Hem yurtdışına çıkmak hem de vize masrafı yapmak istemiyorsanız işte size vizesiz gidilen ülke seçenekleri. Avrupa'dan Asya'ya birçok ülkenin bulunduğu bu güzel ülkelerle farklı bir tatilin tadını çıkarabilirsiniz... İşte Dışişleri Bakanlığı'nın son güncellemesine göre umuma mahsus (bordo) pasaportla 90 gün boyunca vizeden muaf tutulduğunuz ülkeler
VİZESİZ GİDİLEN ÜLKELER
Andorra
Arjantin
Arnavutluk
Bahamalar (Karayipler'de masmavi bir okyanusta yüzdüğünüzü hayal edin! Görüntü de bu, şahane değil mi?)
Peki çölde gece konaklamak için ne yapmak lazım? İlk iş Katar Havayolları ile Doha’ya uçtuk. Uçaktan indiğimiz gibi kavurucu çöl havası iliklerimize işledi. Çöle geçmeden önce bir gece Doha’da şehir merkezinde kalmaya karar verdik. Böylece Arap kültürünü de görmüş olacaktık. Doha’da 30’a yakın 5 yıldızlı otel var. İçlerinden W Doha Hotel’i tercih ettik. Balayında olmanın en güzel kısmı kaldığınız otellerde size hazırlanan balayı sürprizleri galiba! Biz bu konuda öyle şımardık ki, her yıl tatil yerine balayına çıkabiliriz :)
Hotelin Spice Market adını verdikleri restoranı Katar’da oldukça meşhurmuş. Adı üstünde restoranda baharatın dibini gördük! Zaten Arap, Lübnan ve Türk mutfağı birbirine çok benziyor. O yüzden Katar’da aç kalmanız mümkün değil. Bu arada restorandaki favorilerimiz black pepper shrimps... karides sevenler mutlaka denesin...
Gece hayatına gelince Katar’da şeriat yasaları geçerli olduğundan sadece 5 yıldızlı otellerde içki satışı yapılabiliyor. Hal böyle olunca gece hayatının kalbi de otellerdeki gece kulüplerinde atıyor. En popüler gece kulüpleri Society (Hilton), Skyview (St Regis) ve X Lounge (Shark Village) imiş
Gündüz ise Katar’da yapılacak pek bir aktivite yok. İslami Eserler Müzesi görülmeye değer, bir de Doha’nın meşhur Souq Waqif’ı. Bizim Kapalıçarşı’nın ufağını düşünün. Mimarisinden tutun da hediyelik eşyalara kadar aynı.
İslami Eserler Müzesi
Animal Planet'in sualtı belgeselinden tam bir ay sonra NOAA (Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi) "Suda yaşayan insansı varlıklarla ilgili bugüne kadar hiçbir resmi belge tespit edilmemiştir" açıklamasında bulunmuştu. Yani bir anlamda suyun derinliklerinde yarı insan yarı balık canlıların yaşadığını kesin bir dille reddetti.
Animal Planet'in belgeseli bir kurguydu ama bu görüntülere baktığınızda ne kadar gerçekçi göründüğünü fark edeceksiniz. Belgesel de kurgu belgesel formatında sunulmuştu.
DENİZKIZI EFSANESİ NEREDEN GELİYOR?
Gelelim tarih boyunca ne gibi denizkızı mitlerinin karşımıza çıktığına...
Müjdeyi Orman ve Su İşleri Bakanlığı Zonguldak İl Şube Müdürü Sezgin Örmeci Facebook hesabından verdi. Dünyada bilinen en yaşlı 5 ağaçtan biri olan Zonguldak'taki bu devasa ağaç aynı zamanda dünyanın en yaşlı porsuk ağacı olarak kayıtlara geçti. Böyle bir ağaç elbette ki yeşiline sahip çıkan Karadeniz'de olabilirdi.
Porsuk ağaçlarının bir önemli özelliği ise eski çağlardan beri hayata yeniden tutunmanın simgesi olmaları. Ağacın yaşı çevresindeki yıllık halkalar sayılarak tespit edildi. Tespiti yapanlar ise doktor Murat Yıldız ve Ercan Oktan.
Porsuk ağacının tohumunun ilk filizlendiği zaman ise bronz çağı!
4112 yaşındaki porsuk ağacı bilimsel verilere göre 8000. yaşını da görebilir. Bize düşen görev ise atalarımızın atalarına şahit olan bu özel ağacın değerini bilip, korumak...
Her sonbaharda eylülün ikinci haftasından kasım ortasına kadar porcini mantarını taze taze yiyebiliyorsunuz. Üstelik sanıldığının aksine o kadar pahalı da değil. Taksim’de yer alan Grand Hyatt Istanbul, konumu itibariyle şehrin gürültüsünden uzak 34 isimli restoranında sonbaharın bize hediyesi taze porcini mantarı menüsüyle renklendirdi.
Şef Murat Dağlıoğlu'nun sunumuyla bu nefis lezzetleri tam mevsiminde tadabilirsiniz. Tavsiyem, porcini mantarlı çorba (yanında karides ile servis ediliyor). Porcini mantarı sayesinde, çorbanın tadını öyle yoğun alıyorsunuz ki bir tabak bile yetmeyebilir. Pancarlı ve Porcini mantarlı Risotto'ya da bayılacaksınız. Pancar, risottoya ayrı bir rayiha vermiş.
Porcini mantarlı çorba
Porcini mantarlı tarifler arasında deniz mahsulleriyle yapılan salata ya da ana yemeğin yanı sıra ravioli ve risottolu seçenekler de yer alıyor.
Sonbahar menüsünde yer alan diğer lezzetler ise; taze baharatlı zeytin yağı eşliğinde, ahtapot ve radicchio ile harmanlanmış porcini salatası; porcini ve Manyas lor dolgulu safran soslu ravioli; tereyağı sosuyla lezzetlendirilmiş porcini ve ıspanaklı, dinlendirilmiş bistecca kemikli kaburga; taze soğan-ıspanak sos ile taçlandırılmış sote porcini üzerinde ızgara palamut fileto.