Son dakika... Düzce'de sel kâbusu! Yol kapandı, dereler taştı, her yer göle döndü!

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2021 09:20

Meteoroloji'nin uyarılarının ardından Düzce'de etkili olan sağanak yağış sele dönüştü. Sağanak nedeniyle dereler taşarken Cumayeri, Çilimli ve Akçakoca ilçelerinde 47 kişinin mahsur kaldıkları yerden kurtarıldı. 88 kişinin evlerinden tahliye edildiği selin şiddeti gün ağarınca ortaya çıktı. CNN Türk Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, canlı yayında Batı Karadeniz için iki gün daha riskin devam ettiğini söyledi.

Haberin Devamı

Düzce’de dün akşam saatlerinde başlayan ve yoğun şekilde etkili olan sağanak yağış sele neden oldu. İl genelinde su baskınları meydana geldi. Sağanak özellikle Akçakoca ilçesine bağlı Esmahanım, Çilimli ilçesine bağlı Kırkharman ve Cumayeri ilçesine bağlı Mısırlık köyünde etkili oldu. Sağanak nedeniyle köylerde bulunan evlerdeki 47 kişi mahsur kaldı.

88 KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ

Mahsur kalan köylüler AFAD, itfaiye ve arama kurtarma ekipleri tarafından kurtarıldı. Yağmurun devam etmesi nedeniyle dere yataklarına yakın yerlerde ikamet eden 88 kişi ise tahliye edildi. Evlerinden tahliye edilen ve kurtarılan vatandaşların bir kısmı yakınlarının yanına, diğerleri evlerine giderken, bazıları ise kentteki otellere ve kamu kurumlarının misafirhanelerine yerleştirildi.

Haberin Devamı

Son dakika... Düzcede sel kâbusu Yol kapandı, dereler taştı, her yer göle döndü

SELİN HASARI GÜN AĞARINCA ORTAYA ÇIKTI

Düzce'de selin hasarı gün ağarınca ortaya çıktı. 2 yıl önce yaşanan sel felaketi nedeniyle 7 kişinin hayatını kaybettiği Esmahanım köyüne giden yol çöktü. Çöken yolun görüntüsü dron kamerasına yansıdı.

Düzce Valiliği tarafında oluşturulan kriz masasına gelen ihbarların değerlendirildiği öğrenildi.

"HERHANGİ BİR CAN KAYBI SÖZ KONUSU DEĞİL"

Selden zarar gören Esmahanım, Uğurlu, Mısırlık, Kırkharman, Boğaziçi ve Akçakoca bölgelerinde incelemelerde bulunana Düzce Valisi Cevdet Atay, incelemenin ardından yaptığı açıklamada, bölgede yaşayanlara geçmiş olsun dileklerini iletti.

Yağışın geniş bir alanda etkili olduğunu anlatan Vali Atay, "Allah'a hamdolsun hiçbir vatandaşımızın burnu kanamadı. Herhangi bir can kaybı söz konusu değil. Bizi sevindiren taraf bu. Ama elbette ki yollarımıza, köprülerimize zararları söz konusu. Bunlar kısa zamanda giderilir. Uğurlu, Esmahanım ve Dilaver köyümüzde incelemeler yaptık. Oradaki durumu kendi gözlerimizle bire bir gördük." diye konuştu.

Ekiplerin yaklaşık 7 saattir sorun olan bölgelerde çalışmalar yürüttüğünün altını çizen Vali Atay, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

"Tüm ekiplerimiz yaklaşık 6-7 saattir olay yerinde. Kaymakamlarımız kriz merkezlerimizin başında olayları bire bir takip ettiler. Yarın arkadaşlarımız yağışlar bittikten sonra gerekli hasar tespit çalışmalarını yaparlar. Kısa zamanda neticelenir."

Son dakika... Düzcede sel kâbusu Yol kapandı, dereler taştı, her yer göle döndü

SELİN VERDİĞİ HASAR DRONE İLE GÖRÜNTÜLENDİ

Düzce'nin Cumayeri, Çilimli ve Akçakoca ilçelerinde bulunan 4 köyde gece boyu etkili olan yağış yol çökmelerine, dere taşmalarına ve çok sayıda evi su basmasına neden oldu.

Bölgede etkili olan sel ve su baskınlarının meydana getirdiği hasar drone ile görüntülendi.

Çilimli ilçesine bağlı Kırkharman ile Cumayeri ilçesine bağlı Mısırlık köylerinin içinden geçen derelerin taşması sonucu köy içindeki bulunan evleri su bastı. Çok sayıda küçük ve büyükbaş hayvan ile kanatlı hayvanlar telef oldu.

Haberin Devamı

Son dakika... Düzcede sel kâbusu Yol kapandı, dereler taştı, her yer göle döndü

Tarım arazileri zarar görürken çok sayıda traktör ve otomobil ile tarım aletleri, sele kapılarak sular altına kaldı.

Öte yandan aynı bölgede 2 yıl önce yaşanan sel felaketinde 7 kişinin hayatını kaybettiği Akçakoca ilçesine bağlı Esmahanım ve Uğurlu köylerinden geçen Kıran Deresi'nde yaşanan taşkın söz konusu köylerde evleri su basmasına neden oldu.

Her 4 köyde yaşanan su baskınları nedeniyle 21 vatandaş evlerinde ve yüksek bölgelerde mahsur kaldı.

Düzce Valiliği oluşturduğu kriz merkezinden AFAD önderliğinde DAKE, AFAD gönüllüleri, Ulusal Keşif Arama Kurtarma Araştırma Derneği ve UMKE ekipleri jandarmanın aldığı güvenlik önlemleri altında bölgedeki mahsur kalan vatandaşları güvenli bölgeye aldı.

Haberin Devamı

Türk Kızılay gezici gıda araçları ilse Cumayeri'nin Dokuzdeğirmen ve Akçakoca'nın Esmahanım köylerinde konuşlandırılarak vatandaşlara hizmet sunuyor.

ZONGULDAK-DÜZCE YOLU BİR SÜRELİĞİNE KAPANDI

Diğer taraftan, sağanak Düzce-Zonguldak D-655 Batı Karadeniz bağlantı yolunun Boğaziçi, Kabalak ve Osmancık bölgelerinden yola kayalar ve ağaçların devrilmesine sebep oldu. Yolda kısa süreliğine durdurulan trafik, yapılan çalışmaların ardından jandarma ve polis kontrolünde yeniden verilmeye başlandı.

AFAD sabahın erken saatlerinde bölgede hasar tespit çalışmalarına başladı.

MAHSUR KALAN 54 KİŞİYİ KURTARMAK İÇİN ÇALIŞMA

Düzce’nin Akçakoca ilçesi Esmahanım köyünde yolun çökmesi nedeniyle mahsur kalan 54 kişinin kurtarılması için çalışma başlatıldı. Melen Çayı'nın yanındaki evlerde yaşayanları alabilmek için iş makineleriyle çalışılıyor. Mahsur kalanların yanına ulaşan görevliler, halkla görüştü. Bazı kişiler gelmek istemeyince görevliler gün içerisinde yağmur beklendiği konusunda uyarıda bulunup, vatandaşları ikna etmeye çalıştı. Ekiplerin çalışması devam ediyor.

YAŞLI KADIN SEDYE İLE TAŞINDI

Akçakoca ilçesi Dilaver köyü Dere Mahallesi’nde de yolun çökmesi nedeniyle evinde mahsur kalan 85 yaşındaki Adile Karataş, arama kurtarma ekibince sedyeyle evinden alındı. Kurtarma ekibinin ormanın içerisinde taşıyıp araca ulaştırdığı Karataş, sağlık kontrolünden geçirilmek üzere hastaneye götürüldü.

Haberin Devamı

Son dakika... Düzcede sel kâbusu Yol kapandı, dereler taştı, her yer göle döndü

PROF. DR. ORHAN ŞEN: RİSK DEVAM EDİYOR

Düzce'deki yağışlar ve sel riski devam edecek mi? CNN Türk Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, Batı Karadeniz için riskin devam ettiğini belirtip dikkatli olunması uyarısında bulundu. 

Prof. Şen, şunları söyledi:
''Dün de yayınınızda söylemiştik. Kocaeli, Sakarya ve Düzce'de ani yağışların olabileceğini. Bugün de bu risk devam ediyor. Esasında yarın ve cuma günü de devam edecek. Cumartesiden itibaren bu risk ortadan kalkacak. En azından Marmara bölgesinde... Afet dönümemesi için bizim yapmamız gereken derelerin ıslah edilmesi gerekir. İki sene önce de aynı yerde 7 vatandaşımızı kaybetmiştik. Demek ki iki senede bir de olabiliyor, 3 senede bir de olabiliyor. Bu nedenden dolayı dere kenarlarına ev yapmamız lazım. Türkiye'nin her yerinde bu tür şeyleri özellikle bu sene çok fazla göreceğiz.

Hele hele Ağustos ayında biraz daha artacak bunlar. Yerel yağışlar bunlar. Yerel olarak etki ediyor. Süper hücrenin ufak bir modeli bu. ani bir şekilde yağış bırakıyor. Bu nedenden dolayı meteoroloji takip etmemiz lazım.

Bu yerlerde eğer Meteoroloji'den aldığınız bir haber varsa yağış oalcak diye, biraz daha yükseklere tırmanmakta fayda var. Orada derenin kenarında oturup da su nasıl akıyor diye bakmayalım.  30 santimlik bir sel sizi yere düşürebilir. 60 santimlik bir su yükseltisi bir otomobili 750 kilogramını açığa indirebilir. Arabayı çok rahatlıkla yüzdürebilir. Uzaklaşmak lazım. Taşkın olacak yerlerin kenarına ev yapmayalım. Yapılacaksa da alt katı boş olsun derim.

YAĞIŞLAR DEVAM EDECEK Mİ?

Cumartesiden itibaren yağış gidiyor biraz. Türkiye'den ayrılıyor. Yaklaşık bir bir hafta yağış görülmüyor ama dediğim gibi çok kararsız bir atmosfer yaşıyor Türkiye bu sene. Onun için birdenbire de başlayabilir ama önümüzdeki cumartesiye kadar gene Batı Karadeniz, Marmara, bugün Marmara'nın güneyi ve Bursa civarları risk altında... Ama cumartesiden itibaren sıcaklıklar biraz daha yükseliyor ama rüzgar biraz kuvvetleniyor. Ağustos ayında da bu tür şeyler yaşayacağız gibi ama dediğim gibi iki gün daha risk altında Batı Karadeniz ve Marmara'nın güneydoğusu. İki günden sonra bu tehlike ortadan kalkıyor.''

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!