Elçin Kaleağası

Doğru bilinen yanlışlar: Cinsel mitler

19 Ağustos 2020
Cinsel bilgisizlik ve yanlış bilgilendirme, hatalı bilişlerin oluşumuna yol açar. Sonucunda ise gerçekçi olmayan beklentiler, kaygı ve başaramama korkusu gibi nedenlerle cinsel işlev bozuklukları ortaya çıkar.

Genellikle ergenlik döneminden itibaren cinsel bilgilenmenin kaynağını arkadaş çevresi, internet, dergi, gazete, kitap gibi yayınlar oluşturur. Yüksek oranda eksik ve hatalı bilgi aktaran bu kaynaklar cinsellikle ilgili mitlerin oluşmasına katkıda bulunur. Cinsel mit ile kastedilen, kişilerin cinsel konularda doğru olduklarını düşündükleri, abartılı, yanlış inanışlardır.

Peki nedir bu cinsel mitler:- Erkekler cinsel ilişkiye her zaman hazırdır

En yaygın olan cinsel mitlerden birisidir. Bu mitin etkisi ile farklı nedenlerden dolayı cinsel olarak yeterince uyarılamayan erkeklerde başarısızlık, yetersizlik korkuları sonucunda psikojenik sertleşme bozuklukları gelişebilir. Cinsellikle ilgili abartılı beklentiler ve performans kaygısı, kişinin bilişsel şemalarını pekiştirir.

- Cinsel ilişki cinsel birleşme demektir

Cinselliğin amacı yalnızca cinsel birleşme değildir. Cinsellikte yakınlık, sıcaklık duygularının engellenmesine neden olur. Ön sevişme olmaksızın sadece cinsel birleşme ile sınırlı kalan cinsel eylemler kadınlarda ve erkeklerde uyarılma yetersizliklerine neden olur.

- Cinselliği erkek başlatmalıdır

Bu yanlış inanış cinsel olarak aktif olabilecek kadını ketleyerek, kadınların geleneksel rolünü pekiştirmektedir. Bu düşünce nedeni ile birçok kadın cinsellikle ilgili sağlıklı iletişim kuramaz.

- Mastürbasyon zararlıdır

Yazının Devamını Oku

Vajinismus kader mi?

4 Temmuz 2020
Vajinismus, vajina girişini çevreleyen kaslarda yineleyici ya da sürekli bir biçimde istemsiz kasılmaların olmasıdır. Cinsel birleşmeye olanak vermeyen bu kasılmalar kadının bilinçli kontrolü dışında gerçekleşir ve kendi isteği ile de geçiremez. Temel bozukluk, vajina girişindeki kasların istemsiz kasılmasıdır ancak vajinismusta buna bedenin çeşitli bölgelerinde bazen tüm bedende kasılmalar, sıklıkla bacakların kapanması, korku, bazen titreme, çarpıntı gibi belirtiler eşlik edebilir.

Vajinismus, ülkemizde cinsel tedavi merkezlerine başvuran kadınlarda en sık rastlanan sorundur. Genellikle ilk cinsel birleşme denendiğinde ortaya çıkar, çok seyrek olarak ise jinekolojik muayene, zorlu geçen doğumlar ya da benzeri deneyimlerden sonra gelişir. Vajinismus sorunu yaşayan çiftler, uzun süre hatta bazen yaşam boyu bu problemi sır olarak saklamakta, kendileri çözmeye çalışmaktadırlar. Eşler sorunun kendiliğinden düzeleceğini umarak uzun yıllar bekler fakat bu genellikle olmaz.

Son yıllarda medyada, yazılı basında, internette sık ele alınır bir konu olmasına rağmen, toplumda iyi bilinmeyen bir cinsel sorundur.  Vajinismusla karşılaşan çiftler, bu problemin yalnızca kendilerine ait bir sorun olmadığını, ülkemizde kendileri gibi birçok çift olduğunu ve en önemlisi bunun tanınan ve düzelebilen bir bozukluk olduğunu bilmelidirler.

Cinsel işlev bozukluklarını çiftin sorunu olarak ele almak ve çifti tedavi etmek gerekir. Vajinismuslu kadınlar sıklıkla kendi kadınlıklarında eksiklik olduğunu düşünerek eşlerine karşı suçluluk hissederler. Erkek ise durumu istenmeme, reddedilme olarak yaşayabilir ve bazen yetersizlik hissederek ereksiyon güçlüğü yaşayabilirler.

Vajinismus nedenleri

Ülkemizde cinsel eğitimsizliğin, cinsellikle ilgili tutucu değer yargılarının, kadınların kendi cinsel organlarını tanımamalarının, kadınlarda cinsel deneyimin aşamalı olarak gelişmeyip doğrudan cinsel birleşme ile başlamasının, genel cinsellik anlayışımızdaki tabuların ve ilk gece konusundaki yaygın yanlış inanışlar ile pekişen kaygıların vajinismus probleminin gelişmesine neden olduğu söylenebilir.

Yaygın yanlış inanışlar

-Kızlık zarım kalın

-Canım çok yanar

Yazının Devamını Oku