Yolcunun kurban kesmesi gerekir mi, kimler kurban kesmekle yükümlüdür? Diyanet bilgisi!

Güncelleme Tarihi:

Yolcunun kurban kesmesi gerekir mi, kimler kurban kesmekle yükümlüdür Diyanet bilgisi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 02, 2022 17:50

Kurban Bayramı için her yıl olduğu gibi bu yıl da Diyanet'e kurban kesmekle ilgili bazı sorular yöneltiliyor. Bu sorulardan en çok gündeme gelen de kurban kesme ibadetinden kimlerin sorumlu olduğu. Kurban Bayramı birinci günü seferi yani yolcu olanlar kurban kesmekle yükümlü müdür? Yolcu olan kişi kurbanı ne zaman, nerede kesebilir? İşte, Diyanet'in konuyla ilgili resmi internet sayfasında verdiği yanıt...

Haberin Devamı

Dini görevler arasında yer alan kurban kesme ibadeti vatandaşların gündeminde yer almaya devam ediyor. Aynı zamanda Kurban Bayramı tatili nedeniyle pek çok kişi tatil planları hazırlıklarını da tamamlamak üzere. Kurban Bayramı birinci günü yolculuk yapacak olan vatandaşlar, bu durumda dinen nasıl ve nerede kurban keseceklerini, kurban kesme ibadetinden yükümlü olup olmadıklarını araştırıyorlar. Peki, yolcunun kurban kesmesi gerekir mi, kimler kurban kesmekle yükümlüdür? Diyanet soruya açıklık getirdi.

Yolcunun kurban kesmesi gerekir mi, kimler kurban kesmekle yükümlüdür Diyanet bilgisi

YOLCUNUN KURBAN KESMESİ GEREKİR Mİ?

Yolcu (seferî), kurban kesmekle mükellef değildir (el-Fetâva’l-Hindiyye, V, 576). Ancak kesmesi hâlinde sevabını kazanır. Kişi, kurbanını ikamet ettiği yerde kesebileceği gibi, bayram dolayısıyla veya başka bir sebeple gitmiş olduğu yerde de kesebilir. Seferî olması, kurban kesmesine ve kestiği kurbanın makbul olmasına engel değildir.

Haberin Devamı

Seferî iken kurban kesenler; bayram günleri içinde memleketlerine dönerlerse, yeniden kurban kesmeleri gerekmez. Kurban bayramının başında mukim iken kurban kesmeden bayram günlerinde sefere çıkana da vacip olmaz. Sefer hâlinde iken kurban kesmeyip de bayram günlerinde memleketlerine dönenlerin kurban kesmeleri gerekir (Kâsânî, Bedâi‘, V, 63).

Başta Şâfiî mezhebi olmak üzere kurbanın sünnet olduğu görüşünde olanlara göre, seferîlik durumunda da aynı hüküm geçerlidir (Nevevî, el-Mecmû‘, VIII, 383).

KİMLER KURBAN KESMEKLE YÜKÜMLÜDÜR?

Kurban kesmek, akıl sağlığı yerinde, büluğa ermiş (ergen olmuş), dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına sahip ve mukim olan her müslümanın yerine getireceği malî bir ibadettir (Merğînânî, el-Hidâye, VII, 148). Temel ihtiyaçlarından ve borcundan başka 80.18 gr altın veya değerinde para ya da eşyaya sahip olan kimselerin kurban kesmesi gerekir (Mevsılî, el-İhtiyâr, IV, 252-256; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, IX, 452-453). Ayrıca kurban mükellefiyeti için aranan nisabın üzerinden, zekâtın aksine bir yıl geçmesi şart değildir.

BAKMADAN GEÇME!