İhsan Yılmaz

Nâzım Hikmet yayıncısını neden uyardı

3 Ocak 2024
TÜRKİYE’DE yayıncı yazar ilişkilerinin seyrine dair ilginç örneklerin yer aldığı bir dosya var ‘kitap-lık’ dergisinin yeni yılın ilk sayısında.

Haluk Oral’ın arşivindeki belgelerden yola çıkarak kaleme aldığı yazıda Nâzım Hikmet’in yayıncısı Semih Lütfi’ye yazdığı mektupları ilk kez gün ışığına çıkıyor.

1920’li ve 30’lu yılların en büyük yayıncısı Semih Lütfi. Dönemin önemli edebiyatçılarının kitapları onun sahibi olduğu Sûhulet Kütüphanesi tarafından yayımlanıyor.

1928’de Moskova’dan yurda dönen Nâzım Hikmet’in de üç kitabı da 1932’de Suhulet Kütüphanesi tarafından yayımlandı. Bu kitapların ilki ‘Benerci Kendini Niçin Öldürdü?’ydü.

KAPAKLAR ÇARPIK ÇURPUK OLUYOR

Kitaplarının düzeni konusunda oldukça hassas davranan usta şair henüz basım aşamasında matbaayı ziyaret ederek tespit ettiği hataları ve isteklerini Semih Lütfi’ye gönderdiği bir mektupla tek tek açıklıyor:

“Üstat Semih Lütfi

İş bu mektubu zahmet edip dikkatle oku:

Yazının Devamını Oku

Nâzım Hikmet yayıncısını neden uyardı

2 Ocak 2024
Türkiye’de yayıncı yazar ilişkilerinin seyrine dair ilginç örneklerin yer aldığı bir dosya var ‘kitap-lık’ dergisinin yeni yılın ilk sayısında.

Haluk Oral’ın arşivindeki belgelerden yola çıkarak kaleme aldığı yazıda Nâzım Hikmet’in yayıncısı Semih Lütfi’ye yazdığı mektupları ilk kez gün ışığına çıkıyor.



1920’li ve 30’lu yılların en büyük yayıncısı Semih Lütfi. Dönemin önemli edebiyatçılarının kitapları onun sahibi olduğu Sûhulet Kütüphanesi tarafından yayımlanıyor.

1928’de Moskova’dan yurda dönen Nâzım Hikmet’in de üç kitabı da 1932’de Suhulet Kütüphanesi tarafından yayımlandı. Bu kitapların ilki ‘Benerci Kendini Niçin Öldürdü?’ydü.

Yazının Devamını Oku

Melek Celâl Boğaz’da yeniden doğdu

29 Aralık 2023
Adı Melek Celâl. İlk kadın ressamlarımızdan ama ismini pek bilen yok. Belki bir kaç sanat tarihçi ve koleksiyoner, o kadar...

Oysa Osmanlı’nın son dönemi ve Cumhuriyet’in ilk 50 yılının en önemli sanatçılarından biri. Türk motifleri, hat sanatı ve mimari üzerine düşünen, kitaplar yazıp yurt içinde ve dışında konferanslar veren önemli bir entelektüel. Mesela yakın dostlarından biri Yahya Kemal Beyatlı.



Gel gelelim zamanın tozları üzerini öyle bir örtmüş ki adını hatırlayan kalmamış.

Melek Celâl şimdi Sabancı Müzesi’nde açılan ‘Unutulmuş Bir Cumhuriyet Kadını: Bütün Yönleriyle Melek’ sergisiyle adeta yeniden doğuyor.

Çok yönlü üretim yapan sanatçının tablo ve eskizleri, Anadolu motiflerinden esinlenerek çizdiği desenleri, şehir planlama, hat sanatı ve Türk işlemeleri ile ilgili kaleme aldığı makaleleri, eleştirileri ve kitapları ile hayatına ışık tutan fotoğraflar, kartpostallar, hatıra yazıları ve mektupların bulunduğu zengin bir arşivden oluşuyor.

Yazının Devamını Oku

‘Akşam Çiçekleri’ 20 yıl sonra açtı

27 Aralık 2023
İstanbul’da kültür ve eğlence hayatının bir dönemine damga vurmuş efsane mekanlardandı Çiçek Bar.

Taksim Sıreselviler’de Arif Keskiner’in film yapım şirketinin ofisinden Sinema Sevenler Derneği Lokali’ne dönüşen mekan, yaygın bilinen adıyla Çiçek Bar uzun yıllar sinema, tiyatro, edebiyat, müzik, plastik sanatlar, basın ve iş dünyasının önemli isimlerinin buluşma yeriydi.

Arif Keskiner ve Azmi Yılmaz’ın işlettikleri barın adı Keskiner’in lakabı nedeniyle zamanla ‘Çiçek Bar’a dönmüştü.

Daha önce anılarını ‘Çiçek Gibi’, ‘Yine mi Çiçek’, ‘Elbette Çiçek’, ‘Bin Bir Renk Bin Bir Çiçek’ gibi kitaplarında bir araya getiren Keskiner bu kez 20 yıl önce hayalini kurduğu ve başlattığı projesini hayata geçirdi.



ADINI ZEKİ ÖKTEN KOYDU

Yazının Devamını Oku

Çevrimiçi müzayedeler koleksiyoner sayısını artırdı

22 Aralık 2023
Dünyanın önde gelen müzayede şirketlerinden Christie’s sanat piyasasında bir daralma olduğunu ve geçen yıla oranla eser satışlarında düşüş yaşadıklarını açıkladı.

Bu yıl 6.2 milyar dolar hasılat elde eden Christie’s yetkilileri bu rakamın geçen yıl 8.4 milyar dolar olduğunu ve 2.2 milyar dolarlık bir daralmanın söz konusu olduğunu belirtiyor.


Ömer Uluç - ‘Ölüdeniz’

Peki Türkiye’de sanat piyasası 2023’ü nasıl geçirdi?


Erol Akyavaş / ‘Sarı Lam Elif’/Orhan Peker -‘Şezlongta Oturan Kedi’

Artam Antik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Artam 2023 yılında sanat piyasasının çok hareketli geçtiğini, satış rakamlarının bir önceki seneye göre iyi bir artış yakaladığını, fakat dolar bazında durağan kaldığını belirtiyor.


Yazının Devamını Oku

Gala Modern’de destek yarışı 16.2 milyon lira toplandı

18 Aralık 2023
İSTANBUL Modern’in yeni binasındaki ilk Gala Modern organizasyonu cumartesi akşamı yapıldı.

Aralıksız yağan yağmur ve trafik yoğunluğuna rağmen geceye yaklaşık 600 sanatsever katıldı.

Bu yıl 11’incisi düzenlenen gala gecelerinin en yüksek katılımıydı bu.

Maya Portakal Bitargil - Salih Bademci - Rana Erkan Tabanca

Renzo Piano imzalı binanın geçici sergi salonu bu kez sanat eserlerini değil özenle hazırlanmış masalarda sanat eğitimine destek için bir araya gelen sanatseverleri ağırladı.

Gece, İstanbul Modern Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı’nın açılış konuşmasıyla başladı. Eczacıbaşı konuşmasında; “Gala Modern’i, 100’üncü yılını coşkuyla kutladığımız Cumhuriyetimize bir armağan niteliğindeki yeni müze binamızda düzenlemekten büyük mutluluk duyuyoruz. Müzemizin sergi ve eğitim programlarına katkı sağlamak amacıyla düzenlediğimiz Gala Modern ile yüzbinlerce çocuk ve gencimizi sanatla buluşturma fırsatı bulduk. Bugüne kadar İstanbul Modern’de eğitimlere katılan 900 bin çocuk ve gencimiz artık birer sanatsever olarak büyüyor; hayatlarını sanatla daha da zenginleştiriyor. Fırsat eşitliği sağlamak amacıyla özel eğitim gruplarındaki binlerce çocuk ve gence yönelik projeler, eğitim programları ve sanat atölyeleri düzenlemeyi de sürdürüyoruz” dedi.

11 SANATÇI ESER BAĞIŞLADI

Sunuculuğunu

Yazının Devamını Oku

Nâzım Hikmet’in mutluluk tarifi

15 Aralık 2023
“SEN mutluluğun resmini yapabilir misin Abidin” diye sormuştu Nâzım Hikmet ‘Saman Sarısı’ şiirinde Abidin Dino’ya.

Meğer aynı soru ona da sorulmuş daha önce.

Olayı aktaran Rus sinema oyuncusu Yuri Nikulin.

Bir gün yazarlarla yapılan bir buluşmada Nâzım Hikmet’e mutluluğun ne olduğunu sordular diyor. Nâzım Hikmet, düşünmüş ve şöyle demiş “Mutluluğun ne olduğunu bilmiyorum ama galiba mutluluk sabah işe severek gitmek, işten sonra da bir an önce eve gitmeyi istemektir.”

UmbertoArte adlı sosyal medya kullanıcısının X’teki bu paylaşımına yapılan yorumlar ilgimi çekti.

Nâzım Hikmet’in mutluluğu sabah sevdiğin işe gidip akşam sevdiğin eşine dönmek diye tanımlamasını fazla domestik bulanlar olduğu gibi onun asıl mutluluğu büyük idealinde aradığını yazanlar var.

Üzerinde çok düşünülmeden verilmiş bir cevap olabilir bu ama o toplantının hangi tarihte yapıldığı da önemli.

1961 yılında yazdığı ‘Saman Sarısı’ şiirini “Vera Tulyakova’ya derin saygılarımla” diyerek son eşi Vera’ya ithaf etmişti.

O soruya cevap verirken büyük ihtimalle evdeki Vera’yı, ona olan aşkını düşünüyordu.

Yazının Devamını Oku

Füruzan’ın ütopyası

13 Aralık 2023
TÜRKİYE Gazeteciler Cemiyeti tarafından düzenlenen Sedat Simavi Ödülleri pazartesi günü sahiplerine verildi.

47’ncisi gerçekleştirilen yarışmanın töreni Gazeteciler Cemiyeti Burhan Felek Konferans Salonu’nda yapıldı.

Gazetecilik, Radyo, Televizyon, Karikatür, Edebiyat, Sosyal Bilimler, Fen Bilimleri, Sağlık ve Spor olmak üzere toplam dokuz dalda verildi 2023 ödülleri.

Edebiyat dalında verilen ödüle bu yıl uzun bir aradan sonra yayımladığı ‘Akim Sevgilim’ kitabıyla Füruzan değer görülmüştü.

Sağlık sorunları nedeniyle törene katılamadı Füruzan. Ödülünü kızı, sinema yazarı Aslı Selçuk Edebiyat Ödülü Jüri Başkanı Doğan Hızlan’ın elinden aldı.

Sonrasında Füruzan’ın törende okunması için yazdığı teşekkür metnini okudu Aslı Selçuk. Edebiyatının ana hatlarını oluşturan duygularını, düşüncelerini konuşmasında da dile getirmiş usta yazar.    


Doğan Hızlan - Aslı Selçuk

‘EDEBİYATLA, SANATLA DİRENDİM’ 

Yazının Devamını Oku