılar ve gecenin onur konuğu olarak gala gecesi onun gelişiyle başladı.

Pirelli takviminin çekimleri bu yıl Otumfuo Osei Tutu II’nun torunum dediği Ganalı görsel sanatçı Prince Gyasi tarafından gerçekleştirildi.



Yazının Devamını Oku

Dirmit ve Ecrin’le Alaçatı’da bir hafta sonu

29 Kasım 2023
SOKAKLARINDA tıklım tıkış insan kalabalığı yüzünden yürümenin imkânız hale geldiği, eğlencenin bir tür Amok koşusuna dönüştüğü klasik Alaçatı hayatının çok uzağında iki gün geçirdik geçen hafta sonu.

Sezon dışı olması nedeniyle pek çok mekân kapalı, meşhur cumartesi pazarı tenhaydı.

Pandeminin de etkisiyle yaz kış orada yaşamayı seçen yeni ve eski Alaçatı sakinlerinin hayatına renk katan bir mekâna dönüşüyor birkaç yıldır The Stay Warehouse oteli.

Alaçatı’nın merkezinde huzurlu bir vaha sunan ve yıl boyunca birçok kültürel programa ev sahipliği yapan The Stay Warehouse’da daha önce DasDas Tiyatro’nun ‘Joseph K’ oyununu ile Devlet Opera ve Balesi sanatçılarının ‘Nox’ ve ‘Luminous’ adlı iki çağdaş bale eserinin gösterimlerini izlemiştim.


‘Sınırlar’

Otelin lobi ve restoran olarak da kullanılan geniş ve ferah mekânı dönüştürülerek Fazıl Say konserinden Devrim Erbil sergisine, film galalarına ve Başka Sinema ile film gösterimlerinden tiyatro oyunlarına sahne oluyor.

Geçen hafta sonu ise son dönemin ses getiren iki önemli oyununu izledik.

Yazının Devamını Oku

Ecevit’in genç bir ‘Tutunamayan’ olarak portresi

24 Kasım 2023
YAKIN dönem Türk siyasetinin en önemli isimlerinden Bülent Ecevit’in Robert Kolej’den sınıf arkadaşı, tiyatrocu Tunç Yalman’a yazdığı mektupları ‘Hayat Dalgalar Gibi Üstümüzden Geçecek’ adıyla kitap olarak yayımlandı.

Alper Çeker’in sahaflarda tesadüfen bulup satın aldığı mektuplardan politika sahnesinde tanınan Bülent Ecevit’in çok dışında bir portre ortaya çıkıyor. Çiftlik kurup orada arkadaşlarıyla yaşamak isteyen bir hayalperest, parasızlıktan şikayet eden, şiir, roman ve tiyatro denemeleri yazan bir edebiyatçı, Türk ve dünya edebiyatını yakından takip edip okuma tavsiyeleri veren bir entelektüel, okul arkadaşı Rahşan’la görüşememekten şikayetçi bir âşık... Goethe’nin ‘Genç Werther’in Acıları’ndaki Werther ile Oğuz Atay’ın ‘Tutunamayanlar’ romanındaki Selim Işık’tan izler taşıyan bunalımlı bir genç.

Bülent Ecevit, Robert Kolej’de Tunç Yalman, Rahşan Aral, Ahmet İsvan, Tosun Bekir Bayraktaroğlu, Altemur Kılıç ve Nezih Neyzi gibi isimlerden oluşan bir arkadaş grubunun üyesiydi.

1944’te Robert Kolej’den mezun olduktan sonra döndüğü Ankara’dan, İstanbul’da yaşayan Tunç Yalman’a sık sık mektup yazdı.

Rahşan Ecevit - Bülent Ecevit

RAHŞANAPOLİ’DEN BİLDİRİYOR

Ecevit’in kitapta yer alan ilk mektubu 17 Ağustos 1944 tarihini taşıyor. Tarihin altına Ankara yerine ‘Rahşanapoli’ diye yazmış. Yaşadığı yer Ankara değil artık onun için şairane bir tanımla adını koyduğu ‘Rahşanapoli’.

Ancak bu ilk mektupta Rahşan Aral’dan söz etmese de daha sonra yazdıklarından ilişkilerinin nasıl ilerlediğini takip etmek mümkün. İlk başlarda görüşememekten şikâyet etse de hayatının merkezinde hep o var:

“Buluştuk, şehre kadar yürüdük. Rehaların önünde ayrıldık, onlar Rehaların odasından bir şey alacaklarmış. Ayrıldıktan sonra biraz yürümüştük ki koşa koşa Rahşan geldi; ne dese beğenirsin: “Bülend, ne zamandır kitaplarını veremedim, bir gün bize gelip onları alır mısın?”

Yazının Devamını Oku

İbrahim Müteferrika koleksiyonu satılıyor

22 Kasım 2023
OSMANLI Devleti’nde, 1719-1720 yılları arasında matbaayı kurup ilk Türkçe kitapları basan Macar asıllı yayıncı, yazar ve çevirmen İbrahim Müteferrika’dır.

IV. Mehmed ve II. Mustafa dönemlerinde yaşayan Müteferrika 1674 yılında, bugün Romanya sınırları içinde yer alan Kaloşvar şehrinde doğmuş, 1692 yılında İkinci Viyana Kuşatması’ndan sonraki savaşlarda Osmanlılara esir düşerek İstanbul’a getirilmişti. İstanbul’da müslümanlığa geçip sarayda padişah veya vezirlerin işlerine bakan devlet görevlisi olarak çalıştı, yani müteferrikalık yaptı.

Matbaayla birlikte Yalova’da bir kâğıt fabrikası da kurulmuş ve Müteferrika 1719 yılında ilk kez Marmara Denizi haritasını basmayı başarmıştı.

Phebus Müzayede Evi, 26 Kasım Pazar günü saat 14.00’te, Harbiye Divan Otel’inde 1. Salon Müzayedesi’nde İbrahim Müteferrika’nın kurduğu matbaada basılan eserlerin tamamından oluşan 21 kitaplık bir koleksiyonu satışa sunuyor. 21 kitap 27 ciltten oluşan ve tam takım olarak satışa çıkan koleksiyonun müzayede açılış fiyatı 400 bin dolar, yaklaşık 12.5 milyon TL.

İbrahim Müteferrika

Türk matbaacılığının Gutenberg’i olan İbrahim Müteferrika’nın kurduğu matbaanın 1729’da ilk basılan kitabı ‘Vankulu Lügati’ oldu. Ardından tarih, coğrafya, sözlük olmak üzere 16 eser daha yayımladı ve bastığı toplam eser sayısı 17’yi, cilt sayısı ise 22’yi buldu. Müzayedede sağlığında basılan bu 17 kitap ve hazırlığını yaptığı ama basımını göremediği 4 kitap olmak üzere 21 eser yer alıyor:

KİTAB-I CİHANNÜMÂ

Osmanlı topraklarının ilk sistematik coğrafya kitabı olma özelliğini taşıyan Cihannümâ, değişik ilim sahalarına ilgi duymuş olan Kâtib Çelebi’nin en önemli eserleri arasında yer alır. İçinde 40 adet harita ve çizim vardır. Bunların bir kısmını bizzat İbrahim Müteferrika tarafından çizilmiştir.

Yazının Devamını Oku

Polisiyeciler ve şairler İstanbul’da buluşuyor

20 Kasım 2023
İstanbul bu hafta iki önemli edebiyat festivaline ev sahipliği yapacak. 9. Kara Hafta İstanbul Festivali 21-23 Kasım’da Pera Palace Hotel ve Goethe Enstitüsü’nde ‘Yunan Polisiyesi’ temasıyla düzenleniyor.

Şiir Derneği tarafından düzenlenen 14. Uluslararası İstanbul Şiir ve Edebiyat Festivali ise 21-26 Kasım tarihleri arasında ‘ekopoetika’ teması ile 8 ülkeden 20 şairin katılımıyla  gerçekleşecek.

Yarın akşam saat 19.00’da Rami Kütüphanesi’nde Şiir Derneği ve Festival Başkanı şair Adnan Özer’in konuşmasıyla başlayacak olan festivalin özel ödülleri sahiplerini bulurken, festivale yurt içinden ve dışından katılan şairler de şiirlerini okuyacak.



Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılı 22 Kasım’da Ahmet Mithat Efendi Kültür Merkezi’nde düzenlenen  ‘Cumhuriyetin 100. Yılında Türk Şiiri’ sempozyumu ile kutlanacak. Sempozyumda, Türk şiiri 1920’den 2020’ye onar yıllık dilimler halinde masaya yatırılacak.

Festival bu yıl konuklarının yarısının kadın şair olmasıyla öne çıkıyor. Tam 10 şair kadını ağırlayan festival, 23 Kasım akşamı Artizan Sanat’ta

Yazının Devamını Oku