Ender Saraç

Ramazan ve Uyku

3 Ağustos 2011
İyi bir uyku, ertesi gün kendimizi daha rahat ve formda hissetmemiz için gereklidir. Hiçbir diğer olay kesintisiz ve derin uyunulan bir uyku kadar beyni ve bedeni dinlendiremez.

Pek çok kişi ramazanda açlık veya susuzluktan ziyade uyku eksikliğinin veya bölünmesinin daha zor geldiğini söyler. İyi bir uyku, ertesi gün kendimizi daha rahat ve formda hissetmemiz için gereklidir. Hiçbir diğer olay kesintisiz ve derin uyunulan bir uyku kadar beyni ve bedeni dinlendiremez. Arada bazen uykusuz geçen günler sorun olmasa da kronikleşmiş bir uykusuzluk bazı tıbbi problemlere yol açabilir. Bazı bünyeler daha az uykuya ihtiyaç duyabilir, bazı bünyeler ise daha uzun ve derin uyku isterler. Uykunun değişik 4 aşaması vardır. Gün içerisinde yaşadıklarımız, sağlık durumumuz, ruhsal durumumuz, yediklerimiz-içtiklerimiz ve astrolojik olarak doğum haritamızla Neptün ve Ay etkileşimleri uykuyu etkiler. Ağır bir iftardan sonra çöken rehavetle uyunulan uyku akşam daha derin ve sağlıklı bir uyku uyumamıza mani olabilir. Veya çok erken yatıp sık sık kalkıp bir şeyler atıştırarak uykuyu bölmek kalitesiz ve derin fazlarının zayıf olduğu bir uyku durumu açığa çıkartabilir. İftardan sonra aşırı miktarda koyu çay ve kahve içmekte uyku dengesini ve kalitesini bozabilir.

Özellikle sahura kalkanlar çok ağır ve kuvvetli yiyip beraberinde koyu çay ve kahve içerlerse uykuları iyice bozulabilir. Yatağa girmeden öncede tercihan mesaneyi ve mümkünse bağırsakları boşaltınız.

Ramazanda alternatif ve rahatlatıcı çay önerileri:

Piyasada hazır bulunan ‘relaks’ edici çayları içebilir veya evde kendinizde hazırlayabilir, demleyebilirsiniz.

Hazırlanışı:

1 tutam papatya,

Yazının Devamını Oku

Ayurveda'ya Göre Beden Tipleri

7 Temmuz 2011
Yazımda yer alan sorular, beden tipinizi öğrenmek için yüzde yüz kesinlikte olmasa bile, büyük ölçüde fikir verir.

Aşağıdaki sorular, beden tipinizi öğrenmek için yüzde yüz kesinlikte olmasa bile, büyük ölçüde fikir verir. Bu soruları dikkatle okuyup, hangi maddenin size ne kadar uyduğunu doğru bir şekilde cevaplamaya çalışın. Bütün soruların sonucunda çıkan toplam puanı, her bir dosha tipi için ayrı ayrı yazın. Sorgulama bölümü sonunda, bunların nasıl olduğu detaylı olarak anlatılacaktır.

Ayurveda “dosha” olarak adlandırılan üç yaşam enerjisi tipi bulunur;

Vata-Dosha
Pitta-Dosha
Kapha-Dosha

Her insanda egemen olan bir, bazen iki, hatta ender olarak üç dosha vardır. Bu doshalar kişiye bütün önemli özelliklerini verirler, böylece hiç kimse bir diğerinin aynı olmaz. Eğer bu doshalar dengeden çıkarsa, artarsa azalırsa hastalıkların yolu açılmış olur. Mükemmel bir sağlık için kişinin kendi beden tipini, yani dosha tipini bilmesi çok önemlidir.

Yazının Devamını Oku

Monofazik Radyofrekans Yöntemi

27 Haziran 2011
Monofazik Radyofrekans; cerrahi bir müdahale gerektirmeden, anestezi yapılmaksızın göz kapakları, yüz, karın, kol, bacak ve el gibi vücut bölgelerinde uygulanarak cildi sıkılaştıran bir tedavidir.

Monofazik Radyofrekans, cerrahi bir müdahale gerektirmeden, anestezi yapılmaksızın göz kapakları, yüz, karın, kol, bacak ve el gibi vücut bölgelerinde uygulanarak cildi sıkılaştıran, daha düzgün görünmesine ve hatların belirginleştirilmesine yardımcı olarak daha genç görünüm sağlayan bir tedavidir.

Tüm cilt tiplerinde dört mevsim uygulanabilmesi, işlem tekrarı gerektirmemesi, doğal bir görünüm sağlaması ve iyileşme sürecinin olmaması bu uygulamayı benzersiz kılar.

Monofazik Radyofrekans uygulamasından sonra kişi derhal günlük yaşamına, iş ve sosyal yaşamına döner. Uygulamanın insan sağlığına herhangi bir olumsuz yan etkisinin olmadığı ve etkin bir şekilde sıkılaştırma sağladığı Amerikan sağlık kuruluşu FDA tarafınca 2002 yılında onaylanmıştır.

Dünya genelinde 2002 yılından beri kullanılan Monofazik Radyofrekans ile 75’den fazla ülkede 2.500’ün üzerinde hekim tarafından 1.000.000’un üzerinde uygulama yapılmıştır. Türkiye’de en seçkin kliniklerde ve sadece özel eğitim almış tıp doktorları tarafından kullanılmaktadır.

Nasıl Çalışır?

Yazının Devamını Oku

Cool Sculpting

24 Haziran 2011
Ne kadar diyet ve egzersiz yaparsanız yapın, bir türlü kurtulamadığınız bölgesel yağlarınız için Amerika’dan gelen yeni yöntemi merak ediyor musunuz?

Ne kadar diyet ve egzersiz yaparsanız yapın, bir türlü kurtulamadığınız bölgesel yağlarınız için Amerika’dan gelen en son teknolojik yöntem  Cool Sculpting... Yani yağları dondurarak yok etme.

Cool sculpting yani soğuk lipoliz yöntemiyle vücudunuzdaki istenmeyen bölgesel yağlardan kurtulabilirsiniz. Fiziksel olarak formdasınız ve kilonuz sabit. Sağlıklı bir beslenme düzeniniz ve yaşam tarzınız var. Ne kadar diyet ya da spor yaparsanız yapın bir türlü kurtulamadığınız bölgesel yağlanmalarınız var. Artık tüm bunlarla kolaylıkla başa çıkabilirsiniz. Bu yeni yöntem, kas üstü yağ tabakasını hedef alarak çevre dokulara zarar vermeden, yağ hücrelerinin yok edilmesiyle bir vücut şekillendirme yöntemidir.

Uygulamada ağrı, acı yoktur. Uygulamayı takip eden iki ay içerisinde kristalize edilen yağ hücreleri parcalanır ve tamamen doğal yollarla vucuttan atılır. Bu tedavi ile uzun süredir kurtulamadığınız bölgesel yağlarınız, karın bölgenizde ya da yan bölgelerinizde kıyafetlerinizden taşan fazlalıklar ve göbeğiniz, çevresel yağlanmalarınız ya da sırt bölgenizde hoşunuza gitmeyen yağlanmalarınızdan ya da doğum sonrasında bir türlü kurtulamadığınız alt karnınızdan artık kurtulabilirsiniz.

Uygulama süresi bir saattir. Bu sürede isterseniz kitap okur, isterseniz dinlenirsiniz. Bir saatlik süre sonundada tekrar işinize dönebilirsiniz. O kadar basit bir uygulamadir ki işinizden ayrılmadan öğle arasında bile işlemi yaptırabilirsiniz. Tedavi olmasını istediğiniz  bölgeye bir kez, gerekirse iki ay sonra bir kez daha uygulama yapılır. Sonuçlar uygulamadan hemen sonra çok hafif başlar,  en iyi sonuçlar iki ay sonrasında alınır. Vucudunuz altı ay boyunca ölü yağ hücrelerini doğal olarak atmaya devam edecektir. Cool sculpting uygulamasından sonra işlem gören yağ hücreleri ortadan kaldırılacaktır. Yağ hücrelerinin sayısında azalma olacağı için formunuzu korumak daha kolay olacaktır. Bu yöntemin avantajları şunlardır: Kesik ve iğne izi ya da iyileşme süreci yoktur.  Güvenli, rahat, konforlu, dogal ve etkilidir. Klinik olarak kanıtlanmıştır.

Bu sistem dondurarak yağ hücrelerini tek seansta azaltmaya yarayan bir sistemdir. 2004 yılında Harward Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırmada çok dondurma yiyen 3-5 yaş arası çocukların yanaklarında çökme saptanmış. Soğuğa bağlı yağ kaybı anlamına gelen 'cold panniculitis' denilen bir teşhis konulmuş. Bunun üzerine soğuk etkisiyle istenmeyen yağların nasıl giderilebileceği ve incelmede nasıl kullanılacağı araştırılmaya başlanmış. Yaklaşık 5 yıllık bir çalışma sonucu sistem FDA (Amerikan Gida ve İlaç Dairesi) onayını alan tek zayıflama sistemi olarak da tüm dünyada estetik sektörüne kazandırılmıştır.

Hiçbir cerahi müdahale olmaksızın cildin altındaki yağ hücrelerine ulaşılabiliyor. Uygulama sırasında ve sonrasında hasta bir ağrı hissetmiyor, morluk oluşmuyor, tek hissedilen soğukluk oluyor. Yöntem,  ABD ve Avrupa’da hızla yaygınlaşıyor.

Vücut deformasyonu ile yaş doğru orantılıdır. Yaş ilerledikçe sıkıntılı bölgeler daha da artmakta ve dokusu gevşemektedir. Bunun için en ideal çözüm o bölgedeki yağ dokusunu azaltırken gevşekliği de düzeltmek olmalıdır. Bu gibi özel durumlarda, sorunlu bölgede incelme, yağ hücrelerinin dondurulup vücuttan atılmasını sağlama şeklindedir.

- Üst ve alt karın bölgeleri, basenler, bel yanları, sırt bölgesi ve iç bacaklarda çok başarılı sonuçlar alınmaktadır.

Yazının Devamını Oku

Yaz Detoksu

15 Haziran 2011
Özellikle mevsim dönümlerinde akşamları uykuya dalmakta zorluk çekiyor, sabahları yorgun uyanıyorsanız, midenizde sürekli gaz ve şişlik hissediyorsanız ve renginizin solgunluğundan şikayetçiyseniz...

Özellikle mevsim dönümlerinde akşamları uykuya dalmakta zorluk çekiyor, sabahları yorgun uyanıyorsanız, midenizde sürekli gaz ve şişlik hissediyorsanız ve renginizin solgunluğundan şikayetçiyseniz; bunların sorumlusu vücutta biriken toksinlerdir. Çözümü ise bilinçli beslenme ve detoks diyetleri uygulamak.

Denediğinizde farka inanamayacaksınız. Sabahları daha rahat uyanacaksınız, mide şikayetleriniz azalacak ve kendinizi daha zinde hissedeceksiniz.

Kapalı ve havasız ama sözde akıllı binalarda çalışıyoruz, dışarıda da bol bol hava kirliliği var.

Neredeyse oksijen yerine bol bol azot soluyoruz. Egzersize çoğu zaman vaktimiz olmuyor, olsa bile ne yazık ki ormanlar yerine kapalı spor salonlarını kullanmak zorunda kalıyoruz. Bu olumsuz faktörler bir araya gelince hem vücudumuz hem de cildimiz istemeden kirleniyor.

Doğallıktan gitgide uzaklaşıyor, beslenme ve yaşam alışkanlıklarımızı hızlandırıyor ve bunların sonucunda ise sindirim problemleri yaşıyoruz.

Sabahları yorgun uyanıyor, gün içinde yorgunluk dalgalanmaları yaşıyoruz. Saçlarımız kuruyor, kırıkları artıyor ve dökülüyor. Cilt rengimiz ise giderek matlaşıyor.

Eyvah, Vücudumuz Sinyal Veriyor, İyi Bir Detoks Programı İstiyor!

Vücudumuz detoksu kendi yöntemleriyle yapar ancak şehir yaşamı bizi, vücudumuzun attığından çok daha fazla toksinle karşı karşıya bırakıyor. İşte bu nedenle kendi kendimize de önlemler almamız şart.

Yazının Devamını Oku