Üç kuşak İTÜ mezunu kadınlar

Güncelleme Tarihi:

Üç kuşak İTÜ mezunu kadınlar
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2004 21:08

Yüzdü, basketbol, voleybol oynadı, nihayet sörfü seçti. Mühendislik okudu, mankenlik yaptı, güzellik yarışmasına girdi, sonunda 'televizyonda' karar kıldı. Çağla Kubat, şimdi zamanını Kanal D Sabah Haberleri'ne ve sörf antrenmanlarına adamış durumda. Kubat'ın bir diğer özelliği annesi ve anneannesi ile aynı üniversitenin mezunu olması. Annesi Prof. Dr. Sema Kubat aynı üniversitede öğretim görevlisi, anneannesi Melahat Topaloğlu da İTÜ'nün ilk kız öğrencilerinden...


Cağla Kubat... Henüz 24 yaşında... Genç yaşına rağmen birçok başarıya imza atmış. Makine mühendisi, lisanslı sörfçü, Miss Turkey 2002 Türkiye 2. güzeli, eski manken, Kanal D Sabah Haberleri'nin sunucusu... Kubat, herkese kolay kolay nasip olmayacak bir özelliğe daha sahip. Annesi Prof. Dr. Ayşe Sema Kubat ve anneannesi Melahat Topaloğlu ile aynı üniversitenin mezunu. Onlar üç kuşak İTÜ'lü. Çağla Kubat, İTÜ'nün Gümüşsuyu kampusunda anneannesinin 1940'larda okuduğu anfilerde okumuş, aynı koridorlarda koşuşturmuş.

Çağla Kubat, 16 Kasım 1979'da Ankara'da doğmuş. Annesi Prof. Dr. Ayşe Sema Kubat İTÜ Mimarlık Fakültesi'nde öğretim üyesi. Babası Murat Kubat ABD kökenli bir inşaat danışmanlık şirketinde üst düzey yönetici.

Ailenin eski kuşakları da başarılı isimler. Anneannesi Melahat Topaloğlu, İTÜ mezunu ilk kadın mimarlardan. Dedesi Ferit Kubat ise Edirne, Hatay, Muş valilikleri yapmış. Ferit Melen ve Nihat Erim kabinelerinde İçişleri Bakanı olarak çalışmış.

Çağla Kubat, ailenin tek çocuğu. Bu yüzden ailesi tüm imkanlarını onun için seferber etmiş. İlkokul birinci sınıfa adım atar atmaz annesi onu yüzmeye yazdırmış. İlkokulu bitirince İtalyan Lisesi'ne girmiş. Kendisine İtalyan Lisesi'nin çok şey kazandırdığını düşünüyor:

‘‘Bütün hocalarımız İtalyan'dı. Bu sayede İtalyan kültürünü çok iyi tanıdık. Daha sonraki yıllarda her yaz İtalya'ya gittim. Derdimi anlatabilecek kadar İtalyanca konuşmayı liseye borçluyum.‘‘

Orta okul ve lise yılları da sporla iç içe geçmiş. Okulun basketbol ve voleybol takımlarına girmiş.

SÖRFE ÇEŞME'DE BAŞLADI

Yüzme ve basketbolun ardından, 15 yaşındayken başladığı rüzgar sörfü, ona ilerde birçok derece getirmiş. Bu sevdası, anneannesi ve büyükbabası ile yazlarını geçirdiği Çeşme'de başlamış. Alaçatı'da sörf yapan Kubat, o dönemde bu sporla ilgilenen çok az sayıda kadın olduğunu hatırlatıyor.

Anneannesi, annesi ve büyükbabası mimar olan Kubat, önceleri mimar olmayı planlıyormuş. Ancak lisenin sonlarına doğru bu fikri değişmiş:

‘‘Matematik ve fizik derslerine merakım vardı. Hep bir şeylerin nasıl çalıştığını merak ettim. O sırada ABD'deki makine mühendisi bir akrabamızın yanına gittim. Bu konulara çok uygun olduğumu gördüm.’’

Liseyi birincilikte bitiren Kubat, İTÜ Makine Mühendisliği bölümüne girmiş. Üniversite boyunca hafta içi derslerine odaklanmış, hafta sonlarını sörf antrenmanlarına ayırmış. Ayrıca, üniversitenin son iki yılı boyunca Neşe Erberk'in ajansında, derslerinden arta kalan zamanda mankenlik yapmış.

Makine mühendisliği bölümünde çok severek okumuş. Ancak, daha lise yıllarından beri devam eden bir hayali varmış ki, mühendisliğin bir adım önüne geçmiş. Kubat, televizyonda program yapmak istiyormuş. Katıldığı Miss Turkey 2002 Güzellik Yarışması'nda ikinci olunca önüne birçok kapı açılmış.

PODYUMDAN TV’YE

Cemil İpekçi, Yıldırım Mayruk gibi modacıların uluslararası defilelerine çıkmış. Yunanistan'a, Japonya'ya, Rusya'ya gitmiş. O dönemde televizyona girme fırsatını da yakalamış. Özel bir kanalda magazin programı sunmuş. Geçen yıl 'haberciliğe' geçiş yapmış. Cine5'te iki buçuk ay boyunca Mehmet Barlas'la birlikte 'Başka Yerde Yok' adlı programı sunmuş.

Geçtiğimiz aralık ayından bu yana Kanal D Sabah Haberleri'ni sunuyor. Her sabah saat 7 ile 8 arasında canlı yayında ekranda olan Kubat, haber spikerliğine uygun diksiyon çalışmalarına odaklanmış. TRT 1 spikerlerinden Başak Doğru'dan ders alıyor. Kanal D'de göreve başlayınca mankenliğe son vermiş. En büyük hedefinin ilerde kendi programını yapmak olduğunu söylüyor.


Bu çok özel bir durum


İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ilk kadın mezunlarını 1933'te inşaat fakültesinden vermiş. Bugün üniversitede kız öğrenci oranı yüzde 30. İTÜ Rektörü Prof. Dr. Gülsün Sağlamer bütün dünyada mühendislik bilimlerine erkek öğrencilerin daha fazla ilgi gösterdiğini söylüyor.

Kendisi de mimar olan Prof. Sağlamer, 'üç kuşak İTÜ'lü' olan aile hakkında ‘‘bu tür bir üçlüye dünyada rastlamak zor‘‘ şeklinde konuşuyor:

‘‘Üç nesil aynı okuldan mezun olan çok var. Ama üçünün de kadın olması çok özel bir durum. Teknik üniversiteye daha fazla kız öğrenci gelmesini istiyorum. Çünkü mühendislik yalnızca matematiksel çözümlerden ibaret değil.’

Anneannesi İTÜ birincisi

Yüksek Mühendis ve Mimar Melahat Topaloğlu, Necmettin Erbakan, Süleyman Demirel gibi isimlerle beraber İTÜ'de okumuş. 1947'de 'İTÜ Birincisi' olarak mezun olmuş. O zaman tüm İTÜ'de sekiz, kendi sınıfında ise iki kız öğrenciden biriymiş. 45 yıl boyunca mimarlık, şehir plancılığı, toplu konut alanları üzerine çalışmış. Yine aynı mesleği yapan eşi Mehmet Ali Topaloğlu ile ortak çalışmalara imza atmış.

Galata’yı canlandıracak

İTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlaması Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Sema Kubat İngiltere'den uzmanlarla birlikte yeni bir proje üzerinde çalışıyor. Proje gerçekleşirse, Galata bölgesi yepyeni bir çehreye kavuşacak:

‘‘Galata'nın Karaköy ve İstiklal Caddesi arasında köhne ve kopuk bir bölge olduğunu görüyoruz. Bunu inceledik, nedenlerini araştırdık. Dünya çapında mimarların kullandığı bir yöntemi ilk defa Türkiye'ye getirdik. Uluslararası bir grupla Galata bölgesini kalkındırmayı hedefliyoruz.‘‘

Türkiye’yi temsil edecek

Türkiye'nin ilk kadın sörfçülerinden olan Çağla Kubat bu alanda birçok dereceye sahip. 2000'de Bayanlar Türkiye üçüncüsü, 2001 ve 2002'de Bayanlar Türkiye ikincisi, 2003'te 'Funboard' sınıfında Türkiye birincisi, ve erkek kadın karışık kategorideki 'Formula' serisinde Türkiye üçüncüsü olmuş.

Şimdi kendini 8-19 Nisan tarihleri arasında Türkiye'de yapılacak olan dünya şampiyonasına hazırlıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!