Biyoatıkların geri dönüşümüne TÜBİTAK desteği

Güncelleme Tarihi:

Biyoatıkların geri dönüşümüne TÜBİTAK desteği
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2015 09:31

UŞAK Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fulya Taktak’ın geliştirdiği narenciyelerin tüketiminden geriye kalan kabuk, yaprak, posa gibi biyoatıkların ilaç ve kozmetik sanayisinde hammadde olarak kullanılabilmesini içeren geri dönüşüm projesi Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından kabul edilerek maddi destek almaya hak kazandı.

Haberin Devamı

Uşak Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fulya Taktak’ın ’Tersiyer Amino Grupları ile Modifiye Edilmiş Çapraz Bağlı 2-(Dimetil Amino) Etil Metakrilat / Amberlit Kompozitinin Sentezi ve Bio-Atıklardan Polifenollerin Entegre Edilmiş Ekstraksiyon-Adsorpsiyon Süreci ile Geri Kazanılması’ başlıklı projesi TÜBİTAK tarafından kabul edildi. Projede, yeni türde polimer destekli kompozit malzemelerin sentezleneceğini ifade eden Taktak, "Bio-atıklardan değerli bileşenler geri kazanılarak konsantre edilecek. Narenciyelerin tüketiminden sonra geriye büyük miktarda kabuk, yaprak, posa gibi bio-atık kalmaktadır. Bio-atıkların bir kısmı hayvan yemi olarak kullanılmasına rağmen, bir kısmı ise doğrudan çevreye bırakılmakta ve yapısındaki fitokimyasallar bakteri biyodegredasyonuyla ekolojik tahribata yol açmaktadır" dedi.

Atıkların insan sağlığı bakımından önemine değinen Taktak, "Bio atıklar son derece önemli olan antioksidan polifenolik bileşen zenginliğine sahiptir. Bu projede sentezlenecek yeni türde materyallerin uygulama alanı olarak süreç endüstrisindeki atıkların, yan ürünlerin ve kalıntıların gıdalar için koruyucu antioksidant, ilaç ve kozmetik sanayisinde hammadde olarak kullanılabilecek faydalı ürüne dönüştürülerek geri kazanılmasında kullanılacak olması büyük önem taşımaktadır" dedi.

12 ay sürecek proje kapsamında Yrd. Doç. Dr. Fulya Taktak’a TÜBİTAK tarafından toplam 30 bin lira maddi destek sağlanacağı öğrenildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!