Kurban bayramı günü kurban kesilmeden önce bir şey yememenin dini dayanağı var mıdır? Diyanet yanıtladı!

Güncelleme Tarihi:

Kurban bayramı günü kurban kesilmeden önce bir şey yememenin dini dayanağı var mıdır Diyanet yanıtladı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 02, 2022 17:07

Kurban Bayramı'nda ibadetlerini eksiksiz yerine getirmek için her detayı araştıran vatandaşlar, kurban kestikten sonra ve kesmeden önce yapılması gerekenleri araştırıyorlar. Bunların arasında kurbanlık hayvanı keserken yapılması ve yapılmaması gerekenler de yer alıyor. Peki, Kurban bayramı günü kurban kesilmeden önce bir şey yememenin dini dayanağı var mıdır? İşte, Diyanet konuyla ilgili resmi internet sitesinde soruları yanıtladı.

Haberin Devamı

Müslüman alemi için ayrı bir önemi olan Kurban Bayramı'na sayılı zaman kaldı. Kurban kesme ibadetini yerine getirecek olan vatandaşlar, Diyanet'e konuyla ilgili sorular yöneltmeye devam ediyorlar. Kurban kesmek için belirli kurallara uymak gerekirken, kurban kesmeden önce yemek yenir mi, yenmez mi merak ediliyor.  Peki, Kurban bayramı günü kurban kesilmeden önce bir şey yememenin dini dayanağı var mıdır? Diyanet bilgisi ile konu hakkında detaylar...

Kurban Bayramı günü kurban kesilmeden önce bir şey yememenin dini dayanağı var mıdır?

Hz. Peygamberin (s.a.s.) Zilhicce’nin ilk dokuz gününü oruçla geçirdiği rivayet edildiği için (Ebû Dâvûd, Savm, 62) Zilhicce’nin ilk dokuz gününün, yani kurban bayramından önceki dokuz günün oruçlu geçirilmesi müstehaptır. Zilhicce ayının 10. günü kurban bayramının ilk günüdür. Kurban bayramında da oruç tutulmaz (Buhârî, Savm, 66-67; Ebû Dâvûd, Savm, 48). Ancak imsaktan itibaren bir şey yemeyip o günün ilk yemeğini kurban etinden yemek müstehaptır. Fakat bu, kendi evinde kurban kesebilen insanlar içindir. Zamanımızda çiftliklerde kurban kestiren bazı müslümanlara, akşama kadar sıra ancak gelmekte, hatta ertesi güne kalmaktadır. Bu durumda söz konusu insanların aç kalıp oruçlu imiş gibi durmaları uygun değildir.

Haberin Devamı

Kurban kesim vakti ne zaman başlar, ne zaman biter?

Kurban kesim vakti, bayram namazı kılınan yerlerde bayram namazı kılındıktan sonra; bayram namazı kılınmayan yerlerde ise, fecirden (sabah namazı vakti girdikten) sonra başlar. Hanefîlere göre bayramın 3. günü akşamına kadar devam eder (Merğînânî, el-Hidâye, VII, 154). Bu süre içinde gece ve gündüz kurban kesilebilir. Ancak kurbanların gündüz kesilmesi daha uygundur. Şâfiîlere göre ise 4. günü gün batımına kadar kesilebilir (Şirbînî, Muğni’l-muhtâc, IV, 383; İbn Rüşd, Bidâye, I, 436).

BAKMADAN GEÇME!