HABER

NATO'dan flaş 'Türkiye' açıklaması

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg İsveç ve Finlandiya'nın başvuru sürecine ilişkin yaptığı açıklamada "NATO'da anlaşmazlık olması yeni değil, sorunlar çözülür. Türkiye'nin güvenlik endişeleri giderilmeli. Türk yetkililerle iletişim halindeyiz " ifadelerini kullandı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, resmi ziyaret çerçevesinde Danimarka’ya geldi. Genel Sekreter Stoltenberg, başkent Kopenhag’da Mette Frederiksen ile görüştü. İkili, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı için kamera karşısına geçti.

Ukrayna’daki savaşa değinen Stoltenberg, “NATO, Ukrayna'nın BM şartında yer alan meşru müdafaa hakkını tam olarak desteklemektedir. Danimarka da dahil olmak üzere müttefiklerin Ukrayna'ya desteklerini artırmalarının nedeni budur. Ukrayna bu savaşı kazanabilir” ifadelerini kullandı.

Stoltenberg, “Şimdi tarihi kararlar alınıyor. Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılmak için başvuru yapmasını memnuniyetle karşılıyorum. Hem İsveç'i hem de Finlandiya'yı NATO üyeliği konusunda hızlı bir karara varacağımızdan eminim. Üye olduklarında AB nüfusunun yüzde 96’sı bir NATO ülkesinde yaşıyor olacak” dedi.

'TÜRKİYE'NİN GÜVENLİK ENDİŞELERİ GİDERİLMELİ'

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye’nin Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğine karşı çıkmasına ilişkin,“Finlandiya, İsveç, Türkiye ve ayrıca tüm müttefiklerle yakın temas halindeyiz. Türkiye gibi önemli bir müttefikimiz endişelerini dile getiriyor. Bunları ele alıyoruz,  güvenlik endişelerini gidermeliyiz. Elbette tek yol, oturup ortak bir zemin bulmak” ifadelerini kullandı.

NATO üyelerinin farklı görüşlere sahip olmasının alışılmadık bir durum olmadığını söyleyen Stoltenberg, “NATO'da önemli kararlar konusunda farklı görüşlere sahip olmak nadir görülen bir durum değil. Fikir ayrılıkları olduğunda oturup çözüm bulma konusunda NATO'da çok fazla deneyime sahibiz” dedi.

BİR AÇIKLAMA DA İNGİLTERE'DEN
 

İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyelik başvurusuna ilişkin bugün parlamentoda açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin endişelerini gidermenin bir yolu olduğuna inandığını belirten Wallace, “Bir çıkış yolu olduğuna inanıyorum. Sanırım en sonunda oraya ulaşacağız. Bu süreçte tüm üyeleri ve endişelerini dinlememiz çok önemli ve Türkiye'yi de dinleyeceğiz” dedi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN:BİR ÜLKE HAYIR DİYORSA NATO'YA ALAMAZLAR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün konuya ilişkin yaptığı açıklamada ''NATO bir güvenlik teşkilatıdır, içerisinde terör örgütlerinin olmasını kabul edemeyiz. Bir ülke hayır diyorsa NATO'ya alamazlar.'' ifadelerini kullandı.

RESMEN BAŞVURDULAR

Rusya tehdidi karşısında askeri tarafsızlık politikasından vazgeçen Finlandiya ve İsveç dün NATO’ya üyelik için resmen başvurdu.

Bu iki ülkenin üyeliği konusunda çekinceleri olan Türkiye ise çekinceleri giderilmeden süreçte ilerleme sağlamanın mümkün olmadığını daha ilk günden ortaya koydu.

Başvuruları ele almak için daimi temsilciler düzeyinde toplanan Kuzey Atlantik Konseyi’nde (NAC) bu iki ülkeyle müzakerelere geçilmesi Türkiye tarafından bloke edildi.

YOĞUN BİR TRAFİK YAŞANACAK

Türkiye, resmi başvuru öncesinde, bazı çekinceleri olduğunu açıklamıştı. Gelinen aşamada bu çekincelerin giderilmesi ve orta yol bulunması için çok boyutlu ve yoğun bir diplomasi trafiği devreye girecek.

Diplomatik temasların sadece Türkiye-İsveç-Finlandiya üçgeninde değil çok taraflı olması bekleniyor. Finlandiya ve İsveç’in süreçlerinin ne kadar hızlı ilerleyeceği bu temaslardan çıkacak sonuçlara ve NATO’nun 30 üyesi arasında uzlaşının ne kadar hızlı sağlanacağına bağlı olarak değişecek.

Üyelik için Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 30 NATO üyesinin tamamının onayı gerekiyor.

GÜNCELLENME

Bunları da beğenebilirsiniz

Son Dakika Haberler