Son dakika haberi: Malatya'da 5.3 büyüklüğünde deprem

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2023 20:57

Son dakika haberi... AFAD'dan alınan bilgiye göre Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde 5.3 büyüklüğünde deprem oldu. Deprem, Adıyaman, Şanlıurfa, Elazığ, Kahramanmaraş ve Gaziantep'te hissedildi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, depremle ilgili yaptığı açıklamada, "Malatya’da 22, Adıyaman’da 1 kişi olmak üzere 23 vatandaşımız düşme veya yüksekten atlama sonucu yaralanmıştır" dedi.

Haberin Devamı

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) internet sitesinden alınan bilgiye göre Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde saat 20.48'de 5.3 büyüklüğünde deprem oldu. Deprem, yerin 7 km derinliğinde gerçekleşti.

Deprem, Adıyaman, Şanlıurfa, Elazığ, Kahramanmaraş ve Gaziantep'te hissedildi.

23.05 BAKAN KOCA: 23 VATANDAŞIMIZ YARALANDI

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca şu ifadeleri kullandı:

"Malatya Yeşilyurt merkezli 5.3 büyüklüğündeki depremde SON DURUM: Malatya’da 22, Adıyaman’da 1 kişi olmak üzere 23 vatandaşımız düşme veya yüksekten atlama sonucu yaralanmıştır. Depremden etkilenen bölge için Malatya’dan 14 Ambulans ve 3 UMKE Timi, Adıyaman’dan 3 UMKE Timi, Kahramanmaraş’tan 2 Ambulans ve 1 UMKE Timi, Diyarbakır’dan 5 Ambulans olmak üzere, toplam 21 Ambulans ve 7 UMKE Timi görevlendirmesi yapılmıştır. Hastalarımızın tedavileri devam etmektedir. Halkımıza tekrar geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum."

Haberin Devamı

Haberin Devamı

22.25 BAKAN YERLİKAYA'DAN İKİNCİ AÇIKLAMA

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde meydana gelen 5.3 büyüklüğündeki depremle ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Yerlikaya, "Malatya ili Yeşilyurt ilçesinde 5.3 büyüklüğünde meydana gelen depremde ekiplerimizin saha tarama çalışmaları devam etmektedir. İlk belirlemelere göre, 1 metruk bina yıkılmış ve 2 ağır hasarlı bina yan yatmıştır. An itibari ile can kaybımız yoktur. Korku, panik ve yüksekten atlama nedeniyle 22 vatandaşlarımız hafif yaralanmıştır. Yaralı vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Allah ülkemizi her türlü afetlerden korusun.

21.55 MALATYA VALİSİ: BALKONDAN ATLADIĞI İÇİN YARALANAN 30'UN ÜZERİNDE YARALIMIZ VAR

Haberin Devamı

Malatya Valisi Hulusi Şahin de CNN Türk yayınında şunları söyledi:

Saha kontrollerimiz bitti. Yapmış olduğumuz taramalarda bir boş binanın yıkıldığını tespit ettik. 2 bina da yan yattı. Yıkılan binalara ağır hasarlı binalar. Biz bunları boşaltmıştık zaten. Panikle balkondan atlayan vatandaşlar var. 30'un üzerinde hastaneye başvuran var. Bunun dışında intikal eden bir şey. Ciddi bir yaralanma yok. Bunlar daha çok ayak kırılması, bilek burkulması şeklindeki yaralanmalar.

21.51 BAKAN ÖZHASEKİ'DEN AÇIKLAMA

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Mehmet Özhaseki, sosyal medyadan yaptığı açıklamada "Malatya Yeşilyurt’ta meydana gelen 5,3 büyüklüğündeki deprem nedeniyle vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. İl Müdürlüğü ekiplerimiz sahada hasar tespit çalışmalarını sürdürüyorlar. En büyük tesellimiz can kaybı olmaması. Rabbim ülkemizi her türlü afetten korusun." dedi.

Haberin Devamı

21.35 "BUNLAR ARTÇI DEPREM"

Deprem uzmanı Prof. Dr. Şerif Barış:, CNN Türk'te şunları söyledi:

Bunlara bakarak gelecek hakkında bir şey söylemek mümkün değil. Bunları artçı bir deprem olarak değerlendirmek mümkün. Zaman zaman bu tür artçılar olabilir. Bu artçı depremler 2 yıl daha sürecek. Bunların sayıları ve büyüklükleri azalacak ve aralarındaki süre açılacak ve sönümlenecek. Bu deprem hasar almamış binalara bir şey yapmaz. İnsanları bu tür depremlerde camdan atlamasını önermiyorum. 'Bundan sonra büyük deprem olacak' söylentilerine itibar etmemek lazım.

Tetiklenme dediğiniz sismoloji biliminde henüz araştırılıyor. Herhangi bir gerilmenin bir yerde deprem üretebileceğini söylemek görüş olarak mümkün ama kanıt yok.

Haberin Devamı

Bu tür depremlerin yüzeyde izini görmeniz mümkün değildir. 6.5'tan büyüklüğündeki deprem yer yüzünde görülebilir ve üzerinde çalışabilir. 5 büyüklüğündeki depremin etkilerini yer yüzünde görmek mümkün değil.

Deprem sarsıntısı olur olmaz kaçmaları yanlış. Olduğunuz yerde güvendiğiniz eşyanın yanında cenin pozisyonunda beklemek lazım. Düşen eşyalardan böyle korunabilirler.

21.27  "CAMLARDAN ATLAYANLAR VAR"

Bölgeden son durumu aktaran DHA muhabiri Talha Aydan:

Araçtaydık. Araç bir sağa bir sola yattı. Vatandaşlar kent meydanında toplandı. Ekipler kentin her yerinde tarama yapıyor. Camlardan atlayan bazı vatandaşların olduğunu ve bunların da yaralandığını söyleyebiliriz. Onun dışında bize de ulaşan herhangi bir olumsuz durum yok.

21.25 KILIÇDAROĞLU'NDAN GEÇMİŞ OLSUN MESAJI

Twitter'dan açıklama yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu "Malatya’nın Yeşilyurt ilçesinde meydana gelen ve çevre illerden de hissedilen deprem nedeniyle bölgedeki tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Dualarımız, herhangi olumsuz bir haberin olmaması ve aynı acıların bir daha yaşanmaması için." dedi.

21.20 TEDİRGİN OLACAK BİR DURUM YOK

CNN Türk yayınına bağlanan Prof. Dr. Süleyman Pampal, şu ifadeleri kullandı:

Bu depremin bizi tedirgin eden yanı yok değil. Malatya fayı var. Kuzey doğru giden fay aktif. O fayın uç kısmı Doğu'ya doğru dönüyor. Bölge hareketli. 6 Şubat depreminin kuzeyinde kalan yerlerde kırılmayan fay hatları var. Hissedilmesinin sebebi sığ alanda olması. 3 deprem yaşadık şubat ayının başında. Bunlar aynı bölgede birbirleriyle bağlantılı. Böyle küçük depremlerin tetikliyiciliğinden bahsetmek doğru olmaz. Yapılar hasarlı ve yorgun. Bu yapıların daha küçük depremlerde yıkılma olasılığı var. Tedirgin olacak bir durum yok. Bu artçı bir deprem. Bugün Diyarbakır Hani'daki deprem daha önemli. O bölge hareketli ama bu normal. Türkiye deprem ülkesi.

21.18 BAKAN YERLİKAYA'DAN AÇIKLAMA

Sosyal medyadan açıklama yapan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya "Malatya ili Yeşilyurt ilçesinde saat 20.48’de 5.3 büyüklüğünde meydana gelen depremde, başta AFAD olmak üzere ilgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha tarama çalışmalarına başlamıştır. Depremden etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum." dedi.

21.10 "OLUMSUZ DURUMA DAİR İHBAR YOK"

Bölgedeki son durumu CNN Türk'te yayınlanan Gece Görüşü programına bağlanarak anlatan Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, şunları söyledi:

Yaklaşık 15 dakika önce merkeze 10 km uzaklıkta 5.3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Çok şiddetli bir sarsıntı oldu. AFAD ve itfaiye ile görüştük. Bize yansıyan olumsuz bir haber yok. Panik var, insanlar evlerini boşalttı. Şuan bizden herhangi bir talep yok. Olumsuz duruma dair ihbar yok. Telefonlar da kesiliyor. Yoğun bir telefon trafiği var. Bize gelen olumsuz bir durum yok. İmşallah da olmaz. Zaten 6 Şubat'taki depremlerden dolayı şehrimizin yarısı boş. İnsanlar evlerini kullanmıyor. Hepimize geçmiş olsun.

21.00 MALATYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI: ÇOK ŞİDDETLİ BİR SARSINTIYDI

CNN Türk'te Gece Görüşü programına bağlanan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan "Bize intikal eden olumsuz bir şey olmadı. Çok şiddetli bir sarsıntı oldu. İnşallah bir şey çıkmaz diye düşünüyorum. Dün 4.3 büyüklüğünde bir deprem olmuştu. Bugün de 5.3 büyüklüğünde bir deprem oldu. Bizim hissettiğimiz daha büyüktü .Malatya milletvekilleriyle birlikte çalışıyoruz.

20.58 AFAD'DAN AÇIKLAMA

AFAD, sosyal medyadan yaptığı açıklamada  "Malatya ili Yeşilyurt ilçesinde saat 20.48’de 5.3 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Gelişmeleri takip ediyoruz." ifadelerini kullandı. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!