Gamze Şanlı Ak

Yumurta ve avokado ikilisi karın yağlarını yakıyor

5 Temmuz 2019
Yumurta ve avokado ikilisinin karın yağlarını yaktığını ve kilo vermeye yardımcı olduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Gamze Şanlı Ak konuyla ilgili bilgi verdi, avokadolu omlet ve karın yağlarını yakan smoothie tarifini paylaşmayı ihmal etmedi.

Beslenme biliminde, besinlerin sinerjik etkilerinden faydalanmak için araştırmalar devam ediyor. Yapılan çalışmalar yumurta ve avokado birlikteliğinin karın bölgesindeki yağları yakmaya yardımcı olduğunu gösteriyor.

Avokadoları soyduktan sonra kararmamalarını önlemek için limon veya sirke eklenmesi önerilir. Özellikle salata ve sandviçlerde kullanır. Izgara et, tavuk veya ızgara sebzelerin yanında dip sos yapılabilir. 1/4 oranında avokado, 1 tatlı kaşığı yağa eş değerdir ve diyettekilerin bu miktarlara dikkat ederek tüketmesi önemlidir.

Yazının Devamını Oku

Kişniş nedir? Kişnişin faydaları nelerdir?

24 Haziran 2019
Kişnişin faydalı baharatlar listesinde üst sıralarda yer aldığını söyleyen Dr. Dyt. Gamze Şanlı Ak, kişnişin faydalarını anlattı.

Akdeniz kökenli kişniş, aş otu, kuzbere olarak da bilinen, yaprakları maydanozu andıran ve maydanozgiller familyasına ait bir baharat bitkisidir. Kişniş, sağlığa faydalı baharatlar listesinde üst sıralarda yer alır. Aromatizan ve tedavi edici özelliklerinden dolayı başta tıbbi, gıda, ecza, parfümeri ve kozmetik olmak üzere birçok alanda kullanılmaktadır. Kişniş aromasını içerdiği yağlara borçludur. Mutfakta taze, kuru veya baharat olarak kullanılabilir.

Diyet lifi, A vitamini, C vitamini, fosfor, manganez, magnezyum ve elzem yağlar, antioksidanlar, faydalı fitonutrientler içerir.

Dr. Dyt. Gamze Şanlı Ak

[fotogaleri=3222,2844,269]

Yazının Devamını Oku

Stresi azaltıyor, konsantrasyonu artırıyor

9 Kasım 2018
Besin değeri bakımından zengin, lif oranı yüksek bir meyve olan kivinin birçok faydası mevcut. Kivinin 100 gramının 30 kalori içerdiğini belirten Uzman Diyetisyen Gamze Şanlı Ak, bu mucizevi kış meyvesinin faydalarını sıraladı.

1 orta boy kivi, 1 porsiyon meyveye eş değerdir. Kivinin 100 gramında ortalama 100-400 mg C vitamini bulunur. Bu meyve C vitaminin yanı sıra E vitamini, bakır, potasyum, fosfor, B2 vitamini ve A vitamini de içerir.

Yazının Devamını Oku

Sık sakız çiğnemek karnı şişirir mi?

31 Ekim 2018
Yapılan bazı araştırmalar, sık sakız çiğnemenin fazla hava yutmaya sebep olduğu için karnı ciddi anlamda şişirdiğini ortaya koyuyor. Uzman Diyetisyen Gamze Şanlı Ak, konu ile ilgili açıklamada bulundu.

Sakızı, kimi zaman atıştırmalıklardan uzak durmak ve bazen de sinirimizi yatıştırmak için tercih ederiz. Şekersiz sakız çiğnemenin, diş çürüklerini önlediğini ve nefesi ferahlattığını biliyoruz. Yeni yapılan araştırmalar ise sakız çiğnemenin kilo kontrolünde de yardımcı olarak kullanılabileceğini, odaklanmayı, uyanıklığı ve konsantrasyonu artırıp, stresi azalttığını gösteriyor. Bununla birlikte, sık sakız çiğnemenin en büyük dezavantajı, fazla hava yutmaya sebep olduğu için karnı ciddi anlamda şişirmesi oluyor.

Karındaki şişkinliğin en önemli sebebi hava yutmaktır. Yemek yerken veya bir şey içerken az miktarda hava yutmamız normaldir. Ancak hızlı yemek yemek veya içmek, sıklıkla sakız çiğnemek, sigara kullanmak yutulan hava miktarını artırmaktadır.

Sindirim sıkıntıları, kadın-erkek fark etmez her iki cinsiyette de sıklıkla yaşanıyor. “Çok yemek yemememe rağmen sürekli şişiyorum, kendimi patlayacak gibi hissediyorum veya karnım taş gibi diyen birçok kişiyle karşılaşıyorum” diyen Ak, sözlerine şöyle devam etti:

“Karındaki şişkinlik, mide ve bağırsaklarda gaz birikmesi ile ilgili bir durumdur ancak farklı sebepleri de olabilir. Ağır ve çok yağlı besinleri tükettikten sonra mide boşalması gecikir ve hazımsızlığa bağlı olarak gelişen şişkinlik; stres, heyecan, sindirim sistemindeki enfeksiyonlar, Irritabl Bağırsak Sendromu (IBS), Crohn hastalığı, divertikül, çölyak hastalığı veya laktoz intoleransına da bağlı olarak gelişebilir. Bu nedenle eğer sıkıntılarınız uzun süre devam ederse mutlaka bir hekime başvurmanızı öneriyorum.”

• Kuru fasulye, kuru barbunya, kuru börülce, nohut, iç bakla, mercimek gibi kuru baklagiller

• Brokoli, Brüksel lahanası, beyaz ve karalahana, karnabahar gibi Brasika sebzeleri

• Erik, çilek, kayısı, elma, muz, kuru üzüm, şeftali, armut gibi meyveler

Yazının Devamını Oku

Oruç tutarken sağlıklı kilo vermenin yolları

29 Mayıs 2018
Ramazan ayının gelmesiyle birlikte beslenme şekli ve öğün sayısının değişime uğradığını söyleyen Dr. Dyt. Gamze Şanlı Ak, oruç tutarken sağlıklı kilo verebilmek için dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte oruç tutan kişilerin günlük beslenme şekli ve öğün sayısı değişir az ve sık yeme prensibine paralel günlük en az 4-5 öğün tüketilmesi tavsiyesini yerine getirmek mümkün olmaz. Üstelik kırmızı et, ekmek, pilav, makarna, hamur işleri, tatlı, börek tüketimimiz artar. Buna karşılık sebze, meyve ve beyaz et tüketimimiz de azalır. Unutmamak gerekir ki; günlük almamız gereken enerji, protein, vitamin ve mineral oranları hayatın her günü ve her dönemi için geçerlidir. Bu değişiklik birçok sağlık problemini tetikleyebileceği gibi kişilerin ramazan ayı sonunda kilo almalarına da sebep olabilir.

[fotogaleri=3352,2337,1991]

Yazının Devamını Oku

Kimyon kilo vermeye yardımcı oluyor mu?

26 Ocak 2018
Kimyonun yağ yakımına destek olduğunu söyleyen Dr. Dyt. Gamze Şanlı Ak; kimyonun faydalarını sıraladı, kimyon çayı tarifi verdi.

KİMYONUN FAYDALARI

    Şişkinlik giderici, gaz söktürücü, sindirimi kolaylaştırıcı ve kabızlık giderici etki gösterir.Kimyon, yağ yakımına destek olmaktadır.Sinirleri yatıştırıcı etkisi vardır.İçeriğindeki bileşenlerle bağışıklık sistemini destekler.Antioksidan içeriği ile kanserden koruyucu niteliktedir.Helicobacter pylori gelişimini önleyerek özellikle mide ve akciğer tümörünü engeller.LDL (kötü huylu kolesterol) ve trigliserit düşürücü etki gösterir.Demirin çok iyi, manganezin ise iyi bir kaynağı olarak kabul edilir.1 çay kaşığında 7 kalori içerir.

Koku ve tat vermek için özellikle et yemeklerinde kullanımı tercih edilen kimyon; sebzelerde, çorbalarda, pilav ve içeceklerde de kullanılır. Patates, balkabağı, havuç ve brokoliye de çok yakışır.

Orta doğu ülkelerinde; afrodizyak etki yaratmak için kimyon, karabiber ve balın karıştırılıp tüketilmektedir.

Kuru baklagiller ve brokoli, Brüksel lahanası, karnabahar, lahana gibi sebzeler gaz problemlerine neden olabilmektedir. Özellikle kimyonun baklagil ve sebzelerle birlikte pişirilmesi gaz problemini ortadan kaldıracak ve sindirim sıkıntılarını rahatlatacaktır.

KİMYON ÇAYI TARİFİ

Yağ yakımına destek olduğu kanıtlanmış bir baharat olan kimyonu, yoğurdunuzun içine 1 tatlı kaşığı ekleyebilir ya da kimyon çayını uygulayabilirsiniz; 1 su bardağı içine, 1 tatlı kaşığı tane kimyon ekleyip, kaynatıp, süzüp içine yarım limon suyu sıkıp içebilirsiniz.

  

[fotogaleri=2159,2135,269]

Koku ve tat vermek için özellikle et yemeklerinde kullanımı tercih edilen kimyon; sebzelerde, çorbalarda, pilav ve içeceklerde de kullanılır. Patates, balkabağı, havuç ve brokoliye de çok yakışır.

Orta doğu ülkelerinde; afrodizyak etki yaratmak için kimyon, karabiber ve balın karıştırılıp tüketilmektedir.

Kuru baklagiller ve brokoli, Brüksel lahanası, karnabahar, lahana gibi sebzeler gaz problemlerine neden olabilmektedir. Özellikle kimyonun baklagil ve sebzelerle birlikte pişirilmesi gaz problemini ortadan kaldıracak ve sindirim sıkıntılarını rahatlatacaktır.

Yağ yakımına destek olduğu kanıtlanmış bir baharat olan kimyonu, yoğurdunuzun içine 1 tatlı kaşığı ekleyebilir ya da kimyon çayını uygulayabilirsiniz; 1 su bardağı içine, 1 tatlı kaşığı tane kimyon ekleyip, kaynatıp, süzüp içine yarım limon suyu sıkıp içebilirsiniz.

  

[fotogaleri=2159,2135,269]

Yazının Devamını Oku

Ahududunun faydaları nelerdir?

4 Temmuz 2017
Mucizevi ahududunun faydaları neler? 100 gramında sadece 65 kalori bulunduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Gamze Şanlı Ak, ahududunun faydalarını anlattı...

Ahududu / frambuaz gibi kırmızı meyveler, antioksidan etkinlik gösterir ve vücudumuzu yaşlanma etkilerine karşı korur. A, B2, B3, C, E, folik asit, manganez, magnezyum, potasyum ve bakır için iyi bir kaynaktır. Ahududu / frambuazın 100 gramında 65 kalori bulunur.

  

  

[fotogaleri=1313,2066,3369]

Yazının Devamını Oku

Toksin atmaya yardımcı besinler nelerdir?

20 Haziran 2017
Toksin atmaya yardımcı besinleri sıralayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Dyt. Gamze Şanlı Ak, bu besinlerin özelliklerini anlattı.

Sağlıksız beslenme, stres ve yoğun iş hayatına bağlı hareketsiz yaşam, toksin; yani sağlığa zararlı etkileri olan maddelerin vücutta birikmesine sebep olur. Vücuda gerekli olan enerji üretilirken serbest radikaller denilen ve vücutta istenmeyen maddeler oluşmakla birlikte yemeklerden, havadan ve fiziksel temaslar sonucunda da toksin alınabilir. Bunlar vücuttan uzaklaştırılamazsa; kanser, kalp-damar hastalıkları, erken yaşlanma, diyabet, artrit gibi riskleri artırmaktadır. Bunun yanında baş ağrıları, halsizlik, yorgunluğa da neden olabilmektedir.

Toksinleri vücuttan uzaklaştıran başlıca organımız ‘KARACİĞER’dir. Toksinler dışarıya; böbreklerden idrarla, deriden terle, bağırsaklardan dışkı yoluyla atılmaktadır. Bunun için karaciğerin yanı sıra bağırsak sistemimizin de iyi çalışması çok önemlidir.

Antioksidan vitamin olarak bilinen; A, C ve E vitaminleri yanında, özellikle çinko ve selenyum mineralleri de serbest radikalleri vücuttan uzaklaştırmada görev almaktadır.

ENGİNARda bulunan cidarin adlı madde başta karaciğer, safra kesesi, böbrekler ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardım eder.

Brüksel lahanası, brokoli, karnabahar ve lahana gibi sulforafan içeren besinler karaciğer sağlığını korumanın yanı sıra anti kansorejen etki göstermektedir. İçeriğindeki lifler sayesinde bağırsak florasını desteklemektedir.

Portakal, limon, greyfurt ve mandalina gibi turunçgiller yüksek oranda C vitamini içeriği ve liminoid içeriği ile bağışıklık sisteminin güçlenmesinde önemli rol oynarlar.

Yazının Devamını Oku